Κυριακή, 24 Μαΐου 2009

Χούμους


















Πρόκειται για μια νοστιμότατη συνταγή πλούσια σε βιταμίνες και πολύτιμα συστατικά. Τα ρεβίθια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ορθή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το ταχίνι κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις πιο υγιεινές τροφές με αναρίθμητες ευεργετικές ιδιότητες.

Συστατικά:
- 250γρ ρεβίθια αποφλοιωμένα
- 200 ml ταχίνι (περίπου 1 κούπα)
- 1 κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο ή 1 κουταλιά σκόρδο σε σκόνη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια
- κόλιαντρο για πασπάλισμα
- αλάτι, πιπέρι, αρκετή πάπρικα
- 1.5 με 2 λεμόνια



Εκτέλεση:


1. Αποβραδίς αφήνουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό


2. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια καλά καλά και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με αρκετούτσικο κρύο νερό. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μέτρια κομμάτια ή και ροδέλες αν θέλουμε και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Μετά από 30 λεπτά (αφού έχουν βράσει αρκετά) χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου μια ωρίτσα ακόμα δηλαδή.

3. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ, ρίχνουμε λίγο από το ζουμάκι στο οποίο έβρασαν και πολτοποιούμε.


4. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λεμονάκι, το ταχίνι, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο κόλιαντρο


5. Πολτοποιούμε το σκόρδο και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα μας.


6. Εάν το μείγμα μας είναι πολύ πηκτό μπορούμε ρίξουμε λίγο ακόμα από ζουμάκι τους.



7. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ή ρίχνουμε και άλλο λεμόνι αν χρειάζεται.


8. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο

9. Καβουρντίζουμε το κουκουνάρι ενώ παράλληλα σερβίρουμε το χούμους μας σε πιατέλα.


10. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω διάσπαρτα το κουκουνάρι και πασπαλίζουμε με μπόλικη πάπρικα



Καλή Όρεξη!!!




Πρόταση Σερβιρίσματος:

Συνοδεύεται άριστα με τα αραβικά πιτάκια κομμένα σε μικρότερα κομμάτια


Τέλος να σας υπενθυμίσω:

2 σχόλια:

  1. Ακούγεται ενδιαφέρον και όπως λές Λιτσάκι μου είναι σίγουρα πολύ υγιείνο. θα το δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υγιεινό αλλά με πολλέεεεεεες θερμίδες. Τι να κάνουμε όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή