Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Γίγαντες σπετζοφάι



Απορώ με τον εαυτό μου. Γιατι δεν φτιάχνω πιο συχνά γίγαντες? Αφού αρέσουν σε όλους μας. Έφαγε και το μωρό για πρώτη φορά και τρελάθηκε. Φώναζε μαμ, μαμ, μαμ!Κ η Σοφία μου είπε "Μπράβο σου μαμά, τους έκανες πεντανόστιμους. Πως να μου αρέσουν μετά τα φαγητά του σχολείου". Στη δουλειά μου απαγόρευσαν να ξαναπάω ταπεράκι με γίγαντες αν δεν έχω φροντίσει προηγουμένως και για το δικό τους στομάχι. χαχα! Πραγματικά είναι πεντανόστιμοι και πιστεύω ότι αξίζει να τους δοκιμάσετε, σίγουρα θα φτιάξετε γίγαντες κάποια στιγμή το καλοκαίρι! Κρατήστε τη συνταγή και με την πρώτη ευκαιρία, δοκιμάστε τη!



Υλικά:
- 500 γρ γίγαντες
- 680 ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- λουκάνικα (χρησιμοποίησα τόφου από σόγια) 
- 3 κρεμμύδια
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 πιπεριές κέρατο (όχι καυτερές)
- 1 πράσινη πιπεριά
- 4 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ καπνιστή, αποξηραμένη ντομάτα 
- 1 κ.σ πάπρικα, τσίλι (προεραιτικά)
- ελαιόλαδο
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

Εκτέλεση:
1. Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε αλατισμένο νερό για 12-24 ώρες

2. Την επόμενη μέρα, τους ξεπλένουμε και τους βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμοι (περίπου 40 λεπτά ή και περισσότερο). Προσοχή για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες παρενέργειες βγάζουμε με ένα κουτάλι τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια και βέβαια αλλάζουμε το νερό 1- 2 φορές

3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα. Τοποθετούμε ελαιόλαδο στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, πολτοποιούμε το σκόρδο και κόβουμε σε μέτρια καρέ τις πιπεριές 

 

3. Προσθέτουμε τους γίγαντες, τον χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά και βραστό νερό. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σημείωση:Αν χρησιμοποιήσετε μικρότερη συσκευασία χυμού ντομάτας (πχ των 500 ml, να προσθέσετε και ένα μικρό πελτέ ώστε να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με μένα)


4, 10 λεπτά πριν να είναι έτοιμοι προσθέτουμε τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες. Εγώ επέλεξα να χρησιμοποιήσω λουκάνικα από τόφου 



Καλή Επιτυχία!





Για να δείτε και άλλες συνταγές με γίγαντες πατήστε εδώ

Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Για να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου "Γνωρίστε τα Ελληνικά Super Foods", του Κωνσταντίνου Ξένου και της Αστερίας Σταματάκη από τις εκδόσεις Διόπτρααφήστε μήνυμα εδώ 

  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

2 σχόλια:

  1. Καλησπερα, υπεροχο το site σου και πολυ υγιεινες και νοστιμες οι συνταγες σου!! Ηθελα να ρωτησω αντι για λουκανικα απο τοφου (δεν τα εχω δοκιμασει ποτε!) τι αλλο λουκανικο μπορουμε να βαλουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λόγια. Μπορεις να χρησιμοποιήσεις οποίο αλλο λουκάνικο θες. Τα ελληνικα με πρασο για παράδειγμα ειναι πολυ καλυτερα σε σχέση με τα τύπου φρανκφούρτης

      Διαγραφή