Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Ψητό καλαμπόκι με γεύση πίτσα



Το ψητό καλαμπόκι, το δικό μας, το Ελληνικό street food είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, τουλάχιστον για τους περισσότερους στη δική μου ηλικία,  με τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων. Στις απογευματινές βόλτες που κάναμε με τα ποδήλατα κατά μήκος της παραλίας, αργότερα έξω από συναυλιακούς χώρους, πάντα υπήρχε και ευτυχώς υπάρχει ακόμη μια καλαμποκερί! Και λέω ευτυχώς γιατί το καλαμπόκι  περιέχει  βιταμίνες Β1, Β5 και C, αλλά και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, το φολικό οξύ, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ωφέλιμα για την υγεία πολυακόρεστα, αλλά και μονοακόρεστα, λιπαρά οξέα.

Είναι πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, είναι αντικαρκινικό, περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, της κυριότερης αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους, προλαμβάνει την αναιμία, βοηθάει στη μνήμη, κάνει καλό στο δέρμα χάρη στο λινολεϊκό οξύ που περιέχει και τέλος δεν περιέχει γλουτένη. 


Σήμερα σας προτείνω έναν διαφορετικό τρόπο να καταναλώσετε εσείς και τα παιδιά σας το καλαμπόκι. Θα του προσθέσουμε το "pizza mix", το οποίο του ταιριάζει πολύ, και στη στιγμή θα έχουμε ένα πεντανόστιμο και υγιεινό σνακ. Μπορείτε να τα κάνετε και βραστά και να τα προσφέρετε σε παιδικό πάρτυ αλλά και ως ένα υγιεινό σνακ στο σχολείο, στο γραφείο ή μετά από τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών μας. 

Υλικά:
- καλαμπόκια (χρησιμοποίησα Ελληνικά και βιολογικά)

Pizza Mix
- 2  κ.σ αποξηραμένη ντομάτα (πατήστε εδώ για τη συνταγή)
- 1 κ.σ αποξηραμένη πιπεριά (πατήστε εδώ για τη συνταγή)
- 3 κ.σ αποξηραμένο κρεμμύδι
- 1 κ.σ αποξηραμένο σκόρδο
- 1 κ.σ αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.σ πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)


Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε τα καλαμπόκια και τα ψήνουμε είτε στα κάρβουνα, είτε σε ψησταριά υγραερίου (όπως εμείς), είτε στο φούρνο. Λίγο πριν να είναι έτοιμα τα ψεκάζουμε με ελάχιστο νερό και τα πασπαλίζουμε με το πεντανόστιμο pizza mix. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ελάχιστα λεπτά και απολαμβάνουμε 
 


Τώρα που είναι η εποχή τους αγοράστε καλαμπόκια, καθαρίστε τα, τυλίξτε τα με μεμβράνη και βάλτε τα στην κατάψυξη ώστε να έχετε όλο τον χρόνο. Μπορείτε επίσης να τα καθαρίσετε και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη σε σακουλάκι ώστε να τα χρησιμοποιήσετε σε μπιφτέκια λαχανικών, σαλάτες, ριζότο κλπ - αντί να χρησιμοποιήσετε αυτά της κονσέρβας που είναι εισαγωγής, μεταλλαγμένα και σε αλουμινένιες συσκευασίες με αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά.

Να σας θυμίζω ότι με αυτό εδώ το εργαλείο (το έχω προμηθευτεί από το ebay) μπορείτε να καθαρίσετε τα καλαμπόκια πολύ εύκολα και γρήγορα


Και μιας και σας έχω βομβαρδίσει τις τελευταίες μέρες με το τι μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη αυτή την εποχή, να σας πω, ότι η δική μας κατάψυξη δεν χωράει κάτι άλλο και ο Άκης μου πρότεινε να αγοράσουμε καταψύκτη σε μέγεθος ψυγείου. Έχει κάποιος από εσάς κάτι τέτοιο και αν ναι, είστε ευχαριστημένοι?

- Για να δείτε και άλλες συνταγές με καλαμπόκι πατήστε εδώ 

- Περισσότερες πληροφορίες για το καλαμπόκι μπορείτε να βρείτε εδώ
 
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

6 σχόλια:

  1. Λατρεύω το καλαμπόκι σε κάθε του εκδοχή: βραστό, ψητό, σε λαχανικά ανάμικτα, ποπ-κορν! Δεν είχα σκεφτεί ποτέ όμως να του προσθέσω pizza mix! Όντως και για μένα είναι συνδεδεμένο με καλοκαιρινές αναμνήσεις παιδικών χρόνων! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω λατρευω το καλαμποκι κ το τρώμε ποικιλοτρόπως. Ειδικα το ποπ κορν ειναι απο τα πιο υγιεινά σνακ αν δε βάλουμε βούτυρο.

      Διαγραφή
  2. ααα τι ωραια ιδεα αυτο το μιξ για το καλαμποκι!! κ γω φαν του καλαμποκιου, ενθουσιαστικα με αυτο και θα το δοκιμασω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο το mix με γεύση πίτσα αλλά και το καλαμπόκι ιδιαίτερο!! Πόσο δίκιο έχεις!! Και για μας το ψητό καλαμπόκι είναι το ιδανικό street food του καλοκαιριού στις βόλτες δίπλα στην θάλασσα πριν από μια μπάλα δροσερό παγωτό!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααααα κ καλαμπόκι και παγωτό?????καλά κάνεις!καλοκαίρι είναι ας ξεφύγουμε λίγο...

      Διαγραφή