Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Ντόνατ κανέλα - πορτοκάλι, στο φούρνο



Αφράτα, μυρωδάτα και τόσο ελκυστικά ντόνατ Φ Ο Υ Ρ Ν Ο Υ!!! 
Σε λιγότερο από 30 λεπτά, χωρίς μίξερ,  μπορείτε να ετοιμάσετε αυτά τα υπέροχα ντόνατ κανέλας. Μπορείτε να τα φάτε χωρίς τύψεις διότι δεν περιέχουν τρανς λιπαρά, ούτε είναι τηγανητά. Δώστε τα στα παιδιά σας ως ένα υγιεινό σνακ και καταναλώστε τα και εσείς όλες τις ώρες της ημέρας.  


Αυτή η συνταγή δημιουργήθηκε με αφορμή τον διαγωνισμό που διοργανώνει το ΒήμαGourmet. Το Blog μου διαγωνίζεται στην κατηγορία Special Diet. (Έχει λήξει ο διαγωνισμός)

Υλικά:
- 150 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα κίτρινο για ζυμωτό ψωμί)
- 100 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- 50- 70 γρ ζάχαρη καρύδας
- 12 γρ  - 1 γεμάτη κ.σ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- 1/2 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
- μια τσιμπιά τριμμένο μπαχάρι
- μια τσιμπιά τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 120 γρ λάδι καρύδας λιωμένο
- 130 γρ χυμό από πορτοκάλι
- 2 κ.γ baking powder
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- μια τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα

2. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι





3. Αν έχουμε φόρμα για ντόνατ την χρησιμοποιούμε. Εναλλακτικά, είτε κάνουμε την παρακάτω κατασκευή, είτε χρησιμοποιούμε καραμελόχαρτα και φόρμα για μάφιν. Παρακάτω θα δείτε και τους 3 τρόπους



Παίρνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο




Το διπλώνουμε στη μέση




Διπλώνουμε ξανά στη μέση



Διπλώνουμε ξανά στη μέση



Το ρολάρουμε ώστε να είναι στρογγυλό



Το διπλώνουμε στη μέση




Παίρνουμε ένα άλλο κομμάτι 





Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να είναι στρογγυλό

4. Ψήνουμε τα ντόνατ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 12-14 λεπτά. Τα μάφιν θέλουν 3-4 λεπτά περισσότερο 



Tips:
-Αν δε σας αρέσει το πορτοκάλι μην προσθέσετε το ξύσμα. Οι περισσότεροι που δοκίμασαν τα ντόνατ μου έκαναν αυτή την παρατήρηση

Για σοκολατένια ντόνατ φούρνου πατήστε εδώ να δείτε τη συνταγή 


Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!



14 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία Ευαγγελία. Φαίνονται πεντανόστιμα.
    Η κανέλα Κεϋλάνης είναι φανταστική.
    Πολύ ωραία ιδεα αυτή με το αλουμινόχαρτο, μιας και δεν εχω τη φορμα για ντονατσ ;)
    Επίσης, εγώ το πορτοκάλι δεν θα το έβγαζα. Παει πολυ με τα υπολοιπα υλικά.

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ καλή μου. Ναι, κ εγώ προτιμώ κανέλα Κεϋλάνης για τις ιδιότητες της. Βοηθάει πολύ η πατέντα με ο αλουμινόχαρτο, από την άλλη βέβαια μπορείς να τα κάνεις και σαν κεκάκια. Αχ, κ εμένα μου αρέσει πολύ το πορτοκάλι και όντως ταιριάζει με τα υπόλοιπα υλικά αλλά τι να κάνω??? Έτσι μου είπαν και όφειλα να σας το μεταφέρω. Χαχα!Καλημέρα!!

      Διαγραφή
  2. Α πολύ έξυπνη η ιδέα με το αλουμινόχαρτο! Φυσικά και η συνταγή μπαίνει κατευθείαν στο τετράδια με τις συνταγές προς δοκιμή. Ευχαριστούμε πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλα κοριτσι μου. Προσπαθώ να ειμαι ευρηματική γιατί ξέρω ότι δεν υπάρχουν σε ´ολα τα σπίτια όλα τα εργαλεία. Τα ντόνατς πάντως είναι υπέροχα. Θα περιμενω εντυπωσεις αν τα φτιάξεις τελικα

      Διαγραφή
  3. Πρέπει να μοσχομυρίζουν με το πορτοκάλι και την κανέλα! Και τα τρως όντως χωρίς τύψεις! Θα δοκιμαστούν άμεσα! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς είναι, όπως τα λες. Δυστυχώς όμως το πορτοκάλι δεν άρεσε σε όλους- εμένα όμως μου αρέσει πολυ και θεωρώ ότι προσδίδει το κάτιπαραπάνω

      Διαγραφή
  4. Πεντανόστιμα και χωρίς τύψεις , όπως είπες!!!! Με τι μπορώ να αντικαταστήσω τo λάδι καρύδας , γιατί είναι ιδιαίτερη η γεύση του και να μην επιβαρύνω θερμιδικά την συνταγή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτα, χρειάζεται οπωσδήποτε να υπαρχει λιπαρά ύλη στα ντόνατς. Το,λάδι Καρύδας ειναι από τα καλυτερα λάδια, δεν αλλάζει τη γεύση αν αυτο ειναι που φοβάσαι και ειναι απο τα πιο υγιεινά λαδια μαζί με το ελαιόλαδο. Αν θες να σε παραπέμψω να διαβάσεις λεπτομέρειες

      Διαγραφή
  5. Γεια σου Ευαγγελία! Τα δοκίμασα και γω σήμερα και μας άρεσαν πολύ! Προσωπικά τα βρίσκω τέλεια και όντως, "χωρίς τύψεις". Η κόρη βρίσκει ότι κάτι είναι πικρό... δεν ξέρω, πάντως για τους υπόλοιπους που δοκίμασαν θα πω μόνον ότι το πρωί έκανα μισή δόση για να τα δοκιμάσω και άρεσαν τόσο που το μεσημέρι έκανα άλλη μια δόση, ολόκληρη αυτή τη φορά!!!
    Επίσης, χωρίς να το θέλω έκανα μια παραλλαγή. Έβαλα όλα τα στερεά σε ένα μπολ, μετά έβαλα το λάδι, τα ανακάτεψα και στο τέλος έβαλα τον χυμό πορτοκάλι. Αυτό που συνέβει είναι ότι μετά από 1 λεπτό ανακάτεμα στο χέρι είχα μια απαλή ζύμη που μπορούσα να πλάσω και έτσι αντί donuts έφτιαξα υπέροχα soft cookies.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι υπέροχα νεα ειναι αυτα...χαίρομαι τοσο που σας άρεσαν. Τι κανέλα χρησιμοπόιησες; Η κευλάνης που προτείνω ειναι πιο ελαφριά. Τρελάθηκα με την εκδοχή των soft cookies....πραγματικα

      Διαγραφή
    2. Πάντα Κεϋλάνης και μάλιστα την αλέθω μόνη μου ώστε να είναι φρέσκια. Γενικά όσα μπαχαρικά μπορώ τα αλέθω στο αγαπημένο μου μπλεντεράκι του καφέ, που όταν το πήρα δεν φανταζόμουν πόσο πολύ θα το χρησιμοποιούσα... :-)

      Διαγραφή
    3. Λοιπόν, αυτό το μπλεντεράκι πρέπει να το προμηθευτώ και εγώ μου φάινεται. Το χρησιμοποιούν και για τον λιναρόσπορο.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα, αντί για κίτρινο αλεύρι μπορώ να χρησιμοποιήσω αλεύρι ζέας?

    ευχαριστώ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Εννοείται και εγώ μόνο αλεύρι Ζέας χρησιμοποιώ πλέον!Καλή επιτυχία

      Διαγραφή