Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Αρωματικό ξύδι εσπεριδοειδών για να καθαρίζετε το σπίτι σας


Σήμερα θα σας δείξω πως να φτιάξτε σπιτικό, αρωματικό ξύδι σε λιγότερο από 3 λεπτά για να καθαρίζετε το σπίτι σας με οικολογικό τρόπο


Υλικά:
- φλούδες από πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, λάιμ
- λευκό ξύδι

Εκτέλεση:
1. Κανονικά θα έπρεπε να σας πω, ότι κόβουμε, τις φλούδες από τα φρούτα, τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο βάζο και γεμίζουμε μέχρι πάνω με το ξύδι. Δεν είναι όμως και τόσο πρακτικός αυτός ο τρόπος οπότε θα σας πω τι κάνω εγώ...

Επειδή χρησιμοποιώ μεγάλη ποσότητα από ξύδι καθημερινά, τα αγοράζω ανά 12, όσα χωράει δηλαδή μια κούτα. Οπότε για να φτιάξω το αρωματικό ξύδι αφαιρώ λίγο από ένα μπουκάλι, το προσθέτω σε κάποιο άλλο, κόβω τις φλούδες από τα φρούτα (χρησιμοποιώ το peeler για ευκολία) και τις βάζω κατευθείαν μέσα στο μπουκάλι με το ξύδι. 

Σε 2-3 μέρες είναι έτοιμο, αν και όσο το αφήνετε, τόσο πιο έντονη γίνεται η μυρωδιά. Τότε θα παρατηρήσετε, ότι θα έχει αλλάξει το χρώμα- ανάλογα τα φρούτα που χρησιμοποιήσατε. Μην ανησυχείτε, αν το χρησιμοποιήσετε αντί για μαλακτικό στα ρούχα, δεν βάφει. Εγώ συνήθως το αρωματικό ξύδι το χρησιμοποιώ για να καθαρίζω τα τζάμια, τους καθρέφτες, τις inox επιφάνειες (ειδικά σε κουζίνα και μπάνιο) και την επιφάνεια του πάγκου της κουζίνας.   

Tips:
- Θα σας πρότεινα να μην το εφοδιάζετε με νέο ξύδι αλλά να φτιάξετε καινούργιο ώστε να είναι πιο έντονη η μυρωδιά
- Αν το χρησιμοποιήσετε για μαλακτικό στα ρούχα, δεν αφήνει άρωμα εσπεριδοειδών αλλά αν θέλετε μπορείτε να το δοκιμάσετε  


Και εδώ μπορείτε να δείτε τη βοηθό μου επί το έργον. 



Τέλος να σας υπενθυμίσω:

14 σχόλια:

  1. Τι τέλεια ιδέα, θα το κάνω οπωσδήποτε γιατί φτιάχνω και μαλακτικό για τα ρούχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαπούνια και αφρόλουτρα καθώς και για λάτρα φτιάχνω μόνη μου. Υπέροχη και αυτή η ιδέα Ευαγγελία μου. Πρέπει να αποφεύγουμε τα χημικά όσο γίνεται περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια Λίλια? Δεν το ήξερα, δε σταματάς ποτέ να με εκπλήσσεις. Το μόνο που καταφέρνουμε χρησιμοποιώντασ χημικά καθαριστικά είναι να βλάπτουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον!

      Διαγραφή
  3. Αν θέλουμε μυρωδιά στη χρήση του ως μαλακτικό, δεν θα μπορούσαμε να προσθέσουμε αιθέριο έλαιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται! Δεν ήθελα να σας μπλέξω, έχω σκοπό να ανεβάσω συνταγή για σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου (υγρό) και εκεί θα έλεγα και για το ξύδι ως μαλακτικό. Σε ένα λίτρο λευκό ξύδι βάζω max 1/2 μπουκαλάκι αιθέριο έλαιο (προτιμώ λεβάντα, ylang-ylang- πορτοκάλι κλπ). Έχει φοβερό αποτέλεσμα, τα ρούχα μυρίζουν υπέροχα και μου φτιάχνουν τη διάθεση

      Διαγραφή
    2. Όταν λες μισό μπουκαλάκι, πόσα ml. εννοείς;

      Διαγραφή
    3. Ελάχιστο, γύρω στα 20-30 ml, δες αν θες στη φωτογραφία που βάζει η μικρή μου τις φλούδες- φαίνεται πόσο ξύδι λείπει

      Διαγραφή
  4. Τι τέλεια ιδέα Ευαγγελία !!
    Για καθαριστικό στο σπίτι είναι φοβερό.
    Μου εδωσες ωραία ιδέα, φτάνει τώρα να την υλοποιήσω ;)

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι τόσο!!! Μακάρι να το φτιάξεις, είναι πολύ εύκολο και θα δεις ότι θα σου αρέσει πολύ το αποτέλεσμα. Ειδικά στα inox, κάνει φοβερή δουλειά!

      Διαγραφή
  5. τελειοοοο!!!κ εγω δν αγοραζω καθαριστικα! καθαριζω με σοδα κ λευκο ξυδι. θα το δοκιμασω οπωσδηποτε το αρωματικο με το πορτοκαλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή