Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Σπιτικά bake rolls με γεύση πίτσα


Σπιτικά bake rolls με γεύση πίτσα? Απίθανα νόστιμα και ολόιδια με αυτά του εμπορίου? Χμ..Για να ακριβολογούμε...Πιο νόστιμα από αυτά του εμπορίου? Ναι, πλέον γίνεται…

Όταν ξεκινήσαμε να τα φτιάχνουμε η Σοφία είπε ότι αποκλείεται να είναι τόσο νόστιμα, όσο τα έτοιμα. Συγκράτησα το θυμό μου και απλά την προέτρεψα να κάνουμε την προσπάθεια μας, μιας και δεν είχαμε να χάσουμε κάτι. Όταν θα τα δοκίμαζε, αν δεν  της άρεσαν, απλά θα της αγόραζα από το περίπτερο. Αυτό που ακολουθούμε γενικά, είναι ότι δεν απαγορεύουμε τίποτα, της παίρνουμε ότι ζητήσει, απλά δεν υπάρχει στο σπίτι σε πρώτη ζήτηση, έρχονται δηλαδή upon request. Πάντα όμως φτιάχνουμε και τα δικά μας, την σπιτική και υγιεινή εκδοχή.



Υλικά:
Για περίπου 100 bake rolls
- 500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 200 – 210 γρ νερό
- 40 γρ ελαιόλαδο
- 1 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό) – σχετικά ανάλατα επειδή τρώνε και τα παιδιά
- 2 κ.γ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)
- 50 γρ αποξηραμένη ντομάτα (πατήστε εδώ για τη συνταγή)
- 30 γρ πάπρικα γλυκιά
- 50 γρ αποξηραμένο κρεμμύδι
- 15 γρ αποξηραμένη πράσινη πιπεριά (πατήστε εδώ για τη συνταγή)
- 8 γρ αποξηραμένο σκόρδο
- 1 κ.γ ρίγανη
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Τώρα που είναι χειμώνας και κάνει κρύο τις ζύμες τις βάζω στον αρτοπαρασκευαστή. Επιλέγω το πρόγραμμα «ζύμη –dough» και αφήνω το μηχάνημα να αναλάβει το ζύμωμα και το φούσκωμα. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευστή δεν υπάρχει πρόβλημα. Και πάλι μπορείτε να τα κάνετε ακολουθώντας την κλασική διαδικασία. Επειδή όμως θέλουμε ζέστη για να φουσκώσει η ζύμη, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους. Θα βάλετε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπασμένο με πετσέτα και θα το αφήσετε μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς ή κοντά σε καλοριφέρ- τζάκι, ή πάνω σε ηλεκτρική κουβέρτα (αυτό το μυστικό το μοιράστηκε μαζί μου ο Ανδρέας και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό) . Προσοχή, δε θέλουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία γιατί θα ξεραθεί η ζύμη μας

Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι 100 γρ ζεστό νερό. Όχι καυτό, γύρω στους 40 βαθμούς. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί. Να βγάλει φουσκάλες και να γίνει κάπως έτσι....   

Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά  και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ή κάποιο από τα μπαχαρικά εφόσον ότι χρειάζεται

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 σε αέρα

3. Ανοίγουμε το φύλλο. Κόβουμε με στρογγυλό κουπάτ. Για να κάνουμε την τρύπα στο κέντρο χρησιμοποιούμε την πίσω πλευρά από μια μύτη από το κορνέ, ή ένα καπάκι από μαρκαδόρο. Το κομμάτι που μένει το βγάζουμε με μια οδοντογλυφίδα. 

4. Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 180 για 12 λεπτά

Tips:
- Αποξηραμένο κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτα πουλάνε στα μπαχαράδικα.  

- Πιπεριά νομίζω ότι θα βρείτε δύσκολα, για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω καν αν πουλάνε. Αν λοιπόν δεν έχετε αποξηραντή ώστε να φτιάξετε τη δική σας, δεν πειράζει, απλά μην βάλετε και αυξήστε λίγο την ντομάτα.  


- Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε διατροφική μαγιά ή άλλο τυρί σε σκόνη ή απλά να προσθέσετε λίγη παρμεζάνα

- Μπορείτε να αυξήσετε το ελαιόλαδο και να μειώσετε το νερό 

- Η ρίγανη θέλει προσοχή. Μην βάλετε παραπάνω γιατί θα πικρίζουν

 

Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

4 σχόλια:

  1. Ευαγγελία μου φανταστικά ειναι.
    Από τα υλικά και μόνο δεν έχω αμφιβολία πως θα είναι πιο νόστιμα από του εμπορίου.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ!Λέω να φτιάξω και άλλες γεύσεις, έτσι για ποικιλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή