Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Πράσινη σαλάτα με ψητό κουνουπίδι



Γιατί η λέξη Κουνουπίδι και μόνο μας κάνει να αντιδράμε έτσι? Πως έτσι? Καταρχάς οι περισσότεροι δε θα μπήκαν καν να διαβάσουν τη σημερινή μου πρόταση. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στις μαμάδες μας, που το έβραζαν και μύριζε άσχημα όλο το σπίτι. Οι περισσότεροι έχουμε μνήμες τύπου, να γυρίζουμε από το σχολείο και με το που μπαίναμε στην πολυκατοικία, από κάποιο σπίτι ερχόταν αυτή η βρωμερή μυρωδιά. Όταν ήμουν μικρή, ναι μεν με ενοχλούσε η μυρωδιά αλλά το έτρωγα. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να μην είχε παραβράσει. Το ήθελα τραγανό, 15-20 λεπτά βράσιμο το πολύ. 


Όταν ξεκίνησα να αναζητώ χορτοφαγικές συνταγές στα blogs του εξωτερικού έβλεπα ότι χρησιμοποιούσαν το κουνουπίδι με ευφάναστους τρόπους, και άκρως δελεαστικές φωτογραφίες και σχόλια. Τότε τους "κορόιδευα" και εγώ, ήμουν δύσπιστη, και σκεφτόμουν ότι βάφτιζαν τα φαγητά τους έτσι, ώστε να μη νομίζουν ότι στερούνται..πόσο άδικο είχα.

Το πιάτο που σας προτείνω σήμερα είναι ελαφρύ, γευστικό και αρωματικό. Καταλαβαίνω τη δυσκολία σας να με πιστέψετε και λυπάμαι που δε μπορώ να σας δώσω να δοκιμάσετε λίγο από αυτό που έχω μαγειρέψει. Πιστέψτε  με όμως όταν σας λέω, ότι αν το φτιάξετε, θα είναι τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός σας, που θα το φτιάχνετε έτσι ξανά και ξανά. Στο κάτω - κάτω δεν έχετε να χάσετε κάτι. Δεν θέλει κόπο και απαιτεί υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Τι λέτε? Θα το δοκιμάσετε?


Αυτή η συνταγή δημιουργήθηκε με αφορμή τον διαγωνισμό που διοργανώνει το ΒήμαGourmetΤο Blog μου διαγωνίζεται στην κατηγορία Special Diet.
(ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ)

Υλικά:
- 1 μέτριο κουνουπίδι
- ελαιόλαδο (να πάει παντού)
- αλάτι, πιπέρι
- αποξηραμένο κρεμμύδι (3-4 τσιμπιές)
- αποξηραμένο σκόρδο (2-3 τσιμπιές)
- μείγμα μπαχαρικών για κρέας (3-4 τσιμπιές)
- κάρυ (3-4 τσιμπιές)
- πάπρικα γλυκιά (3-4 τσιμπιές)
- κύμινο (2-3 τσιμπιές)


Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα 

2. Πλένουμε το κουνουπίδι και το στεγνώνουμε πολύ καλά

3. Το τοποθετούμε στη λαδόκολλα ανάποδα. Το χοντρό μέρος με τα φύλλα δηλαδή θα είναι προς τα πάνω. Αφαιρούμε τα φύλλα και ξεκινάμε να το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Όσο πιο λεπτές οι φέτες, τόσο το καλύτερο. 


4. Τα απλώνουμε στη λαμαρίνα και ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας  για να αφαιρέσουμε την υγρασία και ξεκινάμε να προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά

5. Δε σας δίνω ακριβώς τις ποσότητες, θα βάλετε όσο θέλετε. Από τη φωτογραφία πιστεύω ότι μπορείτε να καταλάβετε. Το καλό είναι ότι στο τέλος, μετά το ψήσιμο μπορείτε να προσθέσετε όποιο μπαχαρικό θεωρείτε ότι χρειάζεται

6. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 170. ΠΡΟΣΟΧΗ στο ψήσιμο. Θέλουμε χαμηλή θερμοκρασία και αρκετή ώρα ώστε να είναι τραγανό και ξεροψημένο το κουνουπίδι. 


Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

2 σχόλια:

  1. Ψητό το κουνουπίδι είναι τέλειο!Τα μπαχαρικά υπέροχα!Καλή επιτυχία και στον διαγωνισμό Ευαγγελία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ, χαίρομαι που σου αρεσει το κουνουπιδι ψητό. Καλη συνεχεια

      Διαγραφή