Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Πίτα με σπανάκι και τσουκνίδα με σπιτικό φύλλο από αλεύρι Ζέας



Το πόσο νόστιμη είναι η σημερινή σπανακο-τσουκνιδόπιτα δεν περιγράφεται! Τα υλικά της όλα ένα και ένα! Για το σπανάκι και το αλεύρι Ζέας δε θα σας πω πολλά και σας κουράσω. Πάνω-κάτω τα ξέρετε όλοι. Για την τσουκνίδα όμως? Που είναι ένα φυτό - φάρμακο


Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αλλά και ευεργετικά βότανα για την υγεία του ανθρώπου! Περιέχει τις βιταμίνες Β, C, E, A, K, B2, καροτένιο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία είναι χρήσιμα για την υγεία των μυών, οστών και των νεύρων μας. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτόνινη και ακετυλοχολίνη. Αυτές οι δύο ουσίες είναι φυσικά κατασταλτικά της όρεξης και βοηθάνε στην απώλεια βάρους! 


Υλικά:
- 1300 γρ σπανάκι 
- 200 γρ τσουκνίδα
- 450 γρ κρεμμύδι ξερό (2 μεγάλα)
- 200 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια (4-5)
- 100 γρ ρύζι μπασμάτι ή καρολίνα
- ελαιόλαδο
- μάραθο ή άνηθο
- 3- 4 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

Για το φύλλο 
- 700 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 2-3 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 310 γρ νερό
- 20 γρ ξύδι


Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ζυμαράκι μας, ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε  με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί

2. Καθαρίζουμε το σπανάκι. Κόβουμε τα κοτσάνια, πετάμε τυχόν φύλλα που έχουν χαλάσει και ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τα φύλλα 1 -1. ρίχνουμε ξύδι και λίγο αλάτι και συνεχίζουμε να πλένουμε τα φύλλα. Θα χρειαστεί να τα πλύνουμε 3 με 4 φορές (ανάλογα με το χώμα που έχουν). Το ίδιο κάνουμε και για την τσουκνίδα

3. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σε μια πολύ βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και το ρύζι. Αλατίζουμε και σοτάρουμε


4. Μετά από 3-4 λεπτά, αφού έχουν μαραθεί, προσθέτουμε το σπανάκι και την τσουκνίδα. Προσοχή!!!Δεν το κόβουμε για να μην πικρίσει. Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά καλά να μαραθούν και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Μετά από λίγο και αφού έχει πιει το ζουμάκι, κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε. Όσο κρυώνει και βγαίνουν και άλλα ζουμιά, θα τα πετάμε, δεν θέλουμε να τα βάλουμε στην πίτα μας 


5. Πλένουμε τον άνηθο και ότι άλλα μυρωδικά έχουμε και τα ψιλικόβουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται

6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στυς 180 σε αέρα και ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το φύλλο. Αν επιλέξουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο ταψί, το χωρίζουμε σε 3 κομμάτια, το 1 λίγο πιο μικρό και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο
7. Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο

8. Στη συνέχεια τοποθετούμε το σπανάκι πάνω στο φύλλο.  Απλώνουμε να πάει παντού. Αν θέλετε να προσθέσετε φέτα μπορείτε να το κάνετε τώρα. Να ξέρετε όμως ότι με αυτόν τον τρόπο δε θα πάρετε το σίδηρο που έχει το σπανάκι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 2 κομμάτια ζύμης τα οποία και ανοίγουμε σε φύλλο

9. Τοποθετούμε το πρώτο πάνω από το σπανάκι

10. Το λαδώνουμε ελαφρώς και κάνουμε το ίδιο και στο επόμενο


11. Χαράζουμε όπως κόβουμε την πίτσα και ψήνουμε σε αέρα, στο κάτω μέρος του φούρνου, στους 180 βαθμούς για 40 - 50 λεπτά (μετά τα 30-35 λεπτά έχουμε το νου μας, ίσως βέβαια να χρειαστεί και λίγο παραπάνω ψήσιμο, θα το δείτε)


Tips:
- Μπορείτε να σκεπάσετε καλά το ταψί με μεμβράνη και να την διοατηρήσετε στην κατάψυξη ή να φτιάξετε 2 μικρότερες σπανακοτσουκνιδόπιτες και να ψήσετε τη μία και να διατηρήσετε την άλλη στην κατάψυξη  

Το κόλπο που κάνω όταν θέλω να ψήσω την κατεψυγμένη σπανακόπιτα είναι το εξής: Ανάβω τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα, βάζω λίγο νεράκι με ελαιόλαδο πάνω στη σπανακόπιτα,  την σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τη βάζω στο φούρνο ΧΩΡΙΣ να έχει προθερμανθεί. Όταν ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, βγάζω το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω κανονικά το ψήσιμο μου.

Καλή επιτυχία!


Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου