Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Τυρόπιτες με κρεμώδη γέμιση και αλεύρι Ζέας

Μπορεί να μην τρώω γαλακτοκομικά επειδή μου προκαλούν ακμή, παλαιότερα όμως που έτρωγα, είχα δημιουργήσει την συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα. Η γέμιση είναι πεντανόστιμη, κρεμώδης, με πλούσια γεύση τυριού. Ακόμα και όταν κρυώσει διατηρεί την κρεμώδη υφή και παραμένει ακαταμάχητη. Έχω πάντα τυρόπιτες στην κατάψυξη ώστε να έχω σπιτικό και υγιεινό σνακ για τις απογευματικές δραστηριότητες ή βόλτες.  Αν σας προβληματίζει το να φτιάξετε σπιτικό φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο. Σας παρακαλώ όμως, τουλάχιστον, να μην είναι σφολιάτα, που είναι ότι πιο παχυντικό και επιβλαβές για την υγεία. 


Υλικά για 7 - 8 τυρόπιτες:Για το φύλλο
- 650 γρ αλεύρι Ζέας ή όποιο αλεύρι χρησιμοποιείτε
- 10 γρ αλάτι (1 κ.γ) (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 25 γρ ξύδι (χρησιμοποίησα μηλόξυδο) 
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 250 γρ νερό 

Για τη γέμιση
- 200 γρ γιαούρτι (χρησιμοποίησα κατσικίσιο)
- 200 γρ γραβιέρα (χρησιμοποίησα Νάξου)
- 200 γρ κατσικίσιο τυρί "φέτα"
- 1 αυγό
- 20 γρ ελαιόλαδο
- 30 γρ νερό ή γάλα
- δυόσμο (προαιρετικά)


Εκτέλεση:
1. Πρώτα ετοιμάζουμε το φύλλο. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, βαρύ, και σχετικά εύπλαστο ζυμάρι, το οποίο δεν κολλάει. Αν χρησιμοποιήσετε άλλο αλεύρι, σας προτείνω να προσθέσετε σιγά- σιγά το νερό, επειδή ενδέχεται να χρειαστεί λιγότερο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο.
Αφήνουμε το ζυμάρι στην άκρη και φτιάχνουμε τη γέμιση

2. Τοποθετούμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Αν έχει ζέστη σκεπάζουμε με μεβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο 

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 και ξεκινάμε να ανοίξουμε φύλλο. Πραγματικά είναι πολύ εύκολο, αλήθεια λέω. Για μένα πάντως είναι πολύ πιο δύσκολο να γυρίσω την ομελέτα παρά να ανοίξω φύλλο.

4. Πλάθουμε το ζυμάρι σε μακρόστενο καρβελάκι και το χωρίζουμε σε 7 ίσα μέρη. Έπειτα πλάθουμε σε στρογγυλό καρβελάκι το κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό πιάτο ώστε να τα κόψουμε στρογγυλά. Συνεχίζουμε και στα επόμενα


5. Βάζουμε από 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε τυρόπιτα και αυτό που μένει το μοιράζουμε 

6. Βρέχουμε με νεράκι την τυρόπιτα γύρω - γύρω ώστε να κολλήσουν οι άκρες. Διπλώνουμε στα 2 και πατάμε καλά με το δάχτυλο μας. 

7. Τοποθετούμε ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω και αλείφουμε με νερό, Ψήνουμε σε αέρα στους 180 για 25-30 λεπτά  

Tips:
Τις τυλίγω σε λαδόκολλα και μετά

σε πλαστικό σακουλάκι στην κατάψυξη. Όταν τις χρειαστώ τις ψήνω κατευθείαν από την κατάψυξη



  • Η Λίνα έφτιαξε τα τυροπιτάκια και είπε " Τα έκανα επιτέλους! Πεντανόστιμα. Χρησιμοποίησα κούρου έτοιμη ζύμη διότι δεν έχω πολύ χρόνο για άνοιγμα φύλλου. Πραγματικά εξαιρετικά"

  • Η Κατερίνα έφτιαξε τις τυρόπιτες και είπε "Τέλειες οι τυρόπιτες! Αφράτες και η γέμιση υπέροχη! Χρησιμοποίησα κανονικό αλεύρι γιατί δεν είχα Ζέας! τέλεια συνταγή μπράβο. Θα τις ξαναφτιάξω γιατί άρεσαν πολύ στη μικρή μου!!!"
  • Η Κατερίνα έφτιαξε τις τυρόπιτες και είπε "Από εμφάνιση δεν τα πέτυχα, Από γεύση ομως 🙂!!!!Τα ψήνω σε πίτα τώρα"

  • Η Γωγώ έφτιαξε τις τυρόπιτες και είπε "Οι τυρόπιτες από εμφάνιση μέτριες αλλά από γεύση σούπερ!!!!!". Δε συμφωνώ...μια χαρά είναι και το σημαντικό είναι που τις φτιάχνετε, που αφιερώνετε εκεί τον προσωπικό σας χρόνο 
  • Η Μαρία έφτιαξε τις τυρόπιτες και είπε " Έφτιαξα τις τυρόπιτες με μαύρο αλεύρι Ζέας, το οποίο πήρε λίγο παραπάνω λάδι κ νερό! Βγήκαν τέλειες, ξετρελάθηκαν!!"

  • Η Ελένη έφτιαξε τα τυροπιτάκια και είπε "Τέλεια!!Χρησιμοποίησα ζυμωτό αλεύρι γιατί δεν είχα Ζέας!!Οι μικρές μου ξετρελάθηκαν!!"
  • Η Νατάσα έφτιαξε τις τυρόπιτες και είπε "Μου άρεσαν πολύ... Ελπίζω να αρέσουν και στα παιδιά για κολατσιό αύριο στο σχολείο!!!"


  • Η Βερόνικα έφτιαξε τις τυρόπιτες και είπε "Σήμερα έφτιαξα τις ατομικές τυρόπιτες και νομίζω τις πέτυχα! Πάρα πολύ ωραίες!!!Σας ευχαριστώ πολύ!!!"


  • Η Ρένα έφτιαξε τις τυρόπιτες και είπε "Τα τυροπιτακια σου! Με φέτα αμυγδάλου! Τα έκανα vegan! Είναι τέλεια κ δε καταλαβαίνει κανείς διαφορά!! Η ζύμη απίστευτη έγινε χωρίς κόπο κ ψήθηκε μέχρι μέσα!!!"
  • Η Πηνελόπη έφτιαξε τα τυροπιτάκια και είπε "Και τα δικά μου τυροπιτάκια Ζέας με στραγγιστό κεφίρ!! Νόστιμα και εύκολα!!Να είσαι καλά "

  • Η Μαρία έφτιαξε τις τυρόπιτες και είπε "Απλά υπέροχες !!! Βέβαια ομολογώ ότι πλέον δεν σε συμπαθώ και πολύ γιατί με έχεις κλείσει στην κουζίνα να δημιουργώ 😋😋"




  • H Μαρία - Ελευθερία έφτιαξε τις τυρόπιτες και είπε "Εντάξει...κοπελιά δεν υπάρχεις. Απίστευτες συνταγές είσαι καταπληκτική πρώτη φορά βλέπω τόσο ωραία ζύμη με αλεύρι Ζέας χωρίς να θρουλαει.... και να είναι σαν αγοραστή....και ακόμα Καλύτερη μπορώ να πω!!!!πανεύκολη με τόσο απλά υλικά!!!!!!!!!!είσαι καταπληκτική!!"


  • Η Σοφία έφτιαξε τα τυροπιτάκια και είπε "Έφτιαξα τα διάσημα τυροπιτάκια σου!!!Απλά υπέροχα!!. Τα λάτρεψε μέχρι κ. η κόρη μου, που δεν συμπαθεί το αλεύρι ολικής δλδ, μεγάλη επιτυχία κ η συνταγή καθιερώνονται!"


  • Η Κωνσταντίνα έφτιαξε τις τυρόπιτες και είπε "Έφτιαξα τις τυροπιτούλες!! Πολύ καλύτερες απ' ότι περίμενα...Τις έβαλα σε σακουλάκια για το αυριανό μας πρωινό!!! Χίλια μπράβο για τις συνταγές σας"


  • Η Μαρία Ελευθερία ξαναέφτιαξε τις τυρόπιτες και τις έκανε "λυχναράκια". Συγκεκριμένα μου είπε, "Κοίτα τι έκανα. Τις τυρόπιτες σου σε μορφή λυχναράκια!!!!Έτσι τα λέμε εδώ"
  • Η Μαρία-Ελευθερία ξαναέφτιαξε τις τυρόπιτες σε κριτσίνια και είπε "Θα φτιάξω τώρα τη ζύμη από τις τυρόπιτες και θα βάλω μέσα στη ζύμη τυρί και μπαχαρικά και θα τα κάνω κριτσίνιαααααα!!!
    Θεϊκά φιλενάδα. Βάλε το στο blog. 10 λεπτά ψήσιμο περίπου για μαλακά στις αντιστάσεις"

    και με τυρί

  • Η Μαρία-Ελευθερία ξαναέφτιαξε τις τυρόπιτες σε κρακεράκια και είπε "Και κρακεράκια η συνταγή σου από τις τυρόπιτες!!!!!!!!!!Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα έτοιμα τα κράκερς με το πυρηνοφοινικελαιο!!!!! Αυτά είναι και υγιεινά και νόστιμα, Πρόσθεσα τυρί κατσικίσιο ρίγανη, πάπρικα καπνιστή,λιναρόσπορο και ηλιόσπορο ολόκληρο μέσα στη ζύμη όλα!!!!Αέρας 20 λεπτά και παραπάνω για να γίνουν τραγανά!!!"

  • Η Αγγελική έφτιαξε τις τυρόπιτες και είπε "Έφτιαξα τα τυροπιτάκια αλλά δεν χρησιμοποίησα αλεύρι Ζέας. Βγήκαν νόστιμα, θα να τα ξαναφτιάξω"
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες Ευαγγελια μου. Και το φύλλο φαίνεται τέλειο.
    Η αλήθεια είναι πως προτιμώ να ανοίγω μόνη μου το φύλλο, εκτός του ότι γίνεται πιο ωραίο είναικαι πιο οικονομικό.
    Ωραία ιδέα να υπάρχουν πάντα στην καταψυξη για τα παιδιά.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έτσι μου αρέσει το φύλλο χοντρούτσικο και τραγανό. Την κατάψυξη την χρησιμοποιώ πααρα πολυ. Έχουμε τόσο τρέξιμο καθημερινά, που δεν θα προλάβαινα σε διαφορετική περίπτωση να δίνω σπιτικά φαγητό σε μας και τα παιδιά!

      Διαγραφή
  2. Από αυτές ... που στην μία δεν σταματάς, Ευαγγελία μου!
    Ωραίο και άψογο σχήμα έδωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά όμως δεν σταματάς...το σχήμα όντως είναι πολύ καλό..αν δεν είχα χρησιμοποιήσει το πιάτο για οδηγό θα ταν άστα να πάνε! χεχε

      Διαγραφή