Πέρα από το μητρικό, δεν έχω πιει ποτέ μου άλλο γάλα. Ναι,
αλήθεια, και όμως μεγάλωσα, ψήλωσα (1,73), δεν έχω έλλειψη ασβεστίου, γέννησα,
θήλασα 19 μήνες και είμαι μια χαρά. Όλα αυτά τα χρόνια όμως, κατανάλωνα τυριά
και γιαούρτι.
Το γάλα αμυγδάλου είναι
πολύ γνωστό, ακόμα και ο μη φυτοφάγοι το γνωρίζουν και ενδεχομένως να το έχουν
δοκιμάσει έστω και μια φορά. Εγώ πάλι, δεν είχα δοκιμάσει ποτέ. Η πρώτη μου εμπειρία
ήταν με έτοιμο. Αγόρασα ένα το οποίο ήταν με τα λιγότερα επιπλέον συστατικά (ζάχαρη,
συντηρητικά, αρώματα κλπ.). Μόλις σήκωσα το ποτήρι και είδα το άσπρο υγρό σε τόσο
κοντινή απόσταση, με έπιασε ένα σφίξιμο στο στομάχι. «Ωχ!!, τι γίνεται τώρα σκέφτηκα.
Ενώ γενικά μου αρέσει η μυρωδιά του αμυγδάλου, στο γάλα με φρίκαρε λίγο. Αφήστε
που νόμιζα ότι έχουν προσθέσει άρωμα για να μας πείσουν ότι είναι φυσικό (καχύποπτη...).
Ήθελα να δοκιμάσω όμως έστω και μια γουλιά χωρίς την προσθήκη κάποιου άλλου υλικού,
ώστε να ξέρω ποια είναι η γεύση του. Πλέον, μπορώ να πω με σιγουριά, ότι σκέτο χωρίς την προσθήκη γλυκαντικής ουσίας ή φρούτων, κυμαίνεται
ανάμεσα στο αδιάφορο και πλησιάζει
επικίνδυνα το δε τρελάθηκα κιόλας. Με φρέσκα φρούτα όμως και λίγο μέλι μου άρεσε πάαααααρα πολύ.
Αν
αναρωτιέστε γιατί σας το παρουσιάζω σήμερα είναι γιατί πρώτον σ’ εσάς μπορεί
να αρέσει και σκέτο, δεύτερον διότι είναι μια εξαιρετική βάση για milkshakes, smoothies, τυριά και άλλα
πολλά και τρίτον επειδή είναι ιδανικό γι’ αυτούς που δεν μπορούν ή δε θέλουν να πιούν γάλα αγελαδινό η κατσικίσιο
γάλα.
Στα υπέρ του είναι ότι χωνεύεται πολύ εύκολα, δεν περιέχει χοληστερίνη κορεσμένα λιπαρά, γλουτένη και λακτόζη αλλά ακόρεστα λιπαρά που σημαίνει ότι βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα 100 γρ γάλα αμυγδάλου έχουν μόλις 12 θερμίδες, 0,97 γρ λιπαρά και 156 mg ασβέστιο. Την πάστα που μένει μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε κέικ, cheesecake, φυτικά τυριά, ακόμη και να την αναμίξετε με φρούτα και μέλι ή να προσθέσετε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και κάποιο μυρωδικό και να την απλώσετε σε παξιμάδια.
Υλικά για ½ lt γάλα
- 500 γρ νερό
Εκτέλεση:
1. Αν τα αμύγδαλα είναι με φλούδα, τους βάζουμε ζεστό νερό
και όταν κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε
2. Εφόσον ξεφλουδίσαμε τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε να μουλιάσουν
στο νερό για 10-12 ώρες
3. Βάζουμε τα αμύγδαλα και το νερό στο οποίο μούλιασαν στο
μπλέντερ και πολτοποιούμε
4. Σουρώνουμε και διατηρούμε το φυτικό μας γάλα στο ψυγείο
για 2-3 μέρες
Θα πρέπει βέβαια να ομολογήσω, ότι το σπιτικό γάλα αμυγδάλου για μένα
είναι καλύτερο από το έτοιμο. Εσείς πίνετε; Αν, ναι, το φτιάχνετε μόνοι σας ή
το παίρνετε έτοιμο;
Τέλος, σκέφτομαι να κάνω ένα giveaway όταν φτάσω τα 1000 like στο facebook. Τι λέτε, θα με βοηθήσετε?
Διαβάστε εδώ και εδώ για τα οφέλη του αμυγδαλόγαλου
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
- Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
- Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
Έπινα γλαλα μέχρι που τελείωσα το λύκειο...μετά το έκοψα...εδώ και καιρό θέλω να δοκιμάσω το αμυγδάλο, αλλά δεν ξέρω τι γεύση θα έχει, θα μοιάζει με του γάλακτος που ξέρουμε...θα το τολμήσω πάντως να το φτιαξω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Εγώ βλέπω γάλα και τρέχω πόσο μάλλον να το πιω. Το γάλα από αμύγδαλα άντως είναι ελαφρύ (αν τηρήσεις την αναλογία που προτείνω) και έχει την χαρακτηριστική μυρωδιά από τα αμύγδαλα. Εγώ δεν το πίνω σκέτο. Το κάνω milkshake με φρέσκα φρούτα, αποξηραμένα φρούτα και κανέλα. Είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ και με κρατάει. Καλώς ήρθες στο blog μου
ΔιαγραφήΤο εχω δοκιμασει ετοιμο απο μαρκετ με βιολογικα προινοντα και εχει ενδιαφερουσα γευση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο :)
http://beautyfollower.blogspot.gr
Οκ, ευχαριστω για την ενημέρωση. Φιλια
Διαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήthank you
سعودي اوتو
Μου αρέσει πολύ το γάλα αμυγδάλου απλά είχα διαβάσει ότι πετάνε το πρώτο νερό που τα μουλιάζουν για 12 ώρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου φαίνεται καλύτερο αυτό που έκανες εσύ, μήπως για κάποιο λόγο δεν το χρησιμοποιούν.
Ωραία φωτογραφία!
Κοιτά αν τα μουλιασουν με τη φλούδα ειναι λογικό να πετάνε το νερο γιατι ειναι καφε. Εγω στην αρχη τα ξεπλένω με νερο κ ξύδι, μετα βαζω το ζεστό νερο για να τα ξεφλουδισω και μετα τα βαζω κ μουλιάζουν. Δεν εχω διαβάσει κατι σχετικό απλα η λογική μου μου υπαγορεύει να χρησιμοποιήσω αυτο το νερο. Ευχαριστω κ για τη φωτογραφία. Υστερώ πολυ κ το ξερω,αλλα σιγά σιγά προσπαθώ να βελτιωθω
ΔιαγραφήΤο στομάχι μου κάνει συσπάσεις όταν πλησιάζω κοντά στο στόμα μου το γάλα.. όχι να το δοκιμάσω... Έχω να πιω γάλα από 5 χρονών.. σκέψου πως δεν τρώω ούτε άσπρα γλυκά και παγωτά, μόνο την σαντιγί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που λες πως δεν υπήρχε πρόβλημα στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό γιατί με έχουν πρήξει πως πρέπει να μάθω να το πίνω (μου αρέσει ή όχι) για το όταν μείνω έγκυος!
Έτσι ακριβώς ειμαι κ εγω. Να φανταστείς οτι αν λιώσει το παγωτο δεν μπορω να το φάω. Σαντιγί, μαγιονέζα κ κρεμα γάλακτος ούτε να το συζητάς. Κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναικολόγος δίνουν πάντα συμπλήρωμα ασβεστιου. Μπορεις αν άθεα να δοκιμάσεις το γάλα αμυγδάλου. Σύντομα θα βαλω και συνταγη για milkshake το οποίο πίνεται ακομη πιο ευχάριστα
ΔιαγραφήΕγώ δεν το πολύ φτιάχνω γιατί έχω διαπιστώσει πως πολτοποιημένα σαν κρέμα με μέλι και λίγη φυσική βανίλια είναι πιο ωραία (και δεν περισσεύει και το pulp που κάπως θα πρέπει να αξιοποιηθεί) Βέβαια, όπως μας λες, είναι ιδανική βάση για smothies όταν θέλουμε κυρίως υγρά ...
ΑπάντησηΔιαγραφή΄Το κάνεις δηλαδή σαν κρεμούλα για γλυκό ε??? Θα το κάνω για τη μικρή μου, θα της αρέσει σίγουρα.
Διαγραφή