Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Πίτες για σουβλάκια με αλεύρι Ζέας



Αν ανοίξετε την κατάψυξη μου, θα βρείτε σίγουρα πίτες για σουβλάκια ολικής. Έχουμε πάντα και τις τρώμε όλοι μας, σχεδόν καθημερινά. Είναι κυριολεκτικά σωτήριες μιας κ μπορείς να τις συνδυάσεις με τα πάντα. Τις βγάζω από την κατάψυξη, τις κόβω στα τέσσερα, τις βάζω για 1 λεπτό στην φρυγανιέρα και έτοιμες προς κατανάλωση!!!

Κούνια που με κούναγε…οι πίτες για σουβλάκια που καταναλώνω τόοοοοσο καιρό, Οι πίτες ολικής και καλά, έχουν 6% αλεύρι ολικής….άρα δε θα έπρεπε να λέγονται ολικής. Επίσης έχουν ηλιέλαιο, ζάχαρη, σταθεροποιητές, ρυθμιστές οξύτητας και συντηρητικά (προπιονικό ασβέστιο και σορβικό οξύ).

Θύμωσα τόσο πολύ με τον εαυτό μου, δεν μπορώ να καταλάβω πως την πάτησα έτσι…υποτίθεται ότι πάντα κοιτάζω τις ετικέτες...

Όχι, δεν δέχομαι να δίνω στα παιδιά μου να τρώνε κάθε μέρα συντηρητικάσυντηρητικά που δεν μεταβολίζονται από τον οργανισμό μας…οκ, θα φάνε σουβλάκι με τέτοια πίτα αλλά όχι και κάθε μέρα όπως έκανα μέχρι τώρα...


Σπιτικές πίτες για σουβλάκια και όχι μόνο λοιπόν…

Απρόσμενα νόστιμες, εύχρηστες και κυριώς ΥΓΙΕΙΝΕΣ

Υλικά για 8 πίτες
- 500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 6 γρ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)
- 1 φακελάκι μαγιά
- 2-3 κ.σ ελαιόλαδο λάδι (περίπου 15 γρ)
- 220 γρ ζεστό νερό (όχι καυτό)
- Θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που υπάρχει στα σπίτι την χειμερινή περίοδο επέλεξα να χρησιμοποιήσω τον αρτοπαρασκευστή να ζυμώσει και να φουσκώσει τη ζύμη. Επέλεξα το πρόγραμμα dough, πρόσθεσα όλα τα υλικά και σε 1.5 ώρα είχα την ζύμη έτοιμη, αφράτη και φουσκωτή. Αν έχετε και εσείς αρτοπαρασκευατή να πάτε στο βήμα 3


Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή θα κάνετε τα παρακάτω:
 1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο ζεστό νερό - περίπου 50 γρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φουσκάλες δηλαδή

2. Μετά από λίγο προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι εάν θέλουμε, μυρωδικά αν θέλουμε και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι

3. Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη 


Αν θέλετε και εσείς να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη θα κάνετε τα παρακάτω
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα
- Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου
4. Κάνουμε μπαλάκια και ανοίγουμε σε φύλλο. Τοποθετούμε την κάθε πίτα στη λαμαρίνα όπου λογικά χωράνε 3 

 
5. Αφήνουμε για λίγο να ξαναφουσκώσουν 

Έπειτα είτε ψήνουμε για 5 λεπτά στους 200 σε αέρα. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και διατηρούμε στην κατάψυξη. Ή τις ψήνουμε είτε σε ψησταριά, είτε στο φούρνο, είτε στο τηγάνι όπως κάνει ο καθένας και με τις έτοιμες δηλαδή


Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Για να διεκδικήσετε μια φόρμα σιλικόνης 6 θέσεων πατήστε εδώ   
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

2 σχόλια:

  1. Σοβαρά το λες πως δεν ήξερες τα συστατικά των πιτών; εγώ ήμουν σίγουρη πως όταν αναφερόσουν σε πίτες ολικής εννοούσες δικής σου κατασκευής. Πάντως είναι πολύ εύκολο να γίνουν με τον αρτοπαρασκευαστή. Κι εγώ έτσι τις κάνω αλλά με αλεύρι ολικής. Είναι υπέροχες! θα τις φτιάξω και με αλέυρι Ζ'εας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι....δεν ξερω πως την πάτησα έτσι...τρελάθηκα μόλις το συνειδητοποίησα

      Διαγραφή