Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη έτοιμη σε 10 λεπτά


Δεν τρελαίνομαι για μαρμελάδες, γενικά το πρωινό μου σπάνια θα είναι κάτι γλυκό. Και σε γεύσεις θα περιοριστώ σε φράουλα, μύρτιλο, φρούτα του δάσους..μέχρι εκεί! Ο λόγος που έφτιαξα αυτή την υπέροχη μαρμελάδα φράουλα είναι για να τη χρησιμοποιήσω σε άλλες συνταγές. Όταν μπορείς να έχεις σπιτική μαρμελάδα με βιολογικές φράουλες, χωρίς ζάχαρη και άλλα χημικά συστατικά, έτοιμη σε μόλις 10 λεπτά, γιατί να πάρεις έτοιμη? 


Υλικά:
- 500 γρ φράουλες
- 1 κ.σ σπόρους chia (προεραιτικά)
- 50 γρ σιρόπι αγαύης ή μέλι που δεν έχει έντονη γεύση (ή περισσότερο)

Εκτέλεση:
1. Πλένουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια


2. Σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε κάτι αφήνουμε τις φράουλες να βράσουν και τις πατάμε με το ειδικό εργαλείο που κάνουμε πουρέ. Εναλλακτικά πατάμε με μια ξύλινη κουτάλα


3. Αφήνουμε να βράσει για 5- 7 λεπτά και ανακατεύουμε ώστε να μην πιάσει στην κατσαρόλα. Προσοχή γιατί πιτσιλάει.


4. Στα 10 λεπτά, η μαρμελάδα θα είναι έτσι. Προσωπικά, προτιμώ να είναι αρκετά λεπτόρευστη 



5. Προεραιτικά προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia και αγαύη. Δεν το κάνω για να σφίξει και άλλο η μαρμελάδα αλλά γιατί θέλω να εντάξω στην διατροφή μου τους σπόρους  chia. 


6. Όσο είναι ακόμη ζεστή, την τοποθετούμε σε βάζο, κλείνουμε καλά το καπάκι και αφήνουμε ανάποδα ώστε να κλείσει αεροστεγώς




Tips
- Αν κλείσετε αεροστεγώς το καπάκι (όπως υποδείκνυω παραπάνω), η μαρμελάδα θα διατηρηθεί και ένα χρόνο, μέχρι την επόμενη φορά δηλαδή που θα ξαναφτιάξετε!Για να σιγουρευτείτε ότι έχει κλείσει αεροστεγώς, μετά από αρκετές ώρες που την έχετε αφήσει ανάποδα, την γυρίζετε από την σωστή μεριά και θα πατήσετε στο κέντρο, στο καπάκι. Δε θα πρέπει να βυθίζεται..έτσι θα έχετε βεβαιωθεί ότι όλα πήγαν καλά

- Αν πολλαπλασιάσετε τις ποσότητες, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μαγειρέματος, να χαμηλώσετε τη φωτιά και αρκετά βαθιά κατσαρόλα, γιατί όπως λέω και πιο πάνω πιτσιλάει αρκετά 

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

18 σχόλια:

  1. Μια χαρά Ευαγγελία! Έτσι γίνεται αντιληπτό καλύτερα το φρούτο, δεν χάνεται μας την υπερβολική γλυκητητα ;) Καλή εβδομάδα!!!!!! 😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βρε Άρη, τι είναι αυτό που τη βράζουν μια ώρα και βάζουν και ένα κιλό ζάχαρη????

      Διαγραφή
  2. Ωραία φαίνεται. Η ιδέα να προσθέσεις σπόρους chia πολύ πρωτότυπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου. Προσπαθώ να εντάξω τους σπορους chia στη διατροφή μας λόγω της καταπληκτικής διατροφικής τους αξίας

      Διαγραφή
  3. Αφού προσθέσουμε το σιρόπι, ξαναβράζουμε ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Να ειναι πραγματικα πανεύκολη, με βιολογικές φράουλες, χωρις πολύ ωρα μαγειρέματος και χωρις ζάχαρη. Δεν υπαρχει δικαολογια, όλοι πρεπει να τη φτιάξουν

      Διαγραφή
  5. Πότε βάζουμε το μέλι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο πέμπτο βημα. Αν χρησιμοποιήσεις μέλι να μην εχει εντονη γεύση ώστε να μην καλύψει την φράουλα. Αν βρεις αγκύλη είναι καλύτερα. Εχει ουδέτερη γεύση κ εχει χαμηλο γλυκαιμικο δείκτη. Καλη επιτυχία

      Διαγραφή
  6. Τι λες αν αντί για μέλι ή αγάυη βάλουμε maple syrup? Και αν ναι σε τι ποσότητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετική ιδέα.δυστυχως δεν εχω πειραματιστεί με αυτο το προϊόν. Ετσι κ αλλιως κ η ποσότητα που προτείνω για την αγαύης είναι η ελ´αχιστη. Ο καθένας μπορεί να προσθέσει ο.σο θέλει σύμφωνα με το γούστο του. Καλη επιτυχία αν τη φτίαξεις

      Διαγραφή
  7. Εχω σταματήσει να κάνω μαρμελάδα με την αναλογία της ζάχαρης που πρέπει!!
    Βράζω για λίγο φρούτα εποχής με μέλι και ελάχιστη μαύρη ζάχαρη!
    Η φράουλα σου μου αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι είναι και που βρίσκουμε το σιρόπι αγαύης καθώς και τα chia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σιρόπι αγαύης ειναι ενα φυσικο, φυτικό προϊόν ποτε μοίαχε ,ε μέλι αλλά εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι σπόροι chia ειναι κατι μικροσκοπικά σποράκια με αναρίθμητες βιταμίνες α ιχνοστοιχεία, πραγματική υπέρ τροφή. Σε καταστηματα με βιολογικά κ σε μεγάλα σούπερ θα τα βρεις. Σπόρους chia εχει κ σε Σκλαβενίτη

      Διαγραφή
  9. Τελειοοοοοο φιλακια απο Βοστονη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώωωωω!Να περνάτε τέλεια στη Βοστόνη!!!Στείλτε μας γωτογραφίες να δουμε αν θελετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή