Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Κοκκινιστός αρακάς με λαχανικά και κινόα


Τον τελευταίο καιρό σας έχω δείξει αρκετές συνταγές με αρακά. Είναι από τα αγαπημένα φαγητά όλων, οπότε τον μαγειρεύω αρκετά συχνά (αν όχι κάθε βδομάδα, κάθε δεύτερη σίγουρα). Αν έχετε διαβάσει και σε παλιότερες αναρτήσεις, αναφέρω, ότι, αγοράζουμε αρακά όταν είναι η εποχή του από τη βιολογική αγορά που ψωνίζουμε κάθε Σάββατο (στο πάρκο Τρίτση). Τον καθαρίζουμε (μπαμπάς, μαμά + Σοφία), τον ζεματίζω (όχι πάντα), τον χωρίζω σε σακουλάκια και τον διατηρώ στον καταψύκτη. Φέτος, ήταν από τις χρονιές που είχα λίγο αρακά. Αυτό συνέβη γιατί εκείνη την περίοδο είχε ρίξει χαλάζι και χάλασε στους περισσότερους παραγωγούς.  Η διαδικασία του καθαρίσματος αρέσει πολύ στη Σοφία και είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για την εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών


Αυτή τη φορά επέλεξα να τον συνδυάσω με κινόα. Το πείραμα πέτυχε και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.  Στην αρχή βέβαια ήμουν αρκετά διστακτική, γιατί η κινόα θέλει πολύ καλό ξέπλυμα και πριν και μετά το μαγείρεμα, ώστε να μην πικρίζει. Χάρη στη σύβραση όμως με τα άλλα υλικά αυτό το πρόβλημα αποφεύχθηκε. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κινόα, πιστεύω ότι αυτή η συνταγή είναι μια καλή ευκαιρία να την δείτε με καλό μάτι.

Υλικά:
- 700 γρ αρακά
- 100 γρ κινόα λευκή
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 μεγάλο πράσο (χρησιμοποίησα 2 μέτρια βιολογικά)
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 μεγάλο καρότο
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 400 ml χυμό ντομάτας
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο κύμινο και κάρυ
- 1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τα λαχανικά μας. Το κρεμμύδι σε μέτρια καρέ. Το πράσο πρώτα κατά μήκος και μετά σε μισές ροδέλες και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τοποθετούμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά, αλάτι, τα μπαχαρικά, τη δάφνη και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς 


2. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τον αρακά, τη ντομάτα και βραστό νερό. Μετά από 15 λεπτά κόβουμε τις πιπεριές και τα καρότα σε μικρά καρέ και τα προσθέτουμε και αυτά στον αρακά

3. Τοποθετούμε την κινόα σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για 2-3 λεπτά. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη ώστε να μην πικρίζει. Την προσθέτουμε στον αρακά και μαγειρεύουμε 15 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε αλάτι και βραστό νερό αν χρειάζεται. Σερβίρουμε ραντίζοντας με ελαιόλαδο και με χυμό λεμονιού 

Tip: 
- Ο χρόνος μαγειρέματος του αρακά είναι ενδεικτικός και εξαρτάται από τον αρακά που χρησιμοποιείτε. Μαγειρέψτε τον λοιπόν όση ώρα συνιθίζετε και ένα τέταρτο πριν να είναι έτοιμος, προσθέστε την κινόα  


  • Η Στέλλα έφτιαξε τον αρακά με κινόα και είπε "Σ' ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Είναι πολύ νόστιμο! Θα το φτιάχνω κάθε βδομάδα! Μας άρεσε πολύ!"

Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

6 σχόλια:

  1. Κι εμείς τον τρώμε τον αρακά. Με κινόα δεν έχω δοκιμάσει! Πολύ νόστιμη η πρόταση σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά ο αρακάς ανήκει στα "εύκολα" λαχανικά, αυτά δηλαδή που τρώνε και τα παιδιά. Αν θες. την επόμενη φορά μπορείς να προσθέσεις και κινόα

      Διαγραφή
  2. Ωραία ιδέα Ευαγγελία και μου αρέσει και το πάντρεμα που σκέφτηκες! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κινόα δεν έχω δοκιμάσει..ακόμα.
    Αρακά τρώω και μου αρέσει και σκέτος, δηλαδή χωρίς ντομάτα, βραστός σαν συνοδευτικό. Η κόρη μου παλιά τον ετρωγε, τώρα δεν θέλει να τον βλέπει. Μου άρεσαν πολύ και όλα τα υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αληθεια ειναι οτι σκέτη η κινοα δεν τρώγεται...παντρεμένη ομως ειναι μια χαρα. Εμενα ο αρακάς μου αρεσει ωμός. Οταν τον καθαρίζουμε παντα τρώω....μακαρι να μπορούσα να τον διατήρηση εστι, δυστυχως ομως δεν γινεται.

      Διαγραφή