Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Κουνουπιδότο με λαχανικά

Δε μου αρέσει ο τίτλος. Έγραψα- έσβησα αρκετές φορές αλλά τελικά κατέληξα σε αυτόν. Όχι ότι είναι ο καλύτερος ή ο πιο αντιπροσωπευτικός, αλλά κάτι έπρεπε να γράψω (κάθε πρόταση είναι δεκτή).


Ενημέρωση 8/11/2017
Ο τίτλος ήταν "Ρύζι" λαχανικών με κουνουπίδι‏ και η αναγνώστρια του blog Μαριλένα, πρότεινε τον τωρινό.

Τη συνταγή που σας προτείνω σήμερα την είχα δει σε πολλά ξένα blogs και ενώ όλο έλεγα να τη δοκιμάσω, πάντα κάτι με «φόβιζε». Χαίρομαι πολύ που διαψεύστηκα και ακόμη περισσότερο που μετάνιωσα που δεν την είχα δοκιμάσει πολύ νωρίτερα. Είναι ένα γευστικότατο φαγάκι, πολύ υγιεινό με πολλά λαχανικά και ισορροπημένη γεύση. Σίγουρα αν αφαιρέσετε ή ελαττώσετε το κάρυ, είναι εξαιρετική πρόταση για τα παιδάκια μας. Δεν καταλαβαίνεις ότι τρως κουνουπίδι, δεν υπάρχει η χαρακτηριστική μυρωδιά στο ελάχιστο και σε κανένα στάδιο εκτέλεσης της συνταγής.


Πιστεύω ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να την εντάξετε στη διατροφή σας είναι να τη δοκιμάσετε κάπου αλλού, σε κάποιο εστιατόριο (λέμε τώρα) ή σε κάποιο φιλικό σπίτι (ναι καλά…ποιος φτιάχνεις κουνουπίδι όταν περιμένει φίλους).

 



Πάντως, το κουνουπίδι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει λίγες θερμίδεςχαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

  •  Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.  
  • Βοηθά επίσης το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν και συμβάλλει στη θεραπεία και άλλων ασθενειών, όπως διαταραχές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος.
  • Περιέχει αλλικίνη που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Το σελήνιο και η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης. Το φυλλικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη και τον ταχύ πολλαπλασιασμό της, ενώ οι φυτικές ίνες, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου.
Υλικά:
- 1 κουνουπίδι
- 2-3 καρότα
- 2-3 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 κ.σ Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, κάρυ, γλυκιά πάπρικα
- Λεμόνι 

Εκτέλεση:
1. Πλένουμε το κουνουπίδι και το χωρίζουμε σε μπουκετάκια. Τα περνάμε από το μπλέντερ, σε αυτό το σημείο σας προτείνω να το κάνετε ανά 2- 3 μπουκετάκια ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα πιο εύκολα και γρήγορα και βέβαια να μην λιώσει το κουνουπίδι. Το κάνουμε αυτό σε όλα τα μπουκετάκια. Εναλλακτικά, μπορείτε να το τρίψετε στον τρίφτη.

 
2. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε

3. Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, αλατίζουμε  και ανακατεύουμε συνεχώς. Η διαδικασία θα κρατήσει περίπου 10-15 λεπτά

4. Προσθέτουμε πιπέρι, κάρυ, πάπρικα και το χυμό από 1 λεμόνι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κάποιο από τα προαναφερθέντα υλικά σύμφωνα με το γούστο μας   


Το κουνουπίδι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι ένα λαχανικό που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και να περιορίσουμε τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και για τον καρκίνο.


Περισσότερες πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες του κουνουπιδιού εδώ

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

  • Η Στέλλα το έφτιαξε και μάλιστα πρόσθεσε κουρκουμά, κόλιανδρο και μαϊντανό

16 σχόλια:

  1. Πολύ καλή και αυτή η πρόταση Ευαγγελία !! Στην αρχή νόμιζα πως έχεις βάλει ρύζι, αλλά μετά κατάλαβα πως είναι το κουνουπίδι που δίνει παρόμοια υφή. Άλλωστε μας το λες, το ο τίτλος σε προβλημάτισε :-) Πολύ καλό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τόσα καλά που έχει το κουνουπίδι καλά κάνεις και δίνει περισσότερες ιδέες για να το βάλουμε στην κουζίνα μας - γιατί η αλήθεια είναι πως βραστό και ογκρατέν το έχω βαρεθεί!

    Έτσι που το βλέπω, λοιπόν, στις φωτογραφίες σου, ακόμη και αντί για κους κους θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις; Το έχεις δοκιμάσει;

    Καλημέρα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη καλως ήρθες στο blog μου. Εξαιρετικη η ιδεα σου...ευχαριστω πολυ. Το καλο με αυτή τη συνταγη ειναι οτι κανεις δεν μπορει να καταλάβει οτι τρώει κουνουπίδι κ φυσικά δεν υπάρχει η παραμικρή μυρωδια

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία ιδέα για το ωφέλιμο κουνουπίδι που αποφεύγουμε όλοι να βάζουμε στο σπίτι και λόγω της οσμής.
    Πολύ νόστιμο φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, συμφωνώ μαζί σου. Ετσι ακριβώς ειναι. Πεντανόστιμο φαγάκι, υγιεινό χωρις άσχημες μυρωδιες

      Διαγραφή
  4. Και για μένα ήταν μεγάλη ανακάλυψη το "ρύζι" κουνουπιδιού. Δεν καταλαβαίνεις καθόλου την γεύση του και είναι τόσο θρεπτικό. Πολύ ωραία η πρόταση σου!
    Δοκίμασέ το και σε ταμπουλέ αντί για κουσκούς!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρύζι "από" κουνουπίδι θα ήταν πιο πιασάρικο! Φαίνεται τέλειο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχχαχαχαχ......εχεις δίκιο πρεπει να το δουλέψω λίγο το θεμα. Οταν εχω αμφιβολίες σχετικά με τον τίτλο μιας συνταγής θα σου στέλνω μήνυμα να με βοηθάς. Οκ νονά;;;;;

      Διαγραφή
  6. Εχετε δοκιμάσει αν μπορει να γινει με κατεψυγμένο κουνουπίδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φτιάχνω σχεδον κάθε βδομάδα το χειμώνα αλλα δυστυχως ποτε με κατεψυγμένο. Αν ξε παγώσει τελείως θα μπορεις να το τρίβεις στο μούλτι κ πιστευω οτι δε θα εχεις πρόβλημα. Αν το δοκιμάσεις κ θες θα Δαρβίνο πολυ να μου πεις εντυπωσεις

      Διαγραφή
  7. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ! ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή