Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Μιξ τσιπς λαχανικών (γλυκοπατάτες, κολοκύθια και παντζάρια)

Οι γλυκοπατάτες δε μου αρέσουν, γενικά τα φαγητά που γλυκίζουν δε τα συμπαθώ. Ο μόνος λόγος που υπάρχουν στο ντουλάπι της κουζίνας είναι λόγω της σπουδαίας διατροφική τους αξίας

Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β5, B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα. Δεν περιέχουν λιπαρά, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (άρα είναι κατάλληλη για υπερτασικά άτομα) και έχουν λιγότερες θερμίδες από τις λευκές πατάτες παρόλο που έχουν περισσότερη ζάχαρη. Τέλος είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α. Μια μεγάλη πατάτα περιέχει περισσότερο από 100% της Σ.Η.Δ. βιταμίνης Α, σύμφωνα με τον FDA. Η βιταμίνη Α  αποτελεί σπουδαίο αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης. Για όλους τους παραπάνω λόγους τις δίνω πολύ συχνά, κυρίως  στα παιδιά

Αυτή τη φορά επέλεξα να τις κάνω τσιπς ώστε να δοκιμάσω και άλλο λαχανικό στον αποξηραντή αλλά και για να έχω ένα υγιεινό σνακ μαζί μου στις βόλτες, κούνιες, θάλασσα, το οποίο να μην επηρεάζεται από την εξωτερική θερμοκρασία


Υλικά:
- 3 γλυκοπατάτες
- 1-2 κ.σ ελαιόλαδο
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

Εκτέλεση

1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες

2. Τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες χρησιμοποιώντας το μαντολίνο



3. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλάτι κατά βούληση

4. Τοποθετούμε στον αποξηραντή τροφίμων. Εγώ επέλεξα να τα αποξηράνω στους 60 βαθμούς για 4 ώρες




- Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έφτιαξα και τα παντζάρια. Τα αποξήρανα όλο το βράδυ στους 50 βαθμούς από τις 12 - 6 το πρωί, κάνοντας χρήση του μειωμένου τιμολογίου της ΔΕΗ.

- Τα κολοκυθάκια που ήταν και η πρώτη μου απόπειρα μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά πως μπορείτε να τα κάνετε!




- Περισσότερες πληροφορίες για τις γλυκοπατάτες μπορείτε να βρείτε (πατήστε εδώ)

Για να δείτε και άλλες συνταγές με τη χρήση του αποξηραντή (πατήστε εδώ)

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

  • Για να διεκδικήσετε τον παρακάτω αποξηραντή τροφών θα πρέπει να αφήσετε ένα μήνυμα (πατήστε εδώ) (ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ)

  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σαςφωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή βδομάδα,
    Ψαχνομουν κανα χρόνο για τον αποξηραντή και αφού είδα τις νοστιμιες σου αποφάσισα και τον πήρα. Ωστόσο μάλλον κάτι δεν κάνω καλά. Και η γλυκοπατάτα και τα κολοκυθάκια που έκανα δεν γίνονται τραγανά, αλλά μαλακωμένα όπως γινεται δηλαδή η λιαστή ντομάτα. Τα κολοκυθάκια τα αφησα απο τις 11 το βράδυ ως τις 5 το πρωι στους 65 βαθμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Μπραβο σου που τον πήρες, θα τον λατρέψεις με ολα αυτά που θα φτίαξεις. Έκοψες τα λαχανικά σου με το μαντολίνο; Μολνο αν κοπούν με μαντολίνο γίνονται τοοοοοσο τραγανα. Επισης παίζει ρολο και η διάμετρος του κλαις λαχανί κου αλλα κ πόση υγρασία έχει. Ξαναβάλτα μέχρι να γίνουν στειλε να μου πεις. Οκ;;;; Δες κ τις δικες´ μου φωτογραφίες απο τα κολοκυθάκια αλλα και τα άλλα λαχανικά. Ότι άλλο θες ξαναστειλε μου

      Διαγραφή