Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ στο να περιγράψω αυτές τις μπάρες. Έγραψα-
έσβησα- αμφισβήτησα- απογοητεύτηκα- νευρίασα. Στη συνέχεια σκέφτηκα να μην γράψω
κάτι, παρά μόνο τη συνταγή. Εννοείται, ότι το μετάνιωσα αμέσως, διότι, πρέπει να
τις δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Οφείλω να σας πείσω να τις φτιάξετε. Πως γίνεται, ενώ
μπορείτε να φάτε κάτι τόσο εύγευστο και υγιεινό, να σας αφήσω να καταναλώνετε τα έτοιμα,
αυτά με τα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης συστατικά. Ειδικά εμείς οι γονείς,
είναι δυνατόν να μεγαώνουμε τα παιδιά μας με όλες αυτές τις σαβούρες
που κυκλοφορούν? Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις διατροφικές τους συνήθειες και
κατ’ επέκταση για την υγεία τους, την ποιότητας ζωής τους. Παθιάστηκα πάλι
και ξέφυγα, οπότε ας επανέλθω στη σημερινή συνταγή.
Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας.
Καταρχάς δεν είμαι σίγουρη αν έπρεπε να τις ονομάσω μπάρες. Όπως λέω και στον τίτλο,
είναι σα να τρως μελομακάρονα. Πιο δροσερά όμως και πιο φίνα, χωρίς να σε λιγώνουν.
Με το άρωμα του πορτοκαλιού να κάνει έντονη την παρουσία του αλλά σε πλήρη
αρμονία με την κανέλα. Να υπάρχει ισορροπία, να μην υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα
τους αλλά αυτή η πολυπόθητη ευγενής άμιλλα και όλα αυτά από την πρώτη μπουκιά.
Δεν ξέρω τι άλλο να πω...Υπάρχουν τόσες δυνατότητες. Αν τα βουτήξεις σε σοκολάτα είμαι σίγουρη ότι θα είναι σα να τρως τις πιο φρέσκιες, αρωματικές και υγιεινές καριόκες. Είναι εξαιρετική πρόταση για πρωινό, για γλυκό, για σνακ, για ότι θέλετε.
Σας παρακαλώ πολύ, δοκιμάστε τες. Γίνονται πολύ γρήγορα και με υλικά που έχει το κάθε σπίτι.
Δεν ξέρω τι άλλο να πω...Υπάρχουν τόσες δυνατότητες. Αν τα βουτήξεις σε σοκολάτα είμαι σίγουρη ότι θα είναι σα να τρως τις πιο φρέσκιες, αρωματικές και υγιεινές καριόκες. Είναι εξαιρετική πρόταση για πρωινό, για γλυκό, για σνακ, για ότι θέλετε.
Σας παρακαλώ πολύ, δοκιμάστε τες. Γίνονται πολύ γρήγορα και με υλικά που έχει το κάθε σπίτι.
Υλικά για 7 μπάρες: το ταψί που χρησιμοποίησα έχει εσωτερικές διαστάσεις(11χ30)
- 150 γρ χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)
- 250 γρ καρύδια
- 120 γρ φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 8 γρ ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 γρ κανέλα
- μια τσιμπια γαρύφαλλο
- 160 γρ αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης
Εκτέλεση:
1. Κόβουμε σε κομμάτια τους χουρμάδες και τους περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να λιώσουν. Σας προτείνω να το κάνετε σε 2 δόσεις.Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ
2. Στίβουμε τα πορτοκάλια και τοποθετούμε τον χυμό στο μπολ με τους χουρμάδες
3. Ανακατεύουμε και πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να μαλακώσουν οι λιωμένοι χουρμάδες
4. Περνάμε τα καρύδια από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Σας προτείνω να το κάνετε σε 2-3 δόσεις. Τοποθετούμε τα καρύδια στο μπολ και ανακατευουμε καλά με το πιρούνι
5. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο
6. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης. Τις νιφάδες βρώμης δηλαδή, τις οποίες έχουμε περάσει από το μπλέντερ ώστε να γίνουν αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με το πηρούνι, στο τέλος όμως θα χρειαστεί να βάλουμε τα χέρια μας ώστε να ενσωματωθεί πλήρως η βρώμη στο μείγμα μας
7. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψάκι μας, τοποθετούμε μέσα το μείγμα και απλώνουμε καλά με το χέρι μας. Αν δυσκολευτούμε να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πλάστη.
8. Όταν θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα, σκεπάζουμε το μείγμα με τη λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από λίγες ωρες είναι έτοιμο. Κόβουμε και διατηρούμε στο ψυγείο
- Η Φιλιώ έφτιαξε τις μπάρες και μάλιστα χρησιμοποίησε φυστίκια Αιγίνης αντί για καρύδια
- Η Daisy έφτιαξε τις μπάρες και είπε "Έφτιαξα τις ωμοφαγικές μπάρες με γεύση μελομακάρονου και ήταν υπέροχες. Τις έφτιαξα μπαλίτσες αφού έδεσαν στο ψυγείο. Τις έβαλα σε χαρτάκια και τα πρόσφερα για μελομακάρονα. Ξετρελλάθηκαν όλοι! Μάλιστα αντί για αλεύρι βρώμης έβαλα πίτουρο βρώμης. Σ'ευχαριστώ πολύ! Καλή συνέχεια και καλές γιορτές!"
- Η Γιώτα έφτιαξε τις μπάρες και είπε "Έκανα τις μπάρες με γεύση μελομακάρονο σε στρογγυλό σχήμα όμως γιατί αρέσει στο μικρό blwακη μου!Τέλεια γεύση κ χωρίς τύψεις! Τις τσάκισε ο μικρός μου (12,5 μηνων)... απλα δεν εβαλα γαρύφαλο, φοβήθηκα μηπως του έρχονταν πολύ έντονο! Μπράβο σας"
- Η Σταυρούλα έφτιαξε τις μπάρες και είπε "Να και η δικιά μου!! Πραγματικά υπέροχες!!"
- Η 'Ελλη έφτιαξε τις μπάρες και είπε "Έφτιαξα για 2η φορά τα τρουφάκια/μπάρες μελομακάρονο και είναι πραγματικά καταπληκτικά!!!"
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
- Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
- Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
- Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Δυσκολεύτηκες αλλά χτύπησες φλέβα με τη λέξη μελομακάρονο! Δεν θα χρειαστείς μεγάλη προσπάθεια για να μας πείσεις να τις δοκιμάσουμε, θα είναι σίγουρα πεντανόστιμες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σαββατοκύριακο!
Χαχαχαχα χαχαχα, λες ε; Ευχαριστω πολυ.φιλια
Διαγραφήδιατηρούνται μόνο στο ψυγείο? και πόσο κρατάνε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ και τη φοβόμουν αυτή την ερώτηση. Δεν ξερω πόσο διατηρούνται διότι όσες φορές τις εχω φτιάξει δεν εχουν μείνει πάνω απο 2 μέρες. Αν μείνουν για λίγες ώρες έξω δεν παθαίνουν κατι αλλα για περισσοτερο, ειδικά τώρα που εχει ανεβεί η θερμοκρασία,δ ε θα αντέξουν
ΔιαγραφήΜπορουμε να βαλουμε πιτυρο σταριου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει άρα δεν μπορώ να εγγυηθώ για το αποτέλεσμα. Ξέρεις τι μπορείς να κάνεις? Έτσι κ αλλιώς το αλεύρι βρώμης μπαίνει τελευταίο οπότε αν θες χώρισε το μείγμα στα 2. Στο ένα βάλε βρώμη και στο άλλο ότι θες. Αν το κάνεις θα περιμένω νέα σου...
ΔιαγραφήΥπέροχες Ευαγγελία !! Όλα τα υλικά ένα και ένα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που τις τύλιξες με λαδόκολλα και τις έδωσες με χρωματιστό σπάγκο !!
Καλημέρα Άρη, ευχαριστώ πολυ. Η αληθεια ειναι οτι προέκυψε η συνταγή απλά προσθέτοντας υλικά. Τις επόμενες φορές τις εφτιαξα για να επιβεβαιώσω ότι όντως ειναι τόσο ωραίες και την αναλογικά των υλικών
ΔιαγραφήΚαλημέρα!! Φαίνονται πολύ ωραίες κι αφού έχουν γεύση μελομακάρονο θα τις φτιάξω οπωσδήποτε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Καλημερα. Οκ, θα περιμένω σχόλιο.
ΔιαγραφήΕυαγγελία, θα ήθελα να σου πω και πάλι ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για τις συνταγές που μας παρουσιάζεις και που είναι πράγματι ένας θησαυρός και μια μεγάλη βοήθεια στην προσπάθειά μου να μαγειρεύω υγιεινά και νόστιμα για την οικογένειά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήμια ερώτηση: επειδή τους χουρμάδες δεν του έχουμε συνηθίσει, πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να τους αντικαταστήσω με ξερά δαμάσκηνα;...
ευχαριστώ και πάλι!
Αλεξία
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με χαροποιεί και συγκινεί το μήνυμα σου. Χαίρομαι πολύ που κάνεις το καλύτερο για την οικογένεια σου. Με πρόλαβες, είχα σκοπό να δοκιμάσω και δαμάσκηνα σε συνταγές. Δεν το έχω κάνει ακόμη όμως άρα δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα. Πιθανολογώ όμως ότι δε θα είναι το ίδιο, γιατί τα δαμάσκηνα έχουν χαρακτηριστική γεύση, σε αντίθεση με τους χουρμάδες που είναι ουδέτεροι. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις σταφίδες (ξανθές) που είναι εξαιρετικό προίόν. Πάλι όμως ενδέχεται να υπάρχει αλλοίωση στο τελικό αποτέλεσμα. Θα σου πρότεινα να δώσεις μια ευκαιρία στους χουρμάδες. Πρόκειται για εξαιρετική τροφή. Σε κάθε περίπτωση όμως θα χαρώ να μου πεις τη γνώμη σου αν τελικά τις φτιάξεις!
ΔιαγραφήΥπέροχη συνταγή! Τα έφτιαξα χθες το βράδυ και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα παραδοσιακά μελομακάρονα. Ούτε σε γεύση ούτε σε άρωμα. Πρέπει να ομολογήσω ότι το πρωί που ξύπνησα έτρεξα στο ψυγείο για να τις δοκιμάσω και κρύες.
ΑπάντησηΔιαγραφή;) χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν. Είσαι η πρώτη που τις φτιάχνει ή τουλάχιστον η πρώτη που με ενημέρωσε και με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι σου άρεσαν. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι πραγματική έμπνευση!
Όταν βρω λίγο χρόνο και αγοράσω χουρμάδες θα το φτιάξω!
Ευχαριστούμε για τις πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές!
:-)
Ευχαριστω πολυ για το τόσο ενθαρρυντικό κ κολακευτικό σχολιο. Θα χαρώ πολυ να τις φτιάξεις κ να με ενημερώσεις για το αποτελεσμα
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Ευαγγελία!
ΔιαγραφήΕίχα αγοράσει εδώ και 10 μέρες τα υλικά, αλλά δεν έπαιρνα την απόφαση να το φτιάξω.
Σήμερα μου ήρθε όρεξη για γλυκό, και αμέσως σκέφτηκα τις μπάρες σου!
Η προσπάθειά μου εδώ...
http://diatrofis-imerologio.blogspot.gr/2015/07/blog-post_14.html
Ειλικρινά δεν έχω λόγια να σ' ευχαριστήσω!
Τώρα που απέκτησα αποστροφή στην ζάχαρη, είσαι η αιτία που θα μπορώ να συνεχίσω ν' απολαμβάνω την γεύση του μελομακάρονου, την οποία λάτρευα από παιδί!
Να είσαι καλά!
:-)
Τι να πω....χαίρομαι τόσο πολυ. Ειναι απο τα καλυτερα σχόλια που εχω λάβει ποτε. Χαίρομαι τόσο που σιγά σιγά εκπληρωνεται ο σκοπός του blog μου. Σε ευχαριστω τόσο πολυ
ΔιαγραφήΥπέροχη η ιδέα σου, ανυπομονώ να δοκιμάσω την συνταγή σου! Σευχαριστω π κάνεις την προσπάθεια μου για να χάσω κιλά πιο εύκολη!πόσες θερμίδες είναι η κάθε μπάρα ?στο περίπου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγγνώμη για την καθυστέρηση. Δεν το εχω υπολογίσει. Θα το κανω κ θα σου πω
ΔιαγραφήΤο έφτιαξα σήμερα, το άφησα στο ψυγείο και οταν το εβγαλα να το δοκιμασω κόντεψα να φαω το μισό! Τοσο νόστιμο. Μια απορία για τις δοσολογίες των υλικών, σε φλιτζάνια πόσο ειναι το καθένα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι παρα πολυ που σου αρε. Δεν το εχω δοκιμάσει σε φλυτζανια. Το αποφεύγω. Θελω να ειμαι σίγουρη για την ακρίβεια των υλικών κ αυτο μπορει να γίνει μονο με γραμμάρια. Αλλιώς υπάρχει μεγαλη πιθανότητα να μη σας πετύχει η συνταγη.
ΔιαγραφήΕξαιρετικό σνακ!! φοβήθηκα ότι 120ml πορτοκάλι θα ήταν λίγο και έβαλα 160. πραγματικά όμως χρειάζεται όσο γράφεις εσύ. Σοφία ευχαριστούμε για την ιδέα. μην χάνεις την ευκαιρία να μοιράζεσαι μαζί μας τέτοιες συνταγές με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς κτλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Ελπίζω να βρεις κ άλλες συνταγές που να σου αρέσουν...
Διαγραφήπω πω μόλις είχα διαβάσει το βιογραφικό σου και έγραψα το όνομα της κόρης σου αντί για το δικό σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πειράζει
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια! θα τις φτιαξω οπωσδηποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραια!!!θα περιμενω εντυπωσεις
ΔιαγραφήΘα μπορουσα να αντικαταστησω τα καρυδια με κατι αλλο εκτος ξηρων καρπων, λογω αλλεργιας?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως δεν γινεται γιατι τα καρύδια ειναι το βασικό συστατικό. Μια κοπέλα τα έκανε με φυστίκια αιγινης κ μου είπε οτι της άρεσαν πολυ. Αν θες, μπορεις να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγη healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr/2016/06/blog-post.html και να παραλείψεις τους ξηρούς καρπούς. Ειναι φανταστικο το αποτέλεσμα. Να σκεφτείς εγω το κανω καθε 2 βδομάδες περιπου. Ξαναστειλε μου αν θες με το αποτέλεσμα
ΔιαγραφήΚαλημέρα Ευαγγελία... Καταρχάς πολλά συγχαρητήρια για τις τέλειες συνταγές σου!! Επιτέλους συνδυάζουμε το υγιεινό με το εύγευστο!!! Ηθελα να σε ρωτήσω: επειδή αυτό τον καιρό τα πορτοκάλια είναι ακόμη ξινά, με τι άλλο θα μπορούσα να αντικαταστήσω τον χυμό πορτοκάλι; Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστω πολυυυυυ. Εχεις δίκιο για τα πιρτοκαλια....μπορεις να χρησιμοποιήσεις χυμο απο μανταρίνια
Διαγραφή