Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Βελουτέ, λεμονάτη φασολάδα με χειμωνιάτικα λαχανικά


Μια διαφορετική φασολάδα έχω να σας προτείνω σήμερα. Λεμονάτη, βελουτέ και με μπόλικα χειμωνιάτικα λαχανικά να τη συνοδεύουν. Εξαιρετικά θρεπτική, με φίνα γεύση αν επιλέξετε να προσθέσετε το λάδι από μαύρη τρούφα (για όποιον έχει), ή το λάδι από αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι που σας είχα δείξει εδώ. Μοιάζει πολύ με πατατόσουπα όχι μόνο στη γεύση και στην υφή. Μάλιστα μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φασόλια με πατάτες. Γιατί να το κάνετε όμως? Τα φασόλια είναι πολύ πιο θρεπτικά, αφού, εκτός του ότι είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, περιέχουν υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο και μαγγάνιο.

Εγώ επέλεξα να προσθέσω πράσο και κουνουπίδι, 2 λαχανικά που ταιριάζουν πολύ. Πριν βιαστείτε να απορρίψετε τη συνταγή, να σας πω ότι δεν θα καταλάβετε κανένα από αυτά τα 2 λαχανικά. Η σουπίτσα μας δεν μυρίζει και σε καμία περίπτωση δεν έχει την παραμικρή γεύση από κουνουπίδι ή πράσο. Αν επιλέξετε να σοτάρετε το πράσο και να προσθέσετε κάποιο τυρί με έντονη γεύση όπως παρμεζάνα ή πεκορίνο, πιστέψτε με, ούτε εσείς οι ίδιοι θα πιστεύετε πόσο νόστιμη θα είναι η σούπα σας. Πραγματική μεταμόρφωση των ταπεινών φασολιών. Φτιάξτε λοιπόν αυτό το πεντανόστιμο και θρεπτικό πιάτο και δώστε στον οργανισμό σας αυτό που του αξίζει.


Υλικά:
- 400 γρ φασόλια ξερά
- 400 γρ κουνουπίδι
- 350 γρ πράσα
- 2 κ.σ μουστάρδα
- αποξηραμένο θυμάρι
- ελαιόλαδο ή λάδι τρούφας ή λάδι από αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι

Εκτέλεση:
1. Μουλιάζουμε τα φασόλια σε αλατισμένο νερό για 12- 24 ώρες 

2. Ετοιμάζουμε πρώτα τα φασόλια. Αλλάζουμε 2 φορές το νερό στο οποίο βράζουν και τα μαγειρεύουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να είναι έτοιμα, περίπου 30 - 40 λεπτά δηλαδή

3. 10 λεπτά πριν να είναι έτοιμα τα φασόλια προσθέτουμε τη μουστάρδα, τα πράσα κομμένα σε ροδέλες και το κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια. Συνεχίζουμε το βράσιμο,  πολτοποιούμε και δοκιμάζουμε ώστε να προσθέσουμε αν χρειάζεται αλάτι, θυμάρι, λεμόνι

Σερβίρουμε με ελαιόλαδο ή λάδι μανιταριών αν έχουμε

Μπορείτε να προσθέσετε και κρέμα γάλακτος ή να μουλιάσετε για 2-3 ώρες μισή κούπα κάσιους και να τα πολτοποιήσετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά


  • Η Κατερίνα έφτιαξε τη φασολάδα και είπε "Η υπερκαταπληκτική φασολάδα βελουτέ. Έπαθα πλάκα! Πρόσθεσα και καρότο. Μέχρι κι ο μικρός μου που είναι κακόφαγος την τσάκισε"

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

2 σχόλια: