Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο από αλεύρι Ζέας



Θυμάμαι ότι πάντα είχαμε στο σπίτι μας σπανακόπιτα. Η μαμά μου συνήθιζε να φτιάχνει σχεδόν κάθε βδομάδα. Εγώ δυστυχώς δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Είναι πολύ δύσκολη και απαιτητική η καθημερινότητα μου, οι εργαζόμενες μαμάδες νομίζω με καταλαβαίνετε! Όσο μπορώ όμως, προσπαθώ να φτιάχνω ώστε να έχει η οικογένεια ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ. 

Αν σας φαίνεται δύσκολη η όλη διαδικασία, σας βεβαιώνω πως δεν είναι. Λίγη προσπάθεια θέλει και πραγματικά αξίζει ο κόπος. Εγώ πραγματικά, δεν μπορώ να φάω έτοιμη, όχι επειδή δεν μου αρέσει αλλά επειδή πάντα το μετανιώνω αφού με πιάνει αφόρητη καούρα

Λογικό βέβαια με τα φυτικά λάδια και όλα τα υπόλοιπα που χρησιμοποιούν...


Υλικά:
Για το φύλλο:
- 700 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 13 γρ αλάτι 2 κ.γ (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 310 γρ νερό
- 20 γρ ξύδι

Για τη γέμιση:
- 1.1 κιλό σπανάκι ώστε καθαρισμένο να μείνει περίπου 1 κιλό
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 πράσο ή 2 μικρά βιολογικά (μόνο το λευκό μέρος)
- 4-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1,5 χούφτες ρύζι καρολίνα
- 30 γρ άνηθο (περίπου μισό ματσάκι χωρίς τα κοτσάνια)
- 10 γρ μαϊντανό 
- 50-70 γρ Ελαιόλαδο
- Αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

- Αν βρείτε καυκαλίθρες και μυρώνια να βάλετε οπωσδήποτε!!!

Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ζυμαράκι μας, ζυμώνουμε, σκεπάζουμε  και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί

2. Καθαρίζουμε το σπανάκι. Κόβουμε τα κοτσάνια, πετάμε τυχόν φύλλα που έχουν χαλάσει και ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τα φύλλα 1 -1. ρίχνουμε ξύδι και λίγο αλάτι και συνεχίζουμε να πλένουμε τα φύλλα. Θα χρειαστεί να τα πλύνουμε 3 με 4 φορές (ανάλογα με το χώμα που έχουν)

3. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο. Τα ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σε μια πολύ βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι,το πράσο και το ρύζι. Αλατίζουμε και σοτάρουμε. 




4. Μετά από 3-4 λεπτά, αφού έχουν μαραθεί, προσθέτουμε το σπανάκι. Προσοχή!!!Δεν το κόβουμε για να μην πικρίσει. Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά καλά να μαραθούν και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Μετά από λίγο και αφού έχει πιει το ζουμάκι, κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε. Όσο κρυώνει και βγαίνουν και άλλα ζουμιά, θα τα πετάμε, δεν θέλουμε να τα βάλουμε στην πίτα μας 




5. Πλένουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και τα ψιλικόβουμε. Πριν τα βάλουμε στη κατσαρόλα κοιτάμε αν το σπανάκι έχει «κατεβάσει» και άλλα ζουμιά και τα πετάμε. Βάζουμε τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό). Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται


6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στυς 180 σε αέρα και ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το φύλλο. Αν επιλέξουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο ταψί, το χωρίζουμε σε 3 κομμάτια, το 1 λίγο λιγότερο και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο


7. Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο




8. Κοιτάμε πάλι αν το σπανάκι έχει «κατεβάσει» και άλλα ζουμιά και τα πετάμε, στη συνέχεια τοποθετούμε το σπανάκι πάνω στο φύλλο.  Απλώνουμε να πάει παντού. Αν θέλετε να προσθέσετε φέτα μπορείτε να το κάνετε τώρα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 2 κομμάτια ζύμης τα οποία και ανοίγουμε σε φύλλο





9. Τοποθετούμε το πρώτο πάνω από το σπανάκι. Όπως βλέπετε, έκλεψα λίγο και δεν άνοιξα νέο φύλλο αλλά χρησιμοποίησα ότι μου είχε περισσέψει από το προηγούμενο



10. Το λαδώνουμε ελαφρώς και κάνουμε το ίδιο και στο επόμενο



10. Χαράζουμε και ψήνουμε σε αέρα, στο κάτω μέρος του φούρνου, στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά (μετά τα 30-35 λεπτά έχουμε το νου μας, ίσως βέβαια να χρειαστεί και λίγο παραπάνω ψήσιμο, θα το δείτε)




Tips:
- Αυτή τη φορά επέλεξα να φτιάξω ένα μικρότερο ταψί και να το βάλω στην κατάψυξη και 3 ατομικές σπανακόπιτες. 






Το κόλπο που κάνω όταν θέλω να ψήσω την κατεψυγμένη σπανακόπιτα είναι το εξής: Ανάβω τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα, βάζω λίγο νεράκι με ελαιόλαδο πάνω στη σπανακόπιτα,  την σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τη βάζω στο φούρνο ΧΩΡΙΣ να έχει προθερμανθεί. Όταν ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, βγάζω το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω κανονικά το ψήσιμο μου.


Καλή επιτυχία!



Τέλος να σας υπενθυμίσω:

4 σχόλια:

  1. Μμμμ!! Πρέπει να έγινε πεντανόστιμη Ευαγγελία μου η σπανακοπρασόπιτά σου!!!! Χαίρομαι που κι εσύ βάζεις άνηθο... μα δεν την κάνει πολύ αρωματική;;;; Όσο για το φύλλο με το αλεύρι Ζέας φαίνεται πολύ ενδιαφέρον... άντε να δούμε πότε θα το δοκιμάσω!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται, πάντα άνηθο!!!Και αν βρω καυκαλήθρες και μυρώνια, εκεί αν δεις τι γίνεται!!!Δοκίμασε το, κ εγώ το απέφευγα, 5τώρα όμως δεν το αλλάζω!

      Διαγραφή
  2. Τι ωραίο που φαίνεται το φύλλο σου Ευαγγελία! Και η σπανακόπιτα πολύ νόστιμη, πολύ λαχταριστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω, ευχαριστωωωωω. Ειπναι χοντρούτσικο κ τραγανο. Ετσι μου αρεσει!!! Χαιρομαι που σου αρέσει κ σένα

      Διαγραφή