Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Νηστίσιμη τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και BBQ σος

Αν αναζητάτε την εκλεπτυσμένη γλύκα των καραμελωμένων κρεμμυδιών και σας αρέσει η BBQ σος, τότε αυτή η συνταγή είναι ιδανική για εσάς


Από καιρό ήθελα να φτιάξω κάτι σαν κρεμμυδόπιτα. Το επεξεργαζόμουν στο μυαλό μου και τελικά κατέληξα σε αυτή την τάρτα με καραμελωμένα κρεμύδια και BBQ σος. Μην ακούτε τάρτα και πάει ο νους σας στο κακό (όπου κακό = ζύμη για τάρτα = βούτυρο) no, no, no. Πρόκειται για την πιο υγιεινή εκδοχή αφού χρησιμοποιώ αγνό ελαιόλαδο και κυρίως αλεύρι ολικής. Τη ζύμη μη φοβηθείτε να την φτιάξετε. Δε χρειάζεται μίξερ, ούτε ιδιαίτερες δεξιότητες. Είναι έτοιμη σε 5 λεπτά και μπορείτε να την ανοίξετε ακόμη και με τα χέρια σας. Πιστεύω δε, ότι είναι πολύ καλή πρόταση και για το εορταστικό μενού

Νόστιμη, εύκολη, εντυπωσιακή και οικονομική!!!

Αυτή η συνταγή δημιουργήθηκε με αφορμή τον διαγωνισμό που διοργανώνει το ΒήμαGourmetΤο Blog μου διαγωνίζεται στην κατηγορία Special Diet. (EXEI ΛΗΞΕΙ)



Υλικά:
Για τη ζύμη
- 130 gr κίτρινο αλεύρι για ζυμωτό ψωμί ή για όλες τις χρήσεις 
- 100 γρ αλέυρι ολικής άλεσης ή για όλες τις χρήσεις 
- 50 γρ ελαιόλαδο 
- 1.5 κ.γ ξηρή μαγιά 
- 1 κ.γ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)
- γύρω στα 100-130 ml χλιαρό νερό
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

Για τη γέμιση
- 6 κ.σ ελαιόλαδο
- 5 μεγάλα κρεμμύδια (900 γρ)
- αλάτι
- 2 κ.σ πετιμέζι
- 3 κ.σ BBQ Sause

Εκτέλεση:
1. Πρώτα θα φτιάξουμε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα αλεύρια, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά. Δεν προσθέτουμε ακόμη αλάτι γιατί θέλουμε πρώτα να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και σιγά -σιγά προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και αφράτο ζυμαράκι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Κοντά σε καλοριφέρ ή κοντά σε μάτια που είναι ζεστά.  

2. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φετάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο και αλάτι και σοτάρουμε. 




3. Μετά από 5 λεπτά, αφού έχουν μαραθεί αρκετά, προσθέτουμε το πετιμέζι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά και στο τέλος όταν θα έχουν μαλακώσει και αποκτήσει ένα ωραίο σκούρο, καφέ , καραμελέ χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την BBQ Sauce


4. Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια ταρτιέρα ή σε ένα στρογγυλό ταψί ακολουθώντας τον παρακάτω τρόπο. Τη λαδόκολλα στο τέλος την τσαλακώνω ώστε να εφαρμόσει καλύτερα στην ταρτιέρα. 




5. Ανοίγουμε το ζυμαράκι μας σε στρογγυλό σχήμα και τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα και έπειτα στην ταρτέρια. Αφήνουμε για λίγη ώρα ώστε να ξαναφουσκώσει. όσο περιμένουμε να φουσκώσει, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Προσθέτουμε λίγο αλάτι να πάει παντού και ψήνουμε το ζυμαράκι μας για 10 λεπτά


6. Προσθέτουμε τώρα τα κρεμμύδια και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 25-30 λεπτά 


  • Ο Αριστείδης έφτιαξε την τάρτα και είπε "Η παρουσίαση της τάρτας με έβαλε στον πειρασμό να την φτιάξω και το αποτέλεσμα σε δικαίωσε απόλυτα"
Τέλος να σας υπενθυμίσω: 
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

6 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά με υγεία και χαρά!
    Πολύ ενδιαφερουσα πρόταση αυτη η τάρτα!
    Μπραβο.
    Καλη επιτυχία, τρεχω να δηλωσω συμμετοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!!! Χτένια πολλα με υγεια κ ευημερία. αΦησε γρηηηηηηηγορα μηνυμα γιατι το βράδυ θα κάνω την κλήρωση. Καλή επιτυχία

      Διαγραφή
  2. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα τάρτα, θέλω να την κάνω. Όμως τι είναι η ΒΒQ σος; με τι μπορ΄ώ να την αντικαταστήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σαν κέτσαπ αλλά με καπνιστή γεύση. Γιατί να τηναντικαταστήσεις? δοκίμασε τη τουλάχιστον μια φορά έτσι...

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε λίγο πρώτα από την BBQ sauce και αν δε σου αρέσει μη την βάλεις..εκεί όμως είναι όλη η νοστιμιά και η πρωτοτυπία της τάρτας!

      Διαγραφή