Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Μπέργκερ με μπιφτέκια από μαυρομάτικα φασόλια



Υλικά:
για τα 4 μπιφτέκια
- 120 γρ ξερά μαυρομάτικα φασόλια (350 γρ βρασμένα)
- 3 ξερά κρεμμύδια (250 γρ)
- 2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
- 100-120 γρ βρώμη
- 5 λιαστές ντομάτες και λίγο από το λάδι τους
- 1/2 κ.γ κύμινο
- 1 κ.γ BBQ Mix
- αλάτι, πιπέρι 
- 4-5 κ.σ ελαιόλαδο
- 4-5 ελαιόλαδο για τηγάνισμα 

για τα burger
- 4 ψωμάκια για burger
- 4 φέτες ντομάτας
- 4 φύλλα από κόκκινο λάχανο
- ροδέλες από φρέσκο κρεμμύδι
- σάλτσα BBQ



Εκτέλεση:
1. Μουλιάζουμε τα μαυρομάτικα για 4-6 ώρες ώστε να μειώσουμε το χρόνο βρασίματος

2. Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά - περίπου 20 λεπτά

3. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε πολύ μικρά καρέ και τα σωτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει. 

4. Πολτοποιούμε τα μαυρομάτικα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά, αλάτι, τις λιαστές ντομάτες τις οποίες έχουμε προηγουμένως ψιλοκόψει, λάδι από τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη βρώμη την οποία έχουμε αλέσει ώστε να γίνει αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια.  Δοκιμάζουμε ώστε να προσθέσουμε αλάτι ή κάτι άλλο

5. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες 

6. Πλάθουμε 4 μπιφτέκια. Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει τα βάζουμε στο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε.

7. Συναρμολογούμε τα μπέργερ και συνοδεύουμε με πατάτες "τηγανητές" (χρησιμοποίησα την actifry)


 


  • Η Κατερίνα έφτιαξε τα μπιφτέκια και είπε "Έτοιμα τα μπιφτέκια από μαυρομάτικα. Τα έκανα ψητά, αφαίρεσα λιαστη ντομάτα κ πρόσθεσα πιπεριά Φλωρίνης. Πολύ ωραία, θα τα φτιάχνω συχνά, θέλει και μια σάλτσα όμως δίπλα ...."
Τέλος να σας υπενθυμίσω:

13 σχόλια:

  1. Καταπληκτική ιδέα!
    έχω φτιάξει πολλές φορές μπιφτέκια με διάφορα λαχανικά ή με ρεβύθια- αλλά με φασόλια δεν είχα δοκιμάσει.

    Την κρατώ την συνταγή και σε ευχαριστώ, Ευαγγελία!

    την αγάπη μου, Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο χαίρομαι να διαβάζω τέτοια σχόλια ειδικά παό μια πολύτεκνη μητέρα δε μπορείς να φανταστείς...Συγχαρητήρια που προσέχεις τη διατροφή της οικογένειας σου

      Διαγραφή
  2. Τέλεια πρόταση! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με τα μαυρομάτικα φασόλια!
    Ευχαριστούμε για την συνταγή, καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να τα δοκιμάσεις κάποια στιγμή και να σου αρέσουν

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία ιδέα Ευαγγελία !! Τα μπιφτέκια από φασόλια είναι super θρεπτικά !!
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Άρη. Έχεις δίκιο, είναι super θρεπτικά και νόστιμα

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία πρόταση και υγιεινή, διαφορετική πρόταση για μπιφτέκια!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Χαίρομαι που σου άρεσε. Ελπίζω να τα δοκιμάσεις και να σου αρέσουν!

      Διαγραφή
  5. Υπέροχη ιδέα!! Τέλεια και υγιεινότατη!! Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσαν αν γίνουν ψητά;

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυυυ. Ναι, βεβαια κ ψητά. Ίσως χρειαστούν ομως λίγη περισσότερη βρώμη ή φρυγανια....

      Διαγραφή
  6. Είναι φανταστικά Ευαγγελία!!! τα δοκίμασα! Τι γεύση! αλλά ξέχασα να τα φωτογραφήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή