Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Τσιπς κολοκυθιού



Αγόρασα αποξηραντή και είμαι πολύ χαρούμενη γι'αυτό. Από την πρώτη κιόλας χρήση διαπίστωσα ότι έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα και μετανιώνω που το είχα αμελήσει! Έχω ήδη φτιάξει μια τεράστια λίστα με όσα θέλω να δοκιμάσω. Κ μη νομίζετε ότι θα περιοριστώ  σε τσιπς φρούτων και λαχανικών...no,no,no. Ο αποξηραντής έχει απεριόριστες δυνατότητες και έχω σκοπό να τις εκμεταλλευτώ όλες! Επειδή όμως ξέρω ότι ανυπομονείτε να σας πω περισσότερες λεπτομέρειες ελάτε να μάθετε τα πάντα!
Η ωμοφαγία, η κατανάλωση δηλαδή ωμών και συνεπώς ζωντανών τροφών, είναι ο πιο φυσικός τρόπος θρέψης. "Ζωντανές" τροφές είναι οι άψητοι και ανάλατοι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και τα φύτρα. Προϊόντα με ελάχιστη επεξεργασία που φέρουν την ένδειξη raw, όπως έλαια ψυχρής έκθλιψης (ελαιόλαδο, λάδι καρύδας) κακάοχαρουπάλευρο, ανεπεξέργαστο μέλι και σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου. 
Οι τροφές όταν μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 48 βαθμών Κελσίου χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα ένζυμά τους,  τις ιδιότητες δηλαδή που έχει προβλέψει η Μητέρα Φύση ώστε να μπορεί η κάθε τροφή να μεταβολίζεται. Γι΄αυτό το λόγο όσοι ακολουθούν την ωμοφαγική διατροφή έχουν ως βασικό εργαλείο τον αποξηραντή. Αυτά βέβαια τα εξειδικευμένα εργαλεία κοστίζουν περισσότερο από 400 euro, κάτι που οι περισσότεροι φαντάζομαι το θεωρούμε απαγορευτικό. Έτσι έψαξα να βρω μια πολύ πιο οικονομική λύση,  μια συσκευή που θα κάλυπτε τις ανάγκες μου. Μετά από τη σχετική αναζήτηση κατέληξα σε αυτό το μοντέλο.

το οποίο λειτουργεί στα 250 w, μπορείς να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία από 35-70, διαθέτει 5 δίσκους, είναι πανάλαφρος και πολύ εύκολος στη χρήση.  Για δική σας διευκόλυνση σας παραθέτω το Link από το skroutz ώστε να δείτε το εύρος τιμών http://www.skroutz.gr/s/8975308/Kalorik-TKG-FD-1000.html.

Το πρώτο που δοκίμασα να κάνω ήταν τσιπς κολοκυθιού τα οποία έγιναν απίστευτα νόστιμα και τραγανά. Ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι από πάνω και να το παρακολουθείς αφού δεν υπάρχει περίπτωση να καεί. Δεν ελκύεται καμία μυρωδιά, οπότε μπορεί κάποιος να αποξηράνει ταυτόχρονα φρούτα, λαχανικά, μυρωδικά και βότανα.  
Σκεφτείτε πόσα καλοκαιρινά φρούτα μπορείτε να αποξηράνετε, πόσο προνομιούχοι θα είστε που θα τα καταναλώνετε χωρίς όλα αυτά τα επικίνδυνα συντηρητικά στα οποία είναι βουτηγμένα και προκαλούν αλλεργίες, αναπτυξιακές διαταραχές και καρκίνο. Και αναφέρομαι στα αποξηραμένα φρούτα γιατί είναι από τα πιο ευρέως διαδεδομένα τρόφιμα που καταναλώνουμε όλοι.



Υλικά:
- 4 μεγάλα κολοκυθάκια
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- ελαιόλαδο (κατά βούληση)

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες- χρησιμοποιούμε το μαντολίνο δηλαδή. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε σε αυτό το σημείο το αλάτι γιατί μετά την αποξήρανση, επειδή δεν έχουμε προσθέσει λιπαρή ουσία δε θα κολλάει 

2. Στρώνουμε τα κολοκυθάκια ένα-ένα σε κάθε επίπεδο του αποξηραντή. Εγώ τα άφησα 5 ώρες στους 70 βαθμούς. Στις 3 ώρες άλλαξα θέση στους δίσκους. Το πέμπτο δηλαδή αυτόν που ήταν πιο πάνω τον έβαλα πρώτο κοκ


3. Καταναλώνουμε αμέσως ή διατηρούμε σε γυάλινο μπολ που κλείνει αεροστεγώς. Δεν χρειάζονται ψυγείο γιατί  η αποξήρανση, η απομάκρυνση δηλαδή του νερού από τα τρόφιμα είναι από τις παλαιότερες και πιο υγιεινές μεθόδους συντήρησης τροφίμων. 


Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες και δε σας κάλυψα , παρακαλώ στείλτε μου μήνυμα ή αφήστε σχόλιο

Για να δείτε και άλλες συνταγές με τη χρήση του αποξηραντή (πατήστε εδώ)

Τέλος να σας υπενθυμίσω: 
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

4 σχόλια:

  1. Ενθουσιάστηκα!!
    Από καιρό φλερτάρω με την ιδέα και νομίζω ότι ήρθε η ώρα...!
    Φαντάζομαι υπέροχα τραγανά φρούτα και λαχανικά. Βύσσινα-κεράσια άραγε θα γίνονται που είναι και η εποχή τους?
    Και τον χειμώνα καρότα, παντζάρια, γλυκοπατάτες, μανιτάρια, σέλερι "χαμός".
    Μπράβο που μας εμπνέεις!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπωπω ιδέες που έχεις κ εσύ. τα κεράσια δεν τα είχα σκεφτεί για να είμαι ειλικρινής κ σίγουρα θα ήταν υπέροχα σε μπάρες κ σε κέικ! είναι πραγματικά μια εξαιρετικά χρήσιμη συσκευή!!!να πάρεις οπωσδήποτε κ να μου ξαναστείλεις ώστε να ανταλλάζουμε ιδέες

      Διαγραφή
  2. Έβαλα κολοκυθάκια για 12 ώρες(!) και δεν έγιναν...,όπως επίσης και πατάτες(10 ώρες,επίσης δεν έγιναν -και είχαν και γεύση έντονα άμυλου) Καθόλου ευχαριστημένη.Τι θα μπορούσε να φταίει? Ευχαριστώ~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς δεν έγιναν? Δεν αποξηράνθηκαν? Σε τι θερμοκρασία? Τι αποξηραντή έχεις? Μήπως ήθελε και άλλη ώρα? Έκοψες τα λαχανικά με μαντολίνο? Πρόσθεσες αλάτι και ελαιόλαδο? Μέχρι τώρα έχω δοκιμάσει μόνο γλυκοπατάτες και όχι τις λευκές πατάτες οπότε δεν μπορώ να ξέρω πως γίνονται. Ξαναστείλε μου

      Διαγραφή