Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

Λεμονάτο Ρεβυθόρυζο



Εκεί που νόμιζα ότι είχα εξαντλήσει τις ιδέες μου σε συνταγές για ρεβύθια, έρχομαι σήμερα να σας παρουσιάσω αυτό το πιάτο, το οποίο κατά τη γνώμη μου, είναι ο καλύτερος τρόπος και η πιο νόστιμη επιλογή ώστε να τα εντάξετε στη διατροφή σας. Παρατηρήσατε ότι είναι αρκετά πηχτά? Δε θυμίζουν την κλασική σούπα, τρώγονται ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου (το προτιμώ) και αν αποφασίσετε να προσθέσετε το κάρυ θα έχετε ένα εξωτικό αποτέλεσμα. Το λεμόνι επίσης του πηγαίνει πολύ. 

 
Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι τα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στα δημητριακά (πχ καστανό ρύζι). Έτσι, όταν μαγειρεύουμε όσπρια με ρύζι, προσφέρουμε στον οργανισμό μας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος.

Υλικά:
- 400 γρ ρεβύθια 
- 100 γρ καστανό ρύζι
- 4 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 150 γρ Λευκό κρασί
- 2 γεμάτες κ.σ μουστάρδα απλή
- 2 γεμάτες κ.σ μουστάρδα πικάντικη
- ελαιόλαδο
- Λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι, κάρυ, κύμινο
- 2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση:  
1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια για 24 ώρες σε αλατισμένο νερό

2. Βράζουμε, ξαφρίζουμε και αλλάζουμε το νερό 2-3 φορές (εάν χρειάζεται και το επιθυμείτε)

3. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα 

4. Όταν έχουμε ολοκληρώσει την αλλαγή νερών  αφήνουμε τα ρεβύθια στο σουρωτήρι

5. Τοποθετούμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με όλα τα μπαχαρικά καθώς και τη δάφνη

6. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν έχουν μαλακώσει αρκετά, ρίχνουμε  το σκόρδο και συνεχίζουμε για ένα λεπτό ακόμη (μέχρι να μυρίσει το σκόρδο)

7. Σβήνουμε με το κρασί και τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα ρεβύθια, το ρύζι, τη μουστάρδα και βραστό νερό - ανακατεύουμε 

8. Προσθέτουμε αλάτι και μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά (ή όσο χρειαστεί)

9. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό

Σερβίρουμε με μπόλικο χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κάρυ


Τέλος να σας υπενθυμίσω:

10 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ευαγγελία !
    Λεμονάτο ;; Ωραία και αυτή ιδέα !! Συνήθως τα ρεβίθια τα προτιμώ σε χούμους που πάλι προσθέτω λίγο λεμόνι, χωρίς βέβαια να επικρατεί στη γεύση. Αλλά και η δική σου ιδέα δηλαδή σε συνδυασμό με ρύζι είναι πολύ δυνατή και σίγουρα θρεπτική !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χούμους ε??? καλά που μου το θύμισες γιατί έχω καιρό να φτιάξω!

      Διαγραφή
  2. Λατρεύω τα ρεβύθια! Είμαι ικανή να φάω ένα μπωλ ακόμα κι ωμά :D
    Νομίζω πως με το λεμονάκι σίγουρα θα απογειώνονται κι αν είναι κι ελαφρώς δροσερά σε θερμοκρασία ακόμα καλύτερα!
    Την καλημέρα μου & ευχές για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ χαίρομαι, να τα τρως συχνά γιατί είναι από τα καλύτερα όσπρια. θα χαρώ πολύ να δοκιμάσεις τη συνταγή μου

      Διαγραφή
  3. τελειο σε ευχαριστουμε Ευαγγελια μια υπέροχη συνταγη για να συνεχισουμε να τρωμε ρεβυθια και τωρα που ζεστανε ο καιρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαίρομαι που τη βρήκες χρήσιμη. τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  4. Πάρα πολύ ωραίο πιατο!
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακούγεται πεντανόστιμο.. όμως το ρύζι μετά από 50-60 λεπτά βρασμού πως είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Εύλογη η απορία σου κ ευχαριστώ πολύ που την έθεσες. Στη συνταγή προτείνω καστανό ρύζι το οποίο αν δεν το έχουμε μουλείασει θέλει 40 λεπτά για να γίνει. Ακόμη κ τα 50-60 λεπτά είναι πολύς χρόνος για τα ρεβίθια. Το έγραψα για να καλύψω κάθε περίπτωση (πόσο φρέσκα είναι, πόσο καλή ειναι η κατσαρόλα να εχει δηλαδή χοντρό πάτο κλπ.). Ελπιζω να σε κάλυψα. Α τη δοκιμάσεις θα χαρώ να μου πεις τη γνώμη σου

      Διαγραφή