Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Νηστίσιμο ελιόψωμο με ψευτοπροζύμι και φρέσκα μυρωδικά



Αυτές τις μέρες στο σχολείο της Σοφίας μιλάνε για τα ελαιόδεντρα. Μαθαίνουν για την προέλευση τους, τον τρόπο εκμετάλευσης τους και δοκιμάζουν τα παράγωγα τους. Κάποια στιγμή λοιπόν έφαγαν και ελιόψωμο. Της άρεσε πολύ και μου ζήτησε να φτιάξουμε και εμείς στο σπίτι μας. Με αφορφή λοιπόν την παράκληση της αλλά και την επιθυμία που μου δημιουργήθηκε όταν έπεσα σε αυτή τη συνταγή, σας παρουσιάζω τη δική μου εκδοχή.


Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε, αν και περιλαμβάνει αρκετά στάδια, δεν είναι και τόσο μπελαλίδικη. Αν όμως δεν έχετε χρόνο στη διάθεση σας  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και να παραλείψετε το πρώτο βήμα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, θα γίνει εξίσου νόστιμο.

Υλικά για 6 ψωμάκια:
- 300 γρ αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί
- 100 γρ αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
- 100 γρ αλεύρι ολικής
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 10 γρ ζάχαρη
- (100 + 130 γρ ) ζεστό νερό
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 1 γ.κ  αλάτι
- 4 κλαλάρια φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο χωρίς το κλωνάρι) 
- 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο χωρίς το κλωνάρι)
- 100 γρ ελιές κομένες σε ρεδέλες


Εκτέλεση:

1. Ξεκινάμε να φτιάξουμε το ψευτοπροζύμι να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά δηλαδή. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας από το κίτρινο αλεύρι και τα 100 γρ ζεστό νερό. Όχι καυτό γύρω στους 40 βαθμούς. Ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί. Να βγάλει φουσκάλες και να γίνει κάπως έτσι....




2. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις ελιές και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι που δεν κολλάει. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Βοηθάει πολύ, να μην είναι κοντά σε ανοιχτό παράθυρο, αλλά σε ζεστό μέρος. (Tip: Μπορείτε να ανάψετε το μάτι της κουζίνας για λίγο, να το κλείσετε και να αφήσετε το μπολ επάνω)

3. Μετά από 30 λεπτά και αφού έχει διπλασιαστεί προσθέτουμε τις ελιές και ανακατεύουμε


4. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα


5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια αν θέλουμε να φτιάξουμε ατομικά ή σε ένα ενιαίο καρβέλι


6. Λαδώνουμε ελαφρά τις μπάλίτσες και  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 45-55 λεπτά

 

  •   Η Ευαγγελία έφτιαξε τα ψωμάκια
  • Η Σοφία έφτιαξε τα ψωμάκια και είπε "Έφτιαξα τα ελιοψωμάκια και ήταν θεϊκά. Μέχρι και η κόρη μου που είναι κακόφαγη τα ζητούσε δύο-δύο για το σχολείο."



Για να δείτε και άλλες συνταγές για αγνό, σπιτικό ψωμί (πατήστε εδώ)

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

4 σχόλια: