Αυτό το ψωμί πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Είναι πολύ νόστιμο, θρεπτικό, γίνεται πολύ γρήγορα και κυρίως ξέρετε τι τρώτε. Ψωμί από αλεύρι και όχι από ελαστική μάζα αρτοποιίας. Η ποσότητα των σπόρων είναι "τόσο όσο". Τους βρίσκεις σε κάθε μπουκιά και σε κάνουν να μασάς με μανία (εμένα τουλάχιστον).
Υλικά:
- 8 γρ ξερή μαγιά
- 10 γρ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 100 γρ ηλιόσποροι
- 30 γρ σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)
- 10 γρ μαυροκούκι
- 250 γρ αλεύρι ολικής ή για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί ή για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ ζεστό νερό
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο από το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το χέρι μας. Περιμένουμε λίγο να φουσκώσει (να ενεργοποιηθεί η μαγιά δηλαδή) και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε
2. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμαράκι μας να φουσκώσει (περίπου 30 λεπτά)
3. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μακρόστενη φόρμα ή το πλάθουμε σε καρβελάκι. Αλείφουμε με λίγο λαδάκι και νερό την επιφάνεια και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 200 βαθμούς
Για να δείτε και άλλες συνταγές για αγνό, σπιτικό ψωμί (πατήστε εδώ)
- Η Άννα Μαρία έφτιαξε το ψωμί και είπε "Σας ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνταγή για το πολυσπορο ψωμί. Δεν έβαλα σουσάμι και μαυροκούκι αλλά έριξα από πάνω σπόρους chia . Επίσης δεν έβαλα λάδι και πρόσθεσα έξτρα περίπου 40ml νερό, ίσως ήθελε και λίγο λιγότερο. 35'στον αέρα, μάλλον έπρεπε να το αφήσω λιγάκι ακόμα, αλλά το φοβήθηκα. Μπράβο και σας ευχαριστώ"
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
- Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
- Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
- Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!
Έχω δύο ερωτήσεις τι είναι το μαυροκούκι και το κίτρινο αλεύρι είναι το καλαμποκάλευρο ή βλακεία είπα? Θέλω πολύ να τη δοκιμάσω τη συνταγή σου... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι καλαμποκάλευρο αλλά κίτρινο αλεύρι γι αζύμωτος ψωμί. Το έχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Για το μαυροκούκι δες εδώ http://www.bahar.gr/news/item/1201-mavrosousamo-i-mavrokouki
ΔιαγραφήΚ με λευκό για όλες τις χρήσεις να το κάνεις ωραίο θα είναι. Οκ;;; Θα περιμενω μηνυμα
ΔιαγραφήΜου αρέσει το πολύσπορο και εφτιαχνα παλιότερα χωρίς σπόρους. Πρέπει να το δοκιμάσω και έτσι και να βρω μαυροκούκι γιατί δεν έχω δει εδώ.. Τώρα να είχα ένα κομμάτι... ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεις να το φτιάξεις κ χωρις το μαυροκούκι. Εχει ωραια γεύση κ μου αρεσει να το βρίσκω καθώς μασάω αλλα προσοχή, όχι πολύ γιατι εχει εντονη γεύση. Τα ψωμάκι αυτο ειναι τοοοοοοσο νόστιμο που τρώγεται άνετα κ σκέτο
ΔιαγραφήΠόσο ωραία συνταγή! Έχω ενθουσιαστεί με το blog σου 😊
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολυ,καλώς ήρθες, ελπιζω να βρεις κ αλλες συνταγες που να σου αρέσουν. Οτι χρειαστείς να μου στείλεις μηνυμα
Διαγραφήευχαριστω πολυ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να μην βαλω καθολου ελαιολαδο και ισως να το αντικαταστησω με ιση ποσοτητα νερου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ!
Το νερό δεν έχει την ίδια πυκνότητα με το ελαιόλαδο. Μπορείτε να μην βάλετε (δεν το έχω δοκιμάσει βέβαια), πιστεύω ότι δε θα έχει τόσο μεγάλη διαφορά γιατί έτσι κ αλλιώς η προτεινόμενη ποσότητα ελαιόλαδου είναι πολυ μικρή. Όσο για τα Ml που θα λείπουν προτείνω να προσθέσετε το μισό σε νερό και αν χρειστεί λίγο παραπάνω. καλή επιτυχία και αν θέλετε ξαναστείλτε μου πως βγηκε, αν το δοκιμάσετε τελικά!
ΑπάντησηΔιαγραφή