Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Σαλάτα με καστανό ρύζι και χούμους φυτρωμένων ρεβυθιών



Ναι, επιτέλους έφτιαξα φύτρα. Πέτυχαν και είναι πεντανόστιμα. Το πιάτο που σας προτείνω σήμερα μπορεί να ξεκινάει με τη λέξη σαλάτα αλλά είναι πλήρες γεύμα. Μην παραξενευτείτε στην ιδέα, μη χάσετε την ευκαιρία να προσφέρετε στον οργανισμό σας αυτήν την υπερτροφή.


 Η διαδικασία του φυτρώματος απενεργοποιεί τους αναστολείς ενζύμων, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών οξέων. Έτσι, γίνονται πιο διαθέσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα εκατοντάδες θρεπτικά συστατικά τους. Τα φύτρα, επίσης, προσφέρουν πολλαπλασιασμένες τις βιταμίνες τους, καθώς το φύτρωμα έχει ανεβάσει την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες Β και Ε κατά 20% - 500%.
Η διαδικασία του φυτρώματος έχει μετατρέψει την πρωτεΐνη τους σε απλά και εύκολα αφομοιώσιμα αμινοξέα, τους πλήρεις υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα και τα συμπαγή λιπαρά τους σε ελεύθερα λιπαρά οξέα. Τέλος, είναι μια πολύ εύπεπτη και αλκαλική επιλογή διατροφής και χρησιμοποιούνται ως αποκλειστική διατροφή σε πολλές εναλλακτικές κλινικές του κόσμου, για τη θεραπεία «ανίατων» ασθενειών.

Για τα φυτρωμένα ρεβύθια
1. Μουλιάζω 100 γρ ρεβύθια σε νερό για 12 ώρες
2. Την επόμενη μέρα τοποθετώ τα ρεβύθια σε ένα πλατύ πιάτο και σκεπάζω με μια πετσέτα. Για 2-3 μέρες, 2 φορές τη μέρα τα ξεπλένω με νερό

Χούμους φυτρωμένων ρεβυθιών
-Φυτρωμένα ρεβύθια
-40 γρ ελαιόλαδο 
-2 κ.σ ταχίνι  
-Χυμό από 1 λεμόνι
-Χυμό από 1 λάιμ
-½  κ.γ κάρυ  
-2 κ.σ αποξηραμένο κρεμμύδι σε σκόνη
-Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Τοποθετώ όλα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάω. Δοκιμάζω και προσθέτω ότι θεωρώ ότι χρειάζεται


Υλικά:
-1/2 λάχανο 
-2 καρότα 
-6-8 κουταλιές της σούπας ρύζι καστανό
-4-5 κουταλιές από το χούμους φυτρωμένων ρεβυθιών 
-Ελαιόλαδο 
-Αλάτι
-Λεμόνι 

Εκτέλεση:

Τοποθετώ τη σαλάτα, το ρύζι, το χούμους και ανακατεύω καλά




Περισσότερες πληροφορίες για τα φύτρα μπορείτε να βρείτε εδώ

7 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια Ευαγγελία !! Πραγματικά δεν έχω λόγια για την πορεία σου τελευταία !! Τα φύτρα είναι η απόλυτη υπερτροφή και εγώ ακόμα φοβάμαι να το τολμήσω.
    Ξέρεις πιστεύω πρέπει να επενδύσεις σε μία dslr μηχανή, γιατί έχεις τόσα πολλά να μας πεις που είναι κρίμα το μέσο που είναι η φωτογραφία να μην έχει την δύναμη που χρειάζεται. Δεν θέλω να σε πιέσω βέβαια, και οι φωτογραφίες μια χαρά είναι, απλά θα δεις τεράστια αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρη σε ευχαριστώ πολύ!!!!! Εγώ να δεις πως τα φοβόμουν. Έιχα και 2 αποτυχημένες προσπάθεις στο ενεργητικό μου. Δεν έχω αγοράσει sprouter, έτσι κ αλλιώς φτιάχνω μικρή ποσότητα. Πέρα από το πόσο καλό κάνουν, και οι φακές αλλά και τα ρεβύθια που έφτιαξα είναι πάρα πολύ νόστιμα. Δε χρειάστηκε να τα ατμοβράσω γιατί μου άρεσαν και έτσι και ήταν πολύ μαλακά. Ειδικά όμως το χούμους που σας παρουσιάζω σήμερα, είναι πάρα πολύ νόστιμο, με πλούσια γεύση και έντονα αρώματα. Άσε που είναι και πολύ χορταστικό!!!!και πάλι σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Το καταλαβαίνω ότι τα εννοείς!όσο για τη μηχανή...αγόρασα!!!!ελπίζω πλέον να έχω καλύτερο αποτέλεσμα - δε θα έχω άλλη δικαιολογία!!!

      Διαγραφή
  2. ακόμα μια σούπερ συνταγή!
    ευχαριστούμε, Ευαγγελία.

    έχω φτιάξει φύτρα μόνο μια φορά, δεν ξέρω γιατί αλλά φοβάμαι την συντήρηση και διατήρησή τους, ειδικά τώρα το καλοκαίρι... φοβάμαι, δηλ. μήπως αλλοιωθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αλεξία μου. Τον καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου και συμπάσχω. Έχω διαβάσει ότι διατηρούνται 4-5 μέρες στο ψυγείο κλεισμένα σε αεροστεγές τάπερ. Εγώ δεν το ακολουθώ. Προτιμώ να φτιάχνω λιγότερη ποσότητα και να τα καταναλώνω σε 1-2 μέρες. πάντως είναι τόσο θρεπτική τροφή που αξίζει να το ξαναπροσπαθήσεις!!!Σε φιλώ

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω κανει πολλες φορες φιτρο στσριου Δεν εχω κανει αλλο οσπριο.Θα το φτιαξω.Εγω το φτιαχνω αν σας διευκολυνη μεσα σε ενα μπουκαλι του λιτρου νερου κομενο στην μεση.Αφου το μουλιασω απο το βραδυ το βαζω στο μπουκαλι και το διατηρω υγρο .Δυο με τρεις φορες την ημερα του ριχνω λιγο νερο το ξεπλενω και πεταω το νερο.Μενει υγρο και σε φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω διαβάσει για τον τρόπο που προτείνεις αλλά δεν το έχω δοκιμάσει γιατί φοβόμουν μήπως χαλάσουν (λόγω λιγότερου αερισμού). Λοιπόν, τα φύτρα σιταριού είναι το επόμενο project, μπορείς να μου πεις λεπτομέρειες?

      Διαγραφή