Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Ψωμί βρώμης



Δεν είμαι φαν του ψωμιού. Ποτέ δεν ήμουν. Πάντα προτιμούσα να καταναλώνω μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού για να χορτάσω. Η μόνη εξαίρεση, ήταν οι βούτες στη χωριάτικη το καλοκαίρι. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, το ψωμί έχει πάψει να είναι η αγνή και θρεπτική τροφή που μεγάλωσε τόσες γενιές. Οι περισσότεροι φούρνοι, κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες, προμηθεύονται έτοιμες ζύμες που αποτελούνται από άγνωστα υλικά, ενισχυντικά γεύσης και κυρίως "περίεργα" συστατικά που φουσκώνουν με αφύσικο τρόπο τις ζύμες. Το χειρότερο ψωμί δε, είναι αυτό που προορίζεται για τοστ, αυτό που καταναλώνουμε μικροί και μεγάλοι Κ Α Θ Η Μ Ε Ρ Ι Ν Α

Αλήθεια, έχετε να δοκιμάσει να αφήσετε μια συσκευασία ψωμί του τοστ, αυτά που δεν έχουν συντηρητικά, κανά- 2 μήνες στο ντουλάπι των τροφίμων? Κάντε το και θα διαπιστώσετε ότι δε θα πάθει τίποτα απολύτως. Φυσικό και αναμενόμενο?

Τα τελαυταία χρόνια συνηθίζω να φτιάχνω ψωμί με τον αρτοπαρασκευαστή. Κάνει πολύ καλή δουλειά και κυριολεκτικά σου λύνει τα χέρια. Πλέον όμως δε τον χρησιμοποιώ, προτιμώ να ψήνω το ψωμί στο φούρνο, μου αρέσει πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα. 

Το ψωμάκι που σας προτείνω σήμερα, έχει ως κύριο συστατικό τη βρώμη. Ότι καλύτερο μπορεί να καταναλώσει κανείς δηλαδή. Είναι αρκετά μαλακό και αφράτο, σα να είχαμε χρησιμοποιήσει αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Δε φουσκώνει πολύ και διατηρείται όπως την πρώτη μέρα για τουλάχιστον 4 μέρες. Ελπίζω να το δοκιμάσετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε τα υπόλοιπα ψωμιά του εμπορίου

Υλικά:
- 8 γρ ξερή μαγιά
- 10 γρ ζάχαρη
- 50 γρ ελαιόλαδο 
- 200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- 150 γρ αλεύρι ολικής
- 150 γρ αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί
- 250 γρ ζεστό νερό
- 1 κ.γ αλάτι

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο από το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το χέρι μας. Περιμένουμε λίγο να φουσκώσει (να ενεργοποιηθεί η μαγιά δηλαδή) και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε 

2. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμαράκι μας να φουσκώσει (περίπου 30 λεπτά)

3. Αν θέλουμε ξαναζυμώνουμε για λίγο και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ξαναφουσκώσει

4. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μακρόστενη φόρμα ή το πλάθουμε σε καρβελάκι. Αλείφουμε με λίγο λαδάκι και νερό την επιφάνεια και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 200


Για να δείτε και άλλες συνταγές για αγνό, σπιτικό ψωμί (πατήστε εδώ)

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

6 σχόλια:

  1. Πόσο τέλεια η ιδέα σου! Εκτός από υγιεινή φαίνεται και εύκολη. Και πόσο δίκιο έχεις... Δεν έχουμε ιδέα τι ψωμί καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας. Θα το δοκιμάσω το συντομότερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασε, ας μη το θίξουμε αυτο το θεμα. Τρελαίνομαι όταν ακούω τους γονεις να λένε οτι πχ το βραδινό του παιδιού τους ειναι γαλα με δημητριακά ή τοστάκι.....κ αν τολμήσω κ μιλήσω ειμαι τρελή κ γραφική.... Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να ακούσω τη γνώμη σου. Οντως πανεύκολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με προζύμι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω δοκιμάσει, δυστυχώς δεν έχω προζύμι. Ο τρόπος που αφήνω να ενεργοποιηθεί η μαγιά είναι σα ψευτοπροζύμι. Αν το δοκιμάσεις σε παρακαλώ να με ενημερώσεις για το αποτέλεσμα

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται τόσο λαχταριστό, ότι πρέπει για ένα δροσερό σάντουιτς! Όσο για το πείραμα με το ψωμί του τοστ, το έχω κάνει άθελά μου, με κάποιες φέτες που είχαν μείνει κι εγώ δεν ξέρω πόσο καιρό στο ψυγείο και σίγουρα πολύ πέραν της ημερομηνίας λήξης του.... "φρεσκότατες" σαν την πρώτη μέρα! Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δήμητρα. Ευχαριστω πολυ για το σχολιο σου. Γελάω με το κατα λάθος πείραμα σου...ξέρεις κ κατι αλλο; Ακομη κ αν δε το είχες στο ψυγείο....πάλι φρεσκότατο θα παρέμενε. Ελπιζω να το δοκιμάσεις το ψωμί βρώμης ή καποιο αλλο απο αυτα που εχω ανεβάσει κατα καιρούς ..αν πάλι δε το κανεις τουλάχιστον να περιορίσεις το έτοιμο. Τα φιλια μου

      Διαγραφή