Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Δημητριακά πρωϊνού από φαγόπυρο


Στο σούπερ μάρκετ που βρήκα τις κόκκινες φακές, είδα και granola με φαγόπυρο. Δεν το αγόρασα γιατί διαβάζοντας τα συστατικά διαπίστωσα ότι περιείχε φοινικέλειαο, ζάχαρη και κάποιες άλλες άγνωστες λέξεις  και αμέσως σκέφτηκα να φτιάξω τη δική μου εκδοχή. Δεν είχα ξαναδεί κάτι αντίστοιχο, οπότε αυτοσχεδίασα ώστε το αποτέλεσμα να είναι όπως πάντα γευστικό και θρεπτικό


Το φοβόμουν πολύ. Δεν συνηθίζω να τρώω φαγόπυρο. Σας είχα παρουσιάσει αυτή τη συνταγή, η οποία σας είχε ενθουσιάσει και σας ευχαριστώ πολύ για τα αμέτρητα εγκωμιαστικά σχόλια που έλαβα.  Πέρα όμως από αυτό, δεν το ξαναχρησιμοποίησα. Είμαι ειλικρινής μαζί σας..δεν τρώγεται εύκολα, έχει περίεργη γεύση. Πρέπει να το βομβαρδίσεις με έντονες γεύσεις, δεν είναι σαν τα ζυμαρικά ή τα άλλα δημητριακά που με αλάτι και ελαιόλαδο είναι πεντανόστιμα.  Έτσι λοιπόν δειλά - δειλά ξεκίνησα να προσθέτω υλικά. 

Τελικά, όχι μόνο ξεπέρασε κατα πολύ τις προσδοκίες μου, αλλά πλέον, έχω μια εναλλακτική της granola που σας είχα παρουσιάσει. Όλη η οικογένεια ενθουσιάστηκε και είμαι τόσο χαρούμενη, γιατί πραγματικά, πρόκειται για υπερτροφή. Ενδεικτικά να σας πω ότι  τα 100 γρ. φαγόπυρου περιέχουν 11-14 γρ. πρωτεΐνης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3), σε βιταμίνες Ε και Κ, ενώ περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό) και δεν περιέχει γλουτένη


Αυτή η συνταγή δημιουργήθηκε με αφορμή τον διαγωνισμό που διοργανώνει το ΒήμαGourmetΤο Blog μου διαγωνίζεται στην κατηγορία Special Diet.(ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ)


Υλικά:
- 350 γρ φαγόπυρο (ωμό)
- 60-80 γρ ελαιόλαδο
- 150 γρ πετιμέζι ή αραιωμένο μέλι καλής ποιότητας
- 2 γεμάτα κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης) 
- 50 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- 50 γρ καρύδα τριμμένη
- 50 γρ φουντούκια τριμμένα
- 100 γρ σταγόνες σοκολάτας 
- μια τσιμπιά αλάτι 

Εκτέλεση:

1. Ξεπλένουμε το φαγόπυρο και το μουλιάζουμε για 8 ώρες

2. Αν θέλουμε βράζουμε το φαγόπυρο για 5 λεπτά (εγώ δεν το έκανα)

3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 σε αέρα  και στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου 

4. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε

5. Τοποθετούμε το μείγμα μας στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170 για 20-25 λεπτά 

Tip:
1. Μπορείτε να αγοράσετε 2-3 συσκευασίες βρώμης, να τις κάνετε αλεύρι και να τις αποθηκεύσετε σ' ένα γυάλινο βάζο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξoικονομήσετε χρόνο αφού θα είναι έτοιμο, ώστε να το χρησιμοποιήσετε στις υπόλοιπες συνταγές  

Περισσότερες πληροφορίες για το φαγόπυρο θα βρείτε εδώ 




Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

4 σχόλια:

  1. Θα έτρωγα άνετα ένα τέτοιο πρωινό Ευαγγελία μου!Καλά έκανες και το έφτιαξες μόνη σου, βάζουν μέσα ένα σωρό πράγματα που δεν ξέρουμε τι είναι!Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ. Οτι να ναι βάζουν μέσα κ δυστυχως κανεις δεν ενδιαφέρεται. Πολλα φιλια

      Διαγραφή
  2. Πω πω... μου άνοιξε την όρεξη αυτή η συνταγή!! Πολύ ωραία! Να ρωτήσω κάτι, διατηρείται αρκετά σε βάζο; Όχι ότι τη βλέπω να μένει πάνω από 2 μέρες δηλαδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. XAXA, ναι διατηρείται μια χαρά!!!!! Καλό είναι να προτιμήσεις γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς! καλή επιτυχία

      Διαγραφή