Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Spring Rolls φούρνου με ζύμη από αλεύρι Ζέας

Ακόμη και αν δεν έχετε φάει σε κινέζικο εστιατόριο, ή έστω delivery στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό, ότι όλο και κάπου θα έχετε δοκιμάσει spring rolls. Σήμερα, θα σας παρουσιάσω την εξελληνισμένη εκδοχή τους, με σπιτικό χωριάτικο φύλλο, εξολοκλήρου φτιαγμένο από αλεύρι Ζέας και ελαιόλαδο και φυσικά ψημένο στο φούρνο.

Υλικά (για 20 πιτάκια):
Για τη ζύμη
- 500 γρ αλεύρι
- 70-100 γρ ελαιόλαδο
- τουλάχιστον 20 γρ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 30 γρ ξύδι (χρησιμοποίησα μηλόξυδο)
- 220 γρ νερό

Για τη γέμιση
- 250 γρ κρεμμύδι ξερό
- 150 γρ λάχανο άσπρο
- 150 γρ καρότο
- 4- 5  κ.σ ελαιόλαδο
- λίγο κύμινο
- λίγο κάρυ
- ελάχιστο τζίντζερ
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

Εκτέλεση:
1. Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε, ζυμώνουμε, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μας 

2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετούμε το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετάκια. Τρίβουμε στον τρίφτη το λάχανο και το καρότο αλατίζουμε και σοτάρουμε τα λαχανικά μας για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.  

3.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 σε αέρα και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη λαμαρίνα του φούρνου

4. Ανοίγουμε φύλλο, κόβουμε με ένα μεγάλο ποτήρι (χρησιμοποίησα μπύρας), γεμίζουμε τα πιτάκια και τα τοποθετούμε στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

5. Σε ένα μικρό μπολάκι, βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και μια κουταλιά νερο, ανακατεύουμε και αλείφουμε τα πιτάκια μας. Ψήνουμε για 25 λεπτά 

Tips:
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα πιτάκια μας και πριν τα ψήσουμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, ώστε να τα έχουμε έτοιμα για ένα τραπέζι ή για να έχουμε καθημερινά φρέσκο σνακ. 

Σε τάπερ, έβαλα μισό κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος, τοποθέτησα 3 πιτάκια, ξανά αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ξανά πιτάκια κ.ο.κ. 
 




Το κόλπο που κάνω όταν θέλω να ψήσω τα κατεψυγμένα πιτάκια είναι το εξής: Τοποθετώ αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη λαμαρίνα του φούρνου, ανάβω τον φούρνο στους 170 βαθμούς σε άερα, τοποθετώ τα πιτάκια, τους βάζω νεράκι με ελαιόλαδο, τα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τα βάζω στο φούρνο ΧΩΡΙΣ να έχει προθερμανθεί. Όταν ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, βγάζω το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω κανονικά το ψήσιμο μου.



Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

8 σχόλια:

  1. Κοπελιά μου έδωσε πολύ ωραία ιδέα για πιτάκια με λαχανικά για το σχολείο!!
    Και το ζυμαράκι πετυχημένο πολύ...
    Καλό απόγευμα και καλή επιτυχία (για μια φορά ακόμη) όσο για τις φορμίτσες δεν βάζω υποψηφιότητα καθώς διαθέτω...και προσπαθώ να κάνω πως δεν τις βλέπω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Χαίρομαι πολύ που σου έδωσα ιδέα, όντως είναι ιδανικό σνακ για το σχολείο. θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις έστω και μια από τις συνταγές για ντόνατς φούρνου, είναι με αγνά υλικά και πεντανόστιμα

      Διαγραφή
  2. Εύκολα και θρεπτικά. Μου άρεσε και η πρώτη φωτό.
    Καλό βράδυ Ευαγγελία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι πολύ εύκολα και το αλεύρι Ζέας έχει γίνει το αγαπημένο μου. Ευχαριστώ πολύ και για το σχόλιο για τη φωτογραφία

      Διαγραφή
  3. Ζύμη με ολικής για τυροπιτάκια φτιάχνω συχνά αλλά sprink rolls δεν είχα σκεφτεί, πολύ υγιεινή και λαχταριστή πρόταση!
    Καλή επιτυχία να έχουν!!
    Καλή σου μέρα Ευαγγελία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ καλή μου. Προσπαθώ συνέχεια να δημιουργώ εκτός από νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές

      Διαγραφή
  4. Πολύ μου άρεσε και αυτή η ιδέα. Το λάχανο και το καρότο ψημένα θα είναι τρέλα :) μιαμ μιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσουν τα Spring rolls τότε βάλε τα μπαχαρικά κανονικά, εναλλακτικά παρέλειψέ τα και θα έχεις νόστιμα και υγιεινά χορτοπιτάκια!

      Διαγραφή