Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Αρωματική, νηστίσιμη τάρτα με ντοματίνια και κολοκυθάκια



Όπως σας έχω ξαναπεί τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Που πρακτικά σημαίνει αποχαιρέτα την ντομάτα εκεί γύρω στον Οκτώβρη και ξαναβρές την Ιούνιο. Πριν μια βδομάδα όμως έφεραν στην βιολογική λαϊκή πεντανόστιμα, χωρίς φάρμακα (έτσι μας είπαν) και  ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ντοματίνια.   Εννοείται ότι πήραμε και εννοείται ότι τα τρώμε καθημερινώς και ποικιλοτρόπως. Εκτός από ντοματίνια έφεραν και κολοκυθάκια. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να τα συνδυάσω σε αυτή την πραγματικά πεντανόστιμη και σούπερ αρωματική τάρτα, που μεταξύ μας, περισσότερο πίτσα τη λες παρά τάρτα, μιας και στις τάρτες βάζουν σφολιάτα. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το ζυμαράκι, τουλάχιστον πάρτε έτοιμο ζυμάρι για πίτσα και όχι σφολιάτα που είναι όλο τρανς λιπαρά.

Υλικά:
- 1.5 κ.γ ξερή μαγιά
- 1 κ.γ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)
- 120 γρ νερό
- 250 γρ αλεύρι Ζέας
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 2 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 1 κ.γ αποξηραμένη ρίγανη 
- 1 κ.γ αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κ.γ αποξηραμένο βασιλικό
- 1-2 κολοκυθάκια (ανάλογα το μέγεθος)
- ντοματίνια κομμένα σε φέτες 

Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τη μαγιά, τη ζάχαρη λίγο από το νερό το οποίο έχουμε ζεστάνει (περίπου 35-40 βαθμούς - να είναι ζεστό χωρίς να καίει). Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί

2. Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι, το υπόλοιπο νερό, ελαιόλαδο, μυρωδικά και ανακατεύουμε μέχρι να είναι έτοιμο το ζυμαράκι μας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μια ώρα περίπου να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

3.  Αφού έχει φουσκώσει το ζυμαράκι μας, λαδώνουμε ελαφρώς μια ταρτιέρα ή ένα ταψί. Ανοίγουμε το ζυμάρι, τοποθετούμε στην ταρτιέρα, βάζουμε λίγο σκορδόλαδο και το απλώνουμε καλά. 


4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180, σε άερα

5. Χρησιμοποιούμε το μαντολίνο για να κόψουμε τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες

6. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση ή σε 3 φέτες, ανάλογα το μέγεθος

7. Αρχίζουμε να διακοσμούμε την τάρτα με τα κολοκύθια. Προσέχουμε όχι μόνο να μην αφήσουμε καθόλου κενά αλλά να πατάνε σχεδόν μέχρι τη μέση η μια φέτα με την άλλη. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε κύκλους ή όπως αλλιώς σας αρέσουν, τα ντοματίνια 


8. Βάζουμε μπόλικο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο σκορδόλαδο 

9. Ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180 σε αέρα


Τέλος να σας υπενθυμίσω:

2 σχόλια: