Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Πίτσα με λαχανικά χωρίς τυρί (πειραγμένη λαδένια)

Είναι πολύ πιθανό να αναρωτιέστε, «Μα καλά πίτσα χωρίς τυρί γίνεται»? Φυσικά και γίνεται και είναι τόσο φίνο και εύγευστο το αποτέλεσμα, που ειλικρινά, αποτελεί θαυμάσια εναλλακτική όχι μόνο σε περιόδους νηστείας ή δίαιτας αλλά και αγαπημένη συνήθεια στα πλαίσια μια ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής


Η σημερινή πρόταση είναι ουσιαστικά μια εμπλουτισμένη λαδένια (η πιο αρχαία πίτσα του κόσμου με καταγωγή από τη Μήλο). Έχουν προστεθεί λαχανικά και έχει πειραχτεί η ζύμη. Με αυτό τον τρόπο, θεωρώ ότι υπάρχει αρμονία στα συστατικά, είναι τέτοια η δοσολογία των μυρωδικών στη ζύμη, έτσι ώστε να μην κυριαρχεί κάποιο αλλά να δένουν ώστε να προσφέρουν το κάτι παραπάνω. Όταν ψήνεται δε, το σπίτι γεμίζει με υπέροχες μυρωδιές που παραπέμπουν σε γεμιστά

Ο τρόπος ενεργοποίησης της μαγιάς που σας υποδεικνύω παρακάτω, προσφέρει ένα υπεραφράτο ζυμαράκι, το οποίο ταυτόχρονα, χάρη στο ελαιόλαδο έχει μια υπέροχη κρούστα

Υλικά:
- 100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 250 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα κίτρινο για ζυμωτό ψωμί)
- 1 κ.γ αλάτι
- 2 κ.γ ρίγανη
- 1 κ.γ δυόσμο
- 2 κ.γ σκόρδο αποξηραμένο
- Ζεστό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 10 γρ ζάχαρη
- ντοματίνια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 1 πράσινη πιπεριά
- ελιές
- ελαιόλαδο



Εκτέλεση:
1. Αρχικά θα ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 100-120 γρ ζεστό νερό (γύρω στους 35-40 βαθμούς). Ανακατεύουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε με χαρτί. Το αφήνουμε για μισή ωρίτσα περίπου να φουσκώσει

 

2. Ετοιμάζουμε το μείγμα της ζύμης. Τοποθετούμε τα 2 αλεύρια με τα μυρωδικά, το αλάτι και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Όταν έχει φουσκώσει η μαγιά, την τοποθετούμε και αυτή.  Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να ενσωματωθεί και στη συνέχεια λίγο-λίγο προσθέτουμε το νερό. Περίπου 100 -150 γρ νερό. Ζυμώνουμε καλά και σταματάμε όταν έχουμε ένα ελαφρύ, αφράτο και εύπλαστο ζυμάρι το οποίο δεν κολλάει στα χέρια, σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει



3. Μετά από 20 λεπτά κόβουμε τα λαχανικά μας σε λεπτές λωρίδες (χρησιμοποιήστε το μαντολίνο). Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180.



4. Για πιο όμορφο ψήσιμο χρησιμοποιούμε ταψί για πίτσα. 
Τοποθετούμε το ζυμάρι, απλώνουμε με τον πλάστη και τοποθετούμε τα λαχανικά μας διάσπαρτα. Ρίχνουμε ελαιόλαδο από πάνω (με μέτρο) και ψήνουμε για 20-25 λεπτά



Καλή όρεξη!!!


Για να δείτε και άλλες συνταγές για πίτσα (πατήστε εδώ)


Τέλος να σας υπενθυμίσω:

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ευαγγελία, και μένα έτσι μου αρέσει τα τελευταία χρόνια, χωρίς τυρί (που δεν το έχω και σε μεγάλη εκτίμηση :-) ) Φτιάχνω δηλαδή κάτι μεταξύ πίτσας και focaccia και με τα κατάλληλα αρωματικά - λαχανικά γίνεται πεντανόστιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Άρη. Εγω δυστυχως την πιτσα την τρώω με τυρί. πλέον ομως το εχω μειώσει με σκοπο να το κόψω εντελώς. Τέτοιου είδους συνταγες κάνουν την προσπάθεια μου πολυ πιο εύκολη

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία πίτσα, χωρίς τυριά και λιπαρά!
    Πολύ ωραία εικόνα γεμάτη χρώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ μάχη μου. Θα περιμενω κ αλλο σχολιο αν τη δοκιμάσεις τελικα

      Διαγραφή