Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Νηστίσιμο κέικ λεμόνι με αλεύρι Ζέας




Ακόμη μια συνταγή ώστε να αξιοποιήσουμε την κρέμα λεμονιού χωρίς βούτυρο, ζάχαρη και αυγά που σας είχα δείξει εδώ . Ένα νόστιμο και υγιεινό κέικ, με τόσο φίνα γεύση, ιδανικό για όλη την οικογένεια. Είναι τόσο εύκολο να γίνει που ουσιαστικά το έφτιαξε η Σοφία. Εγώ απλά τις έδινα τα υλικά και εκείνη  τα πρόσθετε και ανακάτευε. Μάλιστα, γίνεται τόσο γρήγορα που μου είπε..."έτοιμο κιόλας"? Το μωρό όταν δοκίμασε, πάλι φώναζε "μαμ, μαμ, μαμ" και με κυνήγαγε να της δώσω. Με τέτοια υλικά? Ας το φάει και ολόκληρο...

Υλικά:
- 500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 250 ml γάλα καρύδας (κονσέρβα και όχι ρόφημα)
- 150 γρ ζάχαρη καρύδας
- 17 γρ baking powder
- 1 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)

Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα

2. Τοποθετούμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύουμε για λίγο με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη

3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και τοποθετούμε το μείγμα σε μια φόρμα ψησίματος την οποία έχουμε προηγουμένως λαδώσει. Ψήνουμε στους 180 λεπτά σε αέρα για 50-60. Προσοχή, το κέικ μας θα είναι σπογγώδες και με υγρασία στο εσωτερικό του λόγω της κρέμας  


Καλή επιτυχία!



Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

12 σχόλια:

  1. Πραγματικά πολύ υγιεινά υλικά έχει αυτό το κέικ και μου αρέσει που περιέχει την κρέμα λεμονιού.
    Την ζάχαρη καρύδας την βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ ή μόνο στα βιολογικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ. Ζάχαρη Καρύδας πλέον βρίσκουμε κ σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Ο λόγο σου την προτιμώ είναι διότι είναι φυσικό προϊόν με αμέτρητες βιταμίνες κ ιχνοστοιχεία. Θερμιδικά όμως έχει σχεδόν την ίδια απόδοση με την απλή. Πλέον την αγοράζω από το κατάστημα ξηρων´ καρπών και μπαχαρικών της γειτονιάς μου κ δεν ειναι ακριβή.

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστώ πολύ θα την ψάξω!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σας.
    Έχω δοκιμάσει κάμποσες από τις προτεινόμενες ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ συνταγές σας, και το καλό τους είναι ότι "σηκώνουν" τροποποιήσεις κατά τα γούστα & την εμπειρία μας.
    Ένα κλασικό κέικ λεμονιού πάντα "πάει πακέτο" με τον παπαρουνόσπορο... στην τελική μάζα του μείγματος που δίνετε εδώ, θα πρόσθετα 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας σποράκια για να "απογειωθεί" ακόμη περισσότερο! Και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον η κρέμα λεμονιού να γίνει κρέμα εσπεριδοειδών (με πορτοκάλι, μανταρίνι, περγαμόντο) για μια πιο αρωματική επίθεση στον ουρανίσκο μας!
    Εδώ και χρόνο έχω και εγώ εξορίσει από τη διατροφή μου το αλεύρι από κοινό σιτάρι... το δίκοκκο είναι σαφώς νοστιμότερο, και μου συμπεριφέρεται πολύ καλά σε ό,τι το έχω επιτυχώς χρησιμοποιήσει. Ειδικά στα κέικ έχω καταλήξει να το βάζω σε μείγμα με αλεύρι φαγόπυρου (συνήθως στο 1/3 έως και το μισό της ποσότητας αλεύρου που προτείνει η συνταγή), και εκτός από περισσότερη νοστιμιά προσδίδει στο τελικό προϊόν καλύτερη κρούστα διαρκείας. Δοκιμάστε το!
    Σας ευχαριστώ για τις όποιες δοκιμασμένες & γνήσιες (tried–and–true) προτάσεις σας μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής μάς δημοσιεύετε εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστω τοσο πολυ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι αφάνταστα που έχετε δοκιμάσει κάποιες από τις συνταγές μου και ακόμη περισσότερο που μείνατε ευχαριστημένος. Ως προς τις παρατηρήσεις έχετε απόλυτο δίκιο σε όλα. Όντως έχω σκοπό να φτιάξω κρέμα εσπεριδοειδών κ το περγαμόντο θα κυριαρχούσε γιατί το άρωμα του είναι αξεπέραστο. Οι παπαρουνόσπορο σ πηγαίνει πολυ στο κέικ λεμονιού, δεν το έβαλα γιατί δε θα το έτρωγαν τα παιδια
      Μου και επειδή συνήθως μπαίνει πάνω από γλάσσο , το οπόιο απέφυγα.αλεύρι από φαγόπυρο δεν εστω δοκιμάσει ακόμα, θα το κανω όμως άμεσα μετα την προτροπή σας. Σας ευχαριστώ πολύ και. Χαρώ να ξαναλάβω μήνυμα σας

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλό κέικ με υπέροχα υλικά!!
    Η κρέμα λεμονιού σίγουρα κάνει την διαφορά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευαγγελία για άλλη μια φορά η συνταγή σου φαίνεται καταπληκτική! Θα ήθελα όμως - αν υπάρχει - εναλλακτική για την κρέμα λεμονιού. Σε περίπτωση που δεν έχουμε να βάλουμε κάτι άλλο? πχ γιαούρτι με άρωμα λεμόνι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ καλή μου. Ναι, θα μπορούσες να δόκιμασεις κ με γιαούρτι με μπόλικο ξύσμα λεμονιού, πιστεύω θα βγει καλό. Αν το κάνεις σε παρακαλώ να με ενημερώσεις για το αποτέλεσμα. η κρεμα λεμονιού πάντως είναι έτοιμη σε 15 λεπτά μακάρι να το δοκιμάσεις κ έτσι

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Ευαγγελία! Συγχαρητήρια και πάλι για την συνταγή σου! Μήπως θα μπορούσα να αντικαταστήσω την ζάχαρη καρύδας με μαύρη ζάχαρη? Παρατήρησα ότι η ζάχαρη καρύδας μου προκαλεί δυσφορία στο στομάχι και την αποφεύγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή