Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

Υπερ-αφράτα μπιφτέκια γαλοπούλας



Αν υπήρχε βραβείο για τα χειρότερα μπιφτέκια, αυτό έπρεπε να απονεμηθεί με δόξα και τιμή σε μένα. Για πολλά χρόνια έφτιαχνα και τα πέταγα. Ο κακομοίρης ο Άκης, τα έτρωγε και έλεγε ότι δεν ήταν και τόοοοοοοσο χάλια εγώ όμως όχι, αρνιόμουν να φάω κάτι τόσο άνοστο και ας είχα κάνει τόσο κόπο. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τολμάω να παραδεχτώ ότι κάνω τα πιο νόστιμα μπιφτέκια. Νόστιμα χωρίς βούτυρο, λίπη, λάδια και τηγάνι. Τα μυστικά σας τα αποκαλύπτω, σας έχω βάλει και φωτογραφίες ώστε να σας διευκολύνω ακόμη περισσότερο. Το μόνο που θέλω να κάνετε είναι να ακολουθήσετε ακριβώς τη συνταγή και τους χρόνους μαγειρέματος!

Συστατικά:
- 1 κ κιμά από γαλοπούλα (χρησιμοποίησα στήθος)
- 350 γρ κρεμμύδι ξερό (4-5 μέτρια)
- 2 κ.σ αλεύρι βρώμης (βρώμη περασμένη στο μπλέντερ)
- 100 γρ τριμμένο καρότο
- 1 αυγό
- 4 κ.σ ελαιόλαδο 
- 2 κ.σ μουστάρδα πικάντικη
- 2 κ.σ ξύδι (χρησιμοποίησα μυλόξιδο)
- 2 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 1 κ.γ αποξηραμένη καπνιστή ντομάτα
- 1 κ.γ πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ κάρυ
- 3 σκ. σκόρδο (περασμένες από την πρέσσα)

Εκτέλεση:
1.Πρώτα ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Τα ψιλοκόβουμε, προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ (το πρώτο μυστικό, ποτέ το κρεμμύδι ωμό)


Σοτάρουμε για 6-8 λεπτά (ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα αρκετά συχνά) μέχρι να γίνουν όπως φαίνεται παρακάτω. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν


2. Τοποθετούμε τον κιμά σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το καρότο, το αυγό, τη βρώμη, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,  2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα πικάντικη,
2 κουταλιές της σούπας μυλόξιδο, 3 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσσα, και από 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά και καπνιστή ντομάτα



3.  Ανακατεύουμε


και τώρα το δεύτερο μυστικό. Ζυμώνουμε για 8 λεπτά τουλάχιστον. Δείτε στη φωτογραφία πως πρέπει να γίνει 





4. Ιδανικά καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες

5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα. Χρησιμοποίησα το ταψί της πίτσας για πιο ωραίο και υγιεινό ψήσιμο


 6. Το τρίτο μυστικό. Ψήνουμε αυστηρά για 25 λεπτά. Στα 20 λεπτά τα γυρίζουμε και ψήνουμε για 4-5 λεπτά ακόμη. Εγώ δεν προσθέτω έξτρα ελαιόλαδο από πάνω. Κοιτάξτε στη λαδόκολλα τι έβγαλαν τα μπιφτέκια


Τίποτα, 0 λίπος και όμως τόσο νόστιμα και αφράτα!

7. Προσθέτουμε μπόλικο λεμόνι και συνοδέυουμε με σαλάτα εποχής. Είναι ιδανική επιλογή για να αποφύγετε το κόκκινο κρέας, λιπαρά, χοληστερίνες κλπ. Ιδανική επιλογή και για παιδιά. Μέχρι και στη μικρή μου αρέσει





  • Η Μαρία έφτιαξε τα μπιφτέκια και είπε "Εφτιαξα ξανά τα μπιφτέκια γαλοπούλας. Με κιμά από κοτόπουλο όμως. Τέλεια.. χχχχ"




Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

4 σχόλια:

  1. Λιγο πιο πικαντικα απ'οτι θα τα ηθελα για τα δικα μιυ γουστα αλλα πολυ νοστιμα κ ζουμερα.. ειχαν μια γλυκοπικαντικη γευση που ηταν πολυ ωραια.. σκεφτομαι την επομενη φορα να βαλω μισο κουταλακι καρυ κ μια κουταλια μουσταρδα (χρησιμοποιησα ντιζον).. τι λετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μπαχαρικά που θα βάλετε κ οι ποσότητες ειναι καθαρα θεμα γούστου. Τα φτιάξατε μια φορα οπως προτείνω, ξέρετε το αποτέλεςμα, οποτε τωρα μπορειτε να προσθαφαιρεσετε οτι θέλετε. Το σημείο κλειδί ειναι το καλο ζυμώμα αυστηρά 10 λεπτά και το ψήσιμο. :)

      Διαγραφή
    2. Γενικα ηταν πολυ νοστιμα. Ακολουθησα πιστα τις οδηγιες.. θα επανελθω συντομα με μικρες αφαιρεσεις στα μπαχαρικα.. σας ευχαριστω πολυ.. :)

      Διαγραφή
    3. Ναι, ναι να τα κανεις οπως ακριβώς σου αρέσουν. Θα περιμενω κ φωτο!!!!! Φιλια

      Διαγραφή