Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρεθήκαμε στον Ταύγετο, στο χωριό Γεωργίτσι, με αφορμή το vegan σεμινάριο μαγειρικής του Green chef Νίκου Γαϊτάνου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον ξενώνα "Το μπαλκόνι του Ταΰγετου".
Το πόσο όμορφα περάσαμε, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται, δεν παύει να είναι γεγονός. Για εμάς ήταν η πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια που αφήσαμε τα παιδιά και πήγαμε κάπου μόνοι μας, οπότε σαν γεγονός και μόνο, μας προδιέθετε ότι θα περνούσαμε υπέροχα. Επιλέξαμε να πάμε από την Παρασκευή το βράδυ (σιγά μη χάναμε την ευκαιρία) και έτσι είχαμε την τύχη να περάσουμε ένα υπέροχο βράδυ με τους εξαιρετικά φιλικούς και φιλόξενους ιδιοκτήτες αλλά και τον ίδιο τον chef, ο οποίος εκτός από μοναδικός στο είδος του είναι απρόσμενα ακομπλεξαριστος, φιλικός και προσιτός!
Την επόμενη μέρα ο chef μας έδειξε πως να μετατρέψουμε σε vegan, αγαπημένες συνταγές της Ελληνικής και διεθνούς κουζίνας. Vegan σούπα κακαβιά με μαριναρισμένο τόφου, 4 είδη χούμους, παστίτσιο με κιμά σόγιας, λαχανικά και φυτική μπεσαμέλ, κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, σαλάτα με μανούρι, σπαγγέτι καρμπονάρα, μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά από μανιτάρια και άλλα πολλά. Τονίζω, ΟΛΑ VEGAN και ΟΛΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ. Να σας πω βέβαια ότι τη Δευτέρα η ζυγαριά με έδειξε 2 κιλά παραπάνω.
Την Κυριακή το πρωί κάναμε μια μικρή βόλτα στο βουνό όπου και μάζεψα Κυνόροδα. Τα τελευταία χρόνια τα χρησιμοποιώ πολύ, πίνω σχεδόν καθημερινά αφέψημα από κυνόροδα γιατί έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Διατροφική Αξία Μερίδες: 1 Μερίδα: 100 γραμμ. Θρεπτική Αξία Θερμίδες 162 kcal Νερό 58,66 γραμμ. Πρωτεΐνη 1,60 γραμμ. Λιπαρά 0,34 γραμμ. Υδατάνθρακες 38,22 γραμμ. Φυτικές ίνες 24,1 γραμμ. Σάκχαρα 2,58 γραμμ. Χοληστερόλη 0 mg Μέταλλα Ασβέστιο 169 mg Σίδηρος 1,06 mg Μαγνήσιο 69 mg Φώσφορος 61 mg Ψευδάργυρος 0,25 mg Κάλιο 429 mg Νάτριο 4 mg Βιταμίνες Βιταμίνη C 426,0 mg Θειαμίνη 0,016 mg Ριβοφλαβίνη 0,166 mg Νιασίνη 1,300 mg Βιταμίνη Β-6 0,076 mg Φυλλικό οξύ 7 mg Βιταμίνη Β-12 0 mg Βιταμίνη Α 4345 iu Βιταμίνη Ε 5,84 mg Βιταμίνη D 0 mg Βιταμίνη Κ 25,9 mg
Τα αποξήρανα στους 70 βαθμούς για 15 ώρες
Το πόσο όμορφα περάσαμε, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται, δεν παύει να είναι γεγονός. Για εμάς ήταν η πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια που αφήσαμε τα παιδιά και πήγαμε κάπου μόνοι μας, οπότε σαν γεγονός και μόνο, μας προδιέθετε ότι θα περνούσαμε υπέροχα. Επιλέξαμε να πάμε από την Παρασκευή το βράδυ (σιγά μη χάναμε την ευκαιρία) και έτσι είχαμε την τύχη να περάσουμε ένα υπέροχο βράδυ με τους εξαιρετικά φιλικούς και φιλόξενους ιδιοκτήτες αλλά και τον ίδιο τον chef, ο οποίος εκτός από μοναδικός στο είδος του είναι απρόσμενα ακομπλεξαριστος, φιλικός και προσιτός!
Είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές της βιταμίνης C. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 καρποί του φυτού αντιστοιχούν με τη βιταμίνη που μας προσφέρει ένα πορτοκάλι.
- Περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, Β και Κ, οργανικά οξέα, τανίνη και φλαβονοειδείς χρωστικές (βιταμίνη Ρ), καροτινοειδή (προβιταμίνη Α), πηκτίνη, φυτικά οξέα και έλαιο.
- Το βότανο είναι θρεπτικό και δρα ως ήπιο υπακτικό, ήπιο διουρητικό και ήπιο στυπτικό.
- Μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε λοιμώξεις και ιδιαίτερα τα κρυολογήματα βελτιώνοντας την άμυνα του οργανισμού μας.
- Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κατεβάζει την πίεση, αυξάνει την ελαστικότητα των αγγείων, όταν είναι εύθραυστα, διεγείρει την αιμοποίηση, αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια και βελτιώνει την καρδιοαγγειακή λειτουργία.
- Είναι εξαιρετικό τονωτικό και μας βοηθά σε περιπτώσεις γενικής εξασθένησης και εξάντλησης.
- Χρησιμοποιείται στις διαταραχές του νευρικού συστήματος.
- Επίσης οι καρποί χρησιμοποιούνται σαν αντιαιμορραγικό μέσο σε αιμορραγίες πνευμόνων, μήτρας, νεφρών και πληγές.
- Συνίσταται στις έγκυες.
- Μας βοηθά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας
- Το αφέψημα των φύλλων του βοτάνου βοηθά σε προβλήματα κολικών, μετεωρισμό και σαν αντιδιαρροϊκό στη δυσεντερία. Στην ελκώδη κολίτιδα γίνονται κλύσματα με τσάι φύλλων αγριοτριανταφυλλιάς.
- Οι σπόροι είναι καθαρτικοί, διουρητικοί και ανθελμινθικοί. Συνιστώνται σε πυρετούς, νεφρόπονους, δυσκοιλιότητα, φλόγωση της κύστης και των πεπτικών οργάνων.
Τα αποξήρανα στους 70 βαθμούς για 15 ώρες
Παρασκευή και δοσολογία:
Τα κυνόροδα παρασκευάζονται ως αφέψημα. Ρίχνουμε 2 κουταλιές του τσαγιού κομμένους καρπούς σε ένα φλιτζάνι νερό. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε 1-2 φορές την ημέρα. Μπορούμε αν θέλουμε να το συνδυάσουμε και με άλλα βότανα. Εγώ συνήθως το χρησιμοποιώ με καλέντουλα
Προφυλάξεις:
Η χρήση της αγριοτριανταφυλλιάς αντενδείκνυται στην θρομβοφλεβίτιδα ή αν έχουμε προδιάθεση προς αυτή την ασθένεια.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Ακολουθούν φωτογραφίες από το διήμερο μας
Εννοείται πως την πάτησα και ξέμεινα από μπαταρία οπότε οι φωτογραφίες δεν είναι και τόσο καλές, επίσης συνειδητοποίησα ότι δεν κάνω για reporter διότι με το που κατεύθαναν τα πιάτα αντί να περιμένω να τα στήσω , σαν γνήσιο λιγούρι που είμαι, έτρωγα και μετά θυμόμουν ότι παρέλειψα να τα απαθανατίσω. Μια μικρή γεύση πάντως θα την πάρετε...
Σπιτικό, πεντανόστιμο ψωμί από την Κυρία Κική |
Το βιβλίο του Chef
|
Παστίτσιο και κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο |
Σαλάτα με μανούρι |
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
- Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
- Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
- Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Τι ωραία όλα!! Πάντα έτσι όμορφα να περνάτε :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολυ. Ηταν να μην κανουμε την αρχη....τωρα ξεσηκωθηκαμε!!
ΔιαγραφήΚαλό φθινόπωρο να σου ευχηθώ πρώτα απ΄όλα !! Καιρό έχω να έρθω (αχ αυτός ο χρόνος!!!) . Σήμερα με αυτή την ανάρτηση πραγματικά χάρηκα πολύ που βρεθήκατε στον Ταύγετο που και εγώ αγαπώ πολύ!! Οι συνταγές φαίνονται πεντανόστιμες και επι πλέον έμαθα και για τη χρήση του καρπού του αγριοτριαντάφυλλου !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μέρος εναι πραγματικα μαγικό...δεν το γνώριζα κ δεν το περιμενα. Ανυπομονω να ξαναπάω!!
ΔιαγραφήΤί ωραία εμπειρία, Ευαγγελία, και τί σημαντικές πληροφορίες μας έδωσες γι' άλλη μια φορά! Αυτή την αγριοτριανταφυλλιά έχω καταλάβει ότι τη χρησιμοποιούν πολύ οι Άγγλοι. Τώρα καταλαβαίνω γιατί! Φιλάκια πολλά και πάντα ωραίες αποδράσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ ναι? δεν το ήξερα..είναι πραγματικά θυσαυρός!!!ευτυχώς μπορεί κάποιος να αγοράσει και να έχει όλα τα οφέλη
ΔιαγραφήΕυαγγελία μου, τι όμορφη εμπειρία αυτό το διήμερο! Πρώτη φορά ακούω για τα κυνόροδα, ενώ ως αγριοτριανταφυλλιά την έχω ακουστά, αλλά δεν ήξερα τι είναι! Κανονική υπερ-τροφή δηλαδή! Και το σεμινάριο για vegan συνταγές πολύ ενδιαφέρον ακούγεται! Περιμένουμε να μας ανεβάσεις συνταγή από το βιβλίο! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεράσαμε πραγματικά πάρα πολύ ωραία. Τα κυνόροδα ή αγριοτριανταφυλλιά είναι όντως υπερτροφή!!!!Το βιβλίο του Νίκου έχει εκπληκτικές συνταγές, θα δυσκολευτώ πολύ να επιλέξω μόνο μία!!χαχα
Διαγραφή