Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Τούρτα μους σοκολάτα με καραμελωμένα φουντούκια

Πριν από λίγες μερες ο μπαμπάς μας είχε γενέθλια και είπαμε να του φτιάξουμε την πιο τέλεια και υπερσοκολατένια τούρτα. Τον τελευταίο μήνα είμαστε σε διατροφή οικογενειακώς, ώστε να χάσουμε τα κιλά του θηλασμού. Ναι, ναι, καλά διαβάσατε. Εγώ παίρνω κιλά στο θηλασμό και όχι στην εγκυμοσύνη και φυσικά όταν παρεκτρέπεται η μαμά ..παχαίνει και όλη η οικογένεια. Αφού λοιπόν τον τελευταίο μήνα τα γλυκά ήταν απειροελάχιστα στη διατροφή μας, αυτή τη τούρτα την  περιμέναμε πως και πως



Η Σοφία όταν ξεκίνησα να συγκεντρώνω τα υλικά που θα χρειαζόμασταν, μόλις είδε το βάζο με τους χουρμάδες, ξέσπασε! Πάλι χουρμάδες? Γιατί σε όλα τα γλυκά βάζεις χουρμάδες? Οι χουρμάδες είναι μπλιαχ!!!! Με ψυχραιμία, της παρέθεσα όλα τα γλυκά που έχουμε φτιάξει και ενώ περιείχαν χουρμάδες της άρεσαν. Επιπλέον της θύμισα ότι και οι φιλενάδες της έχουν ενθουσιαστεί με τα γλυκά μου αλλά και αρκετές μαμάδες φτιάχνουν πλέον τα μπισκότα μου και ότι άλλο αναρτώ.  Συμφώνησε τελικά ότι όντως τα γλυκά μου είναι πολύ ωραία και λαχταριστά αλλά οι χουρμάδες...μπλιαχ! 

Η τούρτα είναι πολύ απλή στην παρασκευή της, με υλικά που μπορείτε να προμηθευτείτε πολύ εύκολα. Η γεύση της είναι απλά εκπληκτική. Πλούσια γεύση σοκολάτας με αποκορύφωμα τα καραμελώμένα φουντούκια που την απογειώνουν!



Υλικά:
Για τη βάση
- 300 γρ φουντούκια
- 300 γρ χουρμάδες (ζυγισμένοι χωρίς το κουκούτσι)
- μια τσιμπιά κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)

Για τη μους
- 3 ώριμα αβοκάντο (300-350 γρ γραμμάρια)
- 250 ml γάλα καρύδας
- 100 γρ κακάο
- 350 σιρόπι αγαύης
- 1 κοφτό κ.γ φυσική βανίλια

Για την γκανάζ
- 250 γρ κουβερτούρα
- 250 ml φυτική κρέμα 

Για τα καραμελωμένα φουντούκια
- 60 γρ φουντούκια
- 3 κ.σ σιρόπι αγαύης



Εκτέλεση:
1. Ξεκινάμε βάζοντας τους χουρμάδες και τα φουντούκια να μουλιάσουν στο νερό. Στη συνέχεια ξεκινάμε να συγκεντρώσουμε τα υλικά και τα σκεύη που θα χρειαστούμε  
2. Χτυπαμε τα φουντούκια στο μπλέντερ για μέχρι να γίνουν σκόνη. Τοποθετούμε σε μπολ και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι  
3. Στραγγίζουμε τους χουρμάδες και χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν αλoιφή. Τοποθετούμε τους χουρμάδες στα φουντούκια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια στρώνουμε το μείγμα στο τσέρκι μας και τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει

4. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά για τη μους και τα τοποθετούμε στο μπλέντερ. Χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε βανίλια ή σιρόπι αγαύης σύμφωνα με τα γούστα μας 

5. Προσθέτουμε τη μους πάνω από τη βάση με τα φουντούκια και τους χουρμάδες, στρώνουμε καλά και ξαναβάζουμε στο ψυγείο

6. Μετά από 3-4 ώρες φτιάχνουμε τη γκανάζ. Ζεσταίνουμε ελαφρώς σε ένα κατσαρολάκι τη φυτική κρέμα και προσθέτουμε την κουβερτούρα


7. Όταν ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε τη γκανάζ πάνω από τη μους και ξαναβάζουμε στο ψυγείο


8. Τέλος θα φτιάξουμε τα καραμελωμένα φουντούκια με τον πιο γρήγορο τρόπο. Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε τα φουντούκια, τα σπάμε ελαφρώς αν θέλουμε και στο μέγιστο της κουζίνας, χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ύλη, καβουρντίζουμε τα φουντούκια. Κουνάμε το τηγάνι ώστε να καβουρδιστούν απ'όλες τις πλευρές και στο τέλος προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 1-2 λεπτά


Εύχομαι το γεγονός ότι έχει αρκετά στάδια υλοποίησης, να μη σας αποθαρρύνει από το να την φτιάξετε. Σαν διαδικασία είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και σας εγγυώμαι, ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει

Σημείωση
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι  η παρούσα συνταγή δεν είναι διαφημιστική. Τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν είναι ευγενική χορηγία της εταιρίας Βιοαγρός.

Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να στηρίξετε την υποψηφιότητα μου στο διαγωνισμό που διοργανώνει το ΒήμαGourmet, πατήστε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου