Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Αλμυρά Πολύσπορα κριτσίνια κολοκύθας



Τα λατρέψαμε αυτά τα κριτσίνια από την πρώτη στιγμή. Άρεσαν τόσο σε όλη την οικογένεια που εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού. Την επόμενη μέρα δεν υπήρχε ούτε ένα, οπότε, δυστυχώς, δεν έχω feedback από κάποιον άλλο πέραν της οικογένειας. 


Επέλεξα να χρησιμοποιήσω κολοκύθα που είναι η εποχή της, αφενός λόγω των θρεπτικών της συστατικών και αφετέρου επειδή την είχα χρησιμοποιήσει εκείνη τη μέρα σε χυμό και ουσιαστικά χρησιμοποίησα τις "απώλειες" του αποχυμωτή. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρότο.  

Είναι ένα τέλειο, νόστιμο και υγιεινό σνακ το οποίο μπορείτε να καταναλώσετε όλη την ημέρα.  Για τη μεταφορά τους χρησιμοποίησα χάρτινα σακουλάκια τα οποία είναι τα πλέον ασφαλή ως προς το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας. Η Σοφία δε, χάρηκε πολύ όταν είδε το σακουλάκι της το πρωί, ήταν σαν να είχε τα είχαμε αγοράσει από το φούρνο (όπως είπε). 

Τέλος, να μην ξεχάσω να σας πω ότι μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη είτε ωμά, είτε ψημένα. Θα τα τυλίξετε με μεμβράνη και όταν αποφασίστε να τα καταναλώσετε θα είναι σαν φρεσκοψημένα

Αυτή η συνταγή δημιουργήθηκε με αφορμή τον διαγωνισμό που διοργανώνει το ΒήμαGourmet. Το Blog μου διαγωνίζεται στην κατηγορία Special Diet.
(ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ)



Υλικά:
- 200 γρ τριμμένη κολοκύθα (χωρίς υγρά)
- 70 γρ ελαιόλαδο
- 1 γεμάτο κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 300 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα κίτρινο για ζυμωτό ψωμί)
- 100 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- 100 ml νερό
- 1 κ.σ σπόρους chia
- 2 κ.σ αποξηραμένο κρεμμύδι (τριμμένο)
- ηλιόσπορο, σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο), λιναρόσπορο

Εκτέλεση:
1. Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για λίγο να ξεκουραστεί

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολα στη λαμαρίνα του φούρνου.

3. Πλάθουμε μακρόστενα μπαστουνάκια. Τα βρέχουμε ελαφρά και είτε τα πασπαλίζουμε με τους σπόρους, είτε τους συγκεντρώνουμε σε ένα πιάτο και τα κυλάμε πάνω στους σπόρους 


4. Ψήνουμε στους 170 σε αέρα για 35-40 λεπτά



  • Η Μαρία έφτιαξε τα κριτσίνια, κοιτάξτε πόσο όμορφα είναι


Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

8 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ευαγγελία... αυτά τα κριτσίνια σου πρέπει να είναι πολύ νόστιμα σνακ!! Πάω να ψηφίσωωωω!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή βδομάδα να έχουμε. Είναι πολύ νόστιμα τα άτομα κ δεν μπορείς να αντισταθείς. Ευχαριστώ πολύ για τη στήριξη

      Διαγραφή
  2. Υπέροχα! Θα τα έφτιαχνα τώρα αλλά δεν έχω σπόρους chia...ούτε έχω πάρει ποτέ δηλαδή. Φαντάζομαι θα μπορούν να γίνουν τα νόστιμα κριτσίνια σου και χωρίς τους σπόρους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορείς να παραλείψεις τους σπόρους Chia. Χρησιμοποίησε ότι έχεις σουσάμι, ηλιόσπορο, μαυροκούκι, λιναρόσπορο. Μπορείς και αντί για κολοκύθα να βάλεις καρότο

      Διαγραφή
  3. Φανταστική συνταγή και πρωτότυπη. Μου αρέσει που αξιοποίησες τα "περιττά" κομμάτια κολοκύθας. Ανακύκλωση στη μαγειρική! Τέλειο, τέλειο, τέλειο. Μπαίνει και αυτή στο τετράδιο με τις συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολυ νόστιμα και θρεπτικά , τέλειο απογευματινό σνακ ή στη δουλεια. Αντί για κολοκύθα μπορεις να βάλεις και καρότο

      Διαγραφή
  4. Δεν βλέπω στη συνταγή μπέικιν ή μαγιά και το λάδι είναι λίγο ήθελα να ρωτήσω άν είναι πολύ σκληρά.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Δεν έχω βάλει κάποιο διογκωτικό- προσπαθώ να τα αποφεύγω. Στο αποτέλεσμα δεν λείπει κάτι από αυτά. Το ελαιόλαδο είναι μια χαρά αν και λίγο. Τα κριτσίνια είναι πολύ μαλακά -αλλά όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες, τα έχω κάνει χοντρούτσικα. Όσο πιο λεπτά, τόσο πιο κρατσανιστά θα είναι. Ελπίζω να τα δοκιμάσεις. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου

      Διαγραφή