Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα (μπαμπαγανούς)



Αυτή τη συνταγή την είχα δει στην εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη "Μπουκιά και Συχώριο". Ενώ είχα σκοπό να την δοκιμάσω άμεσα δεν το είχα κάνει. Λίγες μέρες αργότερα, έτυχε να μου κάνουν το τραπέζι και ανάμεσα σε όλα τα άλλα να υπάρχει και η μπαμπαγανούς. Αυτό ήταν..από τότε την φτιάχνω ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Και επειδή μπορεί να έχουμε μελιτζάνες όλο το χρόνο λόγω θερμοκηπίων, επιλέγω να φτιάχνω πολύ μεγάλη ποσότητα με βιολογικές μελιτζάνες στην ώρα τους, το καλοκαίρι δηλαδή και να διατηρώ την ψύχα τους είτε στην κατάψυξη είτε σε γυάλινα βαζάκια κλεισμένα αεροστεγώς.

Υλικά:
- 6 μελιτζάνες φλάσκες
- 4 κ.σ. ταχίνι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 6 κ.σ ελαιόλαδο
- χυμό από 1-2 λεμόνια
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

Εκτέλεση:

1. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στο γκάζι για 20 λεπτά περίπου. Προσοχή!!! Είναι πολύ σημαντικό να ψηθεί η μελιτζάνα στο γκάζι για να πάρει την καπνιστή γεύση που την κάνει ακαταμάχητη!!!Χρησιμοποιήστε το γκαζάκι της κουζίνας αν δεν έχετε ψησταριά με κάρβουνα ή με υγράεριο

2. Στη συνέχεια, τις καθαρίζουμε, ρίχνουμε την ψίχα στο μπλέντερ και πολτοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι. 


3. Προσθέτουμε το ταχίνι, το πολτοποιημένο σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε πάλι για ελάχιστα δευτερόλεπτα η ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ωρίτσα τουλάχιστον. 

4. Σερβίρουμε με τσιπς από αραβικές πίτες



Καλή σας Απόλαυση!!!

Tips:
Αν δε σας αρέσει το ταχίνι μπορείτε να το μειώσετε ή και να το παραλείψετε. Να σας πω όμως πως δεν το καταλαβαίνεις!

Για να δείτε και άλλα ντιπ πατήστε εδώ

 

  • Η Κατερίνα έφτιαξε τη μελιτζανοσαλάτα και είπε "Και η ακορντεόν πατατούλα σου με την υπέροχη μελιτζανοσαλάτα. Καταχωρήθηκαν στο εβδομαδιαίο μενού!"
Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου