Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Μεσογειακό ταμπουλέ με φαγόπυρο



Το Φαγόπυρο ή αλλιώς «μαύρο στάρι», είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ασιατικές χώρες, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν ζυμαρικά (τα γνωστά noodles), φτιαγμένα από αλεύρι φαγόπυρου.



Πρόκειται για ένα δημητριακό με εξαιρετική θρεπτική αξία και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πολλές βιταμίνες -κυρίως του συμπλέγματος Β- που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, ενώ είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε αλλά και Κ. Τέλος, περιέχει φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα όπως, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο.


Δεν περιέχει γλουτένη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή (κοιλιοκάκη). Επίσης, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.



Έρευνες έχουν δείξει, ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης, ενώ δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες. Τέλος, επειδή είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες αρρώστιες.


Υλικά:
- 200 γρ φαγόπυρο (πριν το βράσιμο)
- 2 ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ
- 1 μικρό αγγούρι
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 10-15 ελιές (καθαρίζουμε το κουκούτσι)
- 1 σκελίδα σκόρδο περασμένη από την πρέσα
- 2 κ.σ κάπαρη
- 2 κ.σ Ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
-1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 μικρό ματσάκι ρόκα ή μαϊντανόψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

1. Ξεπλένουμε το φαγόπυρο και το βράζουμε όπως και το ρύζι σε αναλογία 1:2 για 10-15 λεπτά

2. Ξεπλένουμε, τοποθετούμε σε ένα μπολ και ξεκινάμε να καθαρίζουμε και να ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά όπως αναφέρονται στην αρχή

3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και ααφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φαγόπυρο μπορείτε να βρείτε εδώ




Τέλος να σας υπενθυμίσω:

19 σχόλια:

  1. λοιπόν η σαλατούλα σου μπαίνει στα must καθώς περιέχει αυτά τα υλικά με τα οποία θέλω να εξοικειώσω τα μικρά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορω να σου περιγράψω πόσο με ευχαριστεί το σχόλιο σου. Δυστυχως οι περισσότεροι γονεις δεν προσπαθούν να χτίσουν σωστές διατροφικές συνήθειες στα παιδια τους. Συγχαρητηρια. Ελπιζω να σας αρεσει και να μπει το φαγοπυρο στη λίστα των φαγητών σας

      Διαγραφή
  2. Τέλεια, νόστιμη, αρωματική και σούπερ θρεπτική σαλάτα! Το φαγόπυρο δεν έχει τύχει να το δοκιμάσω ακόμη. Νομίζω ήρθε η κατάλληλη στιγμή...
    Καλημέρα Ευαγγελία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα. Δοκίμασε τη οπωσδήποτε. Το φαγοπυρο ειναι απο τις πιο θρεπτικές τροφές. Φιλακια

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Ευαγγελία !! Νομίζω πρέπει να τη φτιάξω επειγόντως !! Τα υλικά σου είναι ένα και ένα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Άρη. Στην ντομάτα είχα ενδοιασμό γιατι δεν είναι ακόμη η εποχή της αλλα ειναι βιολογική οποτε "υποχώρησα"

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία πρόταση για δροσερή σαλάτα, όταν οι ζέστες σφίγγουν γύρω μας Ευγγελία.
    Αν και τώρα βλέπω σύννεφα κι' αέρα έξω από τα παράθυρά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία σαλάτα ,πήρα και εγώ μια συσ/σία φαγόπυρου και δεν ήξερα πως να το φτιάξω!!
    Ευκαιρία για την νόστιμη και αρωματική σαλάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα!
    Επιτέλους μαθαίνω με ποιό δημητριακό φτιάχνεται το ταμπουλέ!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου!
    Ευχαριστούμε!
    :-)

    Υ/Σ: Το φαγόπυρο το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα. Καλως ήρθες στο blog μου. Η αληθεια ειναι οτι το πραγματικό ταμπούρλο φτιάχνεται με πλιγούρι ή κους -κους. Εγω, προτείνω έναν διαφορετικό δημητριακό λόγω του ότι ειναι πολυ πιο θρεπτικό και περισσότερα λαχανικά που θυμίζουν την χωριάτικα σαλάτα. Ναι, το φαγοπυρο οπως και το κινοα μπορεις να τα βρεις στα σούπερ μάρκετ.

      Διαγραφή
    2. Ααα! Ακόμα καλύτερο λοιπόν!
      Μπράβο για την ιδέα!
      Θα το αναζητήσω στο σούπερ...
      :-)

      Διαγραφή
  7. Πεντανόστιμο, πρέπει να σε ευχαριστήσω που ανέβασες αυτή τη συνταγή πρώτον γιατί είχα το φαγόπυρο και το κοίταζα βδομάδες, και δεύτερον γιατί δεν νόμιζα ότι θα ξαναφάω κάτι τόσο ίδιο με το ταμπουλέ που έφτιαχνε η μαμά μου! Τόσο νόστιμο και δροσερό, κατάλληλο για καλοκαιρινά βράδια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθανασία μου χαίρομαι τόσο πολυ που σου άρεσε. Σε ευχαριστω πολυ για το σχόλιο σου

      Διαγραφή
  8. Τήρησα την συνταγή κατά γράμμα! Αποτέλεσμα:Καταπληκτικό!
    Η κάπαρη έδεσε γευστικά πολύ καλά με το φαγόπυρο. Την άλλη φορά ίσως προσθέσω παραπάνω. Ευχαριστώ για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ που με ενημέρωσες. Χαίρομαι πάντα τόσο πολυ οταν σας αρέσουν οι συνταγες μου. Εχεις δίκιο για την κάπαρη. Ελπιζω να βρεις κ αλλες συνταγες που να σου αρέσουν. Θα χαρώ πολυ να αναλάβω σχολιο σου

      Διαγραφή
  9. Απλά τέλεια! Τρελαίνομαι για ταμπουλε αλλά και το φαγόπυρο θα τον απογειώσει! Ευχαριστώ για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ κ καλως ήρθες. Αν μου επιτρέπεις, μην την φτιάξεις τωρα αυτή τη συνταγη. Καλο ειναι να επιλέγουμε λαχανικά εποχής. Σου υπόσχομαι οτι θα ανεβάσω άμεσα αλλη συνταγη με σαλάτα φαγοπυρο. Αυτή κρατά τη για αργότερα που θα καλοκαιριάσει. Ειναι ονως φανταστική....μου στέλνουν συνεχεια μηνύματα οτι την εχουν δοκιμάσει

      Διαγραφή