Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

Σκόνη αποξηραμένης ντομάτας


Αν ο αποξηραντής μπορούσε να μιλήσει νομίζω ότι θα με ικέτευε να σταματήσω να τον χρησιμοποιώ. Ειδικά τις τελευταίες μέρες πριν να φύγουμε για διακοπές, δούλευε κυριολεκτικά, κάθε μέρα ΟΛΗ μέρα! Έφτιαξα αρκετά από αυτά που είχα στο μυαλό μου και ευτυχώς όλα ήταν εξαιρετικά πετυχημένα. Σήμερα θα σας δείξω πως να αποξηράνουμε ντομάτες..όχι για να τις κάνουμε λιαστές, αυτό θα σας το δείξω στις επόμενες μέρες, αλλά σκόνη, ώστε να την χρησιμοποιούμε σαν μπαχαρικό! Και μιας και το έφερε η κουβέντα, να σας αποκαλύψω ότι ο λόγος που πήρα αποξηραντή ήταν για να αποξηραίνω ντομάτες και κρεμμύδια. Αποξηραμένο κρεμμύδι μπορεί κάποιος να βρει πολύ εύκολα σε κάθε μαγαζί με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς. Είναι όμως Ινδίας που σημαίνει ότι έρχεται χύμα στα καράβια και ούτε που ξέρω τι έχει περάσει από πάνω του και με τι και πόσα έχει ψεκαστεί...Την αποξηραμένη ντομάτα, δεν την βρίσκεις εύκολα (εγώ πάντως δυσκολεύτηκα αρκετά) και αυτή συνήθως είναι Τουρκίας..πάλι έρχεται χύμα (κάνει βέβαια μικρότερο ταξίδι) αλλά δεν είναι προιόντα που μπορείς να τα καταναλώνεις αφειδώς και αν το κάνεις...δε θα πω το τετριμμένο "ο θεός μαζί σου" αλλά "ο ογκολόγος μαζί σου". 

Υλικά:
- ντομάτες

Εκτέλεση
1. Πλένουμε καλά τις ντομάτες. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Δεν πετάμε σπόρια και ζουμιά 


2. Τοποθετούμε στον αποξηραντή. Εγώ τις άφησα για αρκετές ώρες, πάνω από 12, στους 70 βαθμούς. Αν καταφέρετε να κόψετε λεπτές φέτες θα χρειαστείτε λιγότερες ώρες.  Αποξηραίνουμε μέχρι να γίνουν τραγανές!


Γίνονται τόσο νόστιμες που πραγματικά μπορείτε να τις φάτε και σκέτες όπως είναι. Τη σκόνη μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ΠΑΝΤΟΥ. Σε σάλτσες, μαρινάδες, ντιπ, μπιφτέκια...ΠΑΝΤΟΥ!!!




Για να δείτε και άλλες συνταγές με τη χρήση του αποξηραντή (πατήστε εδώ)

Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

7 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά, η αποξηραμένη ντομάτα είναι το πιο νόστιμο αποξηραμένο λαχανικό. Ήδη ετοιμάζω και λιαστές ντομάτες, καμία σχέση με αυτές του εμπορίου

      Διαγραφή
  2. Πολύ έξυπνη ιδέα και για ντοματόσουπα με ζυμαρικό ή γκασπάτσο! Μη σου πω ότι ως ιδέα η σκόνη ντομάτας μού θυμίζει τα δρακουλίνια που τρώγαμε μικρές! Αν δεν έχω αποξηραντή, πώς μπορώ να τις αποξηράνω στον φούρνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο μυαλό μου είσαι!!! Για να φτιάξω σπιτικά bake rolls με γεύση πίτσα αλλά και κρακεράκια, γι αυτό αποξήρανα ντομάτες και πιπεριές!! Μου άρεσε όμως και η ιδέα σου για ντοματόσουπα!

      Διαγραφή
    2. μπορείς να τις αποξηράνεις στο φούρνο αλλά δεν ξέρω αν θα γίνουν έτσι ακριβώς ή θα είναι μαλακές.θέλει χαμηλή θερμοκρασία, να είναι λίγο ανοιχτός ο φούρνος ώστε να φεύγει η υγρασία, καλύτερα σε σχάρα ώστε να διαχέεται παντού ο θερμός αέρας

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και σωστή η σκέψη σου να φεύγει η υγρασία! Αν το πετύχω, θα σου πω.

      Διαγραφή
    4. Αν το κάνεις τελικα ενημέρωσε με αν θες γιατι εχω λάβει αρκετά μηνύματα που με ρώτησαν ακριβώς το ιδιο. Σε καθε περίπτωση καλη επιτυχία

      Διαγραφή