Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικα, αρωματικά μπισκότα

Αν σας αρέσει η κανέλα και το πορτοκάλι, τότε αυτά τα μπισκότα θα τα λατρέψετε. Βαρύγδουπη η δήλωση μου, το ξέρω, αλλά είναι η αλήθεια. Τι να κάνω? Η Σοφία όχι μόνο τα ενέκρινε αλλά δήλωσε ότι είναι "τα πιο νόστιμα μπισκότα του κόσμου" (καλύτερα και από του σχολείου - χεχε ). Την ώρα που τα φτιάχναμε δε σταμάταγε να τρώει τη ζύμη. "Μαμά, πως τα έκανες τόσο νόστιμα", αναρωτιόταν. Πόσο είχα φουσκώσει από χαρά και περηφάνια, δεν περιγράφεται...   

Για να σοβαρευτώ όμως. Είναι πολύ νόστιμα, οκ το καταλάβατε. Με μια ματιά στα υλικά θα διαπιστώσετε πόσο υγιεινά είναι αλλά και πόσο εύκολα μπορείτε να τα φτιάξετε. Πέρα από το πρακτικό κομμάτι ας έρθουμε και στη γεύση τους. Ενδεχομένως να φοβηθείτε την ποσότητα των μπαχαρικών. Σας προτείνω να με εμπιστευτείτε και να ακολουθήσετε τη συνταγή κατά γράμμα, αν θέλετε να δαγκώνετε το μπισκότο και να αναδύονται όλες αυτές οι μυρωδιές και γεύσεις. Το πορτοκάλι συνεχίζει να δουλεύει. Θα έχετε φάει το μπισκοτάκι σας και το στόμα σας θα έχει γεύση Χριστουγέννων και θαλπωρής. 



Υλικά για 30 μπισκότα (μέτριο μέγεθος):
- 250 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες περασμένες από το μπλέντερ)
- 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα κίτρινο για ζυμωτό ψωμί)
- 100 γρ καλής ποιότητας ελαιόλαδο
- 150 γρ χουρμάδες (χωρίς το κουκούτσι)
- 200 γρ αμύγδαλα
- 120 γρ πετιμέζι
- 3 κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϊλάνης) 
- 1/2 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
- ξύσμα πορτοκαλιού από 3 μεγάλα πορτοκάλια
- μια τσιμπιά αλάτι

Εκτέλεση:
1. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, τους ζυγίζουμε ώστε να είναι 150 γρ και τους τοποθετούμε για 10 λεπτά σε νερό

2. Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο ή γυάλινο μπολ το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, την κανέλα, το γαρύφαλο, το αλάτι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά

3. Αφαιρούμε το νερό από τους χουρμάδες και τους χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια σφιχτή μάζα. Προσθέτουμε τους χουρμάδες στο μείγμα υγρών και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί

4. Χτυπάμε τις vιφάδες βρώμης στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν αλεύρι και το τοποθετούμε στο μπολ. Προσθέτουμε και το αλεύρι

5. Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα και τα τοποθετούμε και αυτά στο μπολ

6. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι. Στο τέλος θα πρέπει να βάλουμε και χέρια. Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά, βάζουμε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει καλά ώστε να πλάθεται πολύ πιο εύκολα

7. Μετά τις 2-3 ώρες, στρώνουμε λαδόκολλα στις 2 λαμαρίνες του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 180 στον αέρα

8. Δοκιμάζουμε το μείγμα μας, εάν χρειαστεί προσθέτουμε κανελα, γαρύφαλλο ή ξύσμα πορτοκαλιού

9. Για ευκολία, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, ανοίγουμε με πλάστη στα 2 εκατοστά και κόβουμε με κουπάτ

10. Ο χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί από το πάχος και το μέγεθος, Ενδεικτικός χρόνος είναι τα 12-15 λεπτά


Tip:
1. Μπορείτε να αγοράσετε 2-3 συσκευασίες βρώμης, να τις κάνετε αλεύρι και να τις αποθηκεύσετε σ' ένα γυάλινο βάζο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξoικονομήσετε χρόνο αφού θα είναι έτοιμο, ώστε να το χρησιμοποιήσετε στις υπόλοιπες συνταγές  



Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τα σχόλια σας αν τα δοκιμάσετε. Αν σας άρεσε, παρακαλώ κοινοποιήστε τη συνταγή και μη ξεχνάτε να κάνετε Like στην επίσημη σελίδα στο facebook, ώστε να μη χάνετε τις νέες συνταγές 

Η Κική με τις μικρές Έλενα και Ιωάννα έφιαξαν τα μπισκότα

Η Ελένη έφτιαξε τα μπισκότα. Μα δεν είναι πανέμορφα?

  

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. χαχα, ευχαριστώ πολύ. ελπίζω να τα φτιάξεις!

      Διαγραφή
  2. Μπορούμε να βάλουμε μέλι αντί για πετιμέζι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, φυσικά. Ανάλογα ομως με το ποσο ρευστό ειναι, ίσως χρειαστεί να το αραιώσεις λιγο με νεράκι η χυμό πορτοκαλιού. Καλη επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή