Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

Λαγάνα με αλεύρι Ζέας



Η λαγάνα αν εξαιρέσεις το σχήμα της, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που να την κάνει να ξεχωρίζει από το ψωμί που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι την Καθαρά Δευτέρα που την καταναλώνουν, αναρωτιούνται γιατί να μην μπορούν να την έχουν όλο τον χρόνο. Λίγο η νηστεία της ημέρας, λίγο ότι την τρώμε μια φορά το χρόνο, πιστεύω ότι έχει διογκωθεί στο μυαλό μας και της έχουμε δώσει μεγαλύτερη αξία από τι της πρέπει. Ίσως γι΄αυτό και οι αγαπημένοι μας αρτοποιοί το «εκμεταλλεύονται» και την υπερχρεώνουν. Έλαβα αρκετά μηνύματα από φίλες που μου ζήτησαν την δική μου υγιεινή, σπιτική και κυρίως οικονομική συνταγή. Απολαύστε τη λοιπόν και σας εύχομαι ολόψυχα να περάσετε υπέροχα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Υλικά:
- 500 γρ αλεύρι (Χρησιμοποίησα αλεύρι Ζέας, εσείς όποιο θέλετε και έχετε)
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 10 γρ ζάχαρη (χρησιμοποίησα Καρύδας)
- Αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 30 γρ ελαιόλαδο
- 230 -250 νερό σε θερμοκρασία 35 βαθμούς περίπου
- Σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)


Για μια διαφορετική πρόταση μπορείτε να προσθέσετε:
- Αποξηραμένα μυρωδικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη)
- Πολύσπορη (λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, μαυροκούκι, παπαρουνόσπορο)
- Ελιές κομμένες σε ροδέλες


Εκτέλεση:
Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που υπάρχει στα σπίτι την χειμερινή περίοδο, επέλεξα να χρησιμοποιήσω τον αρτοπαρασκευστή να ζυμώσει και να φουσκώσει τη ζύμη. Επέλεξα το πρόγραμμα dough, πρόσθεσα όλα τα υλικά και σε 1.5 ώρα είχα την ζύμη έτοιμη, αφράτη και φουσκωτή. Αν έχετε και εσείς αρτοπαρασκευατή να πάτε στο βήμα 3

Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή θα κάνετε τα παρακάτω:
 1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο ζεστό νερό - περίπου 50 γρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φουσκάλες δηλαδή



2. Μετά από λίγο προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι εάν θέλουμε, μυρωδικά αν θέλουμε και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος να φουσκώσει



3. Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη την ανοίγουμε στο επιθυμητό μέγεθος. Αφήνουμε πάλι για λίγο να φουσκώσει και κάνουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλα μας

4. Βρέχουμε με νερό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και λίγο ελαιόλαδο

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 σε αέρα για 20 - 25 λεπτά περίπου


Tip:
- Αν περισσέψει λαγάνα μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμα σπιτικά σκορδοκρουτόν 

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη  στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

6 σχόλια:

  1. μήπως εννοεις όσοι εχουμε αρτοπαρασκευαστή να πάμε στο νουμερο 3??
    Στις δικές μου αναμνησεις και γεύσεις υπάρχει και ο γλυκάνισος! Μπορούμε να τον βάλουμε στο τέλος?!

    Ανυπομονώ να την φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι καλή μου, ευχαριστω πολυ, στο 3 εννοούσα. Φυσικά κ μπορεις να βάλεις γλυκά οσο. Εμενα δε μου αρεσει αλλα εννοειται οτι πηγαίνει πολυ

      Διαγραφή
  2. Αυτήν τη συνταγή μπορούμε να την φτιάξουμε εξ ολοκλήρου στον αρτοπαρασκευαστη(δηλαδή να το ψήσουμε κι όλας σε αυτον)αν δεν μας ενδιαφέρει να έχει το πλακέ σχήμα της λαγανας;Ψάχνω για συνταγή ψωμιού με αλεύρι Ζέας ολικής άλλα που να το ψήνω κιόλας στο αρτοπαρασκευαστη.Σας ευχαριστω πολύ για τον χρόνο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βεβαια κ μπορειτε. Δείτε κ τις αλλες συνταγες με ψωμι, ολες γίνονται στον αρτοπαρασκευαστη

      Διαγραφή
  3. Αγαπητή Ευαγγελία εμείς που ΔΕΝ έχουμε αρτοπαρασκευαστη μήπως μπορείς να μας πεις περίπου πόση ώρα πρέπει να ζυμώνουμε? Μέχρι στιγμής οι λαγάνες μου βγαίνουν σκέτη αποτυχία, χωρίς κριτσανιστή κόρα και χωρίς υγρασία ψίχα... χρησιμοποιώ αλεύρι ντίνκελ και σίκαλης μαζί... μήπως θέλει περισσότερη ώρα στο ζύμωμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αλέυρι σίκαλης και δεν ξέρω πως συμπεριφέρεται. δοκίμασε να προσθέσεις 20-30 ml παραπα΄νω. το ντίνκελ έχει χαμηλά ποσοστά σε γλουτένη κ δε φουσκώνει πάρα πολύ.Δεν είναι τόσο θέμα ζυμώματος όσο ζέστης. Πρέπει να χρησιμοποιήσιες ζεστό, όχι καυτό νερό και να αφήσεις τη ζ΄μη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος- 30 βαθμούς τουλάχιστον αλλά όχι πάνω από 35. ξαναστείλε μου ό,τι θες

      Διαγραφή