Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Σαλάτα Ceasars με "μπέικον" μελιτζάνας, sour cream από κάσιους και κρουτόν σκόρδου



Μπέικον μελιτζάνας??? Εδώ είναι το σημείο που εσείς γελάτε και εγώ χαμηλώνω το βλέμμα μου? Ευτυχώς για όλους μας, δεν χρειάζεται να προβούμε σε τέτοια συμπεριφορά. 

Όταν ήμουν μικρή συνήθιζα να τρώω πολύ μπέικον, ακόμη και ωμό (αηδιάζω και μόνο που το σκέφτομαι τώρα). Ευτυχώς, μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα τη βλακεία μου και το σταμάτησα. Το μπέικον είναι κυρίως ζωικό, τρανς λίπος, νιτρώδες νάτριο που έχει θεωρηθεί καρκινογόνο και πολύ λιγότερο κρέας και τα αλλαντικά βέβαια που είναι υπολείμματα από κρέας (λιγότερο από 50% σε αναλογία με τα υπόλοιπα συστατικά και ένα μείγμα από ζάχαρη, βελτιωτικά χρώματος και γεύσης, συντηρητικά και άλλα διάφορα...). Εύλογα δηλαδή καταλαβαίνει κάποιος γιατί δεν πρέπει να καταναλώσουμε τέτοιες "τροφές", πόσο μάλλον να τις δίνουμε στα παιδιά μας...

Όταν λοιπόν είδα αυτή τη συνταγή εδώ, σκέφτηκα ότι έπρεπε να τη δοκιμάσω οπωσδήποτε. Περίμενα υπομονετικά να χρησιμοποιήσω μελιτζάνες εποχής και να μαι εδώ, σήμερα, να σας τη παρουσιάσω. 

Το "μπέικον" μελιτζάνας  από μόνο του είναι πολύ νόστιμο. Μπορεί να μην καταλαβαίνεις ότι τρως μελιτζάνα αλλά μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, δεν αισθάνεσαι ότι τρως μπέικον. Χάρη στον υγρό καπνό και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, έχουμε μια μυρωδιά και κατ΄επέκταση γεύση όμως, που παραπέμπει στο κανονικό μπέικον. 

Η σαλάτα στο σύνολο της είναι εξαιρετικά νόστιμη, με διαφορετικές υφές και γεύσεις που συνδυάζονται άρτια μεταξύ τους. Διαφορετικές εντάσεις από το κάθε υλικό που στο τέλος δένουν υπέροχα με την sour cream



Υλικά:
- 1 μέτρια Μελιτζάνα 
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 κ.σ υγρό καπνό
- 1 κ.σ worcester sauce
- 1 κ.γ πάπρικα
- 1 κ.γ αποξηραμένο κρεμμύδι
- 1/2 κ.γ αποξηραμένο σκόρδο 
- 1/2 κ.γ αλάτι θαλασσινό
- έτοιμη ανάμεικτη σαλάτα μαρούλι
- καλαμπόκι κατεψυγμένο
- κρουτόν σκόρδου (πατήστε εδώ για τη συνταγή)
- Vegan Sour cream από κάσιους (πατήστε εδώ για τη συνταγή)

Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τις μελιτζάνες με το μαντολίνο σε λεπτές φετούλες και τις ξεπικρίζουμε πολύ καλά. 



2. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 σε αέρα. Ετοιμάζουμε τη σος μας. Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετούμε τις μελιτζάνες μια μια και τις αλείφουμε με τη σος που έχουμε φτιάξει (και από τις 2 πλευρές). 


3. Ψήνουμε στους 200 για 10 λεπτά - μέχρι να γίνουν τραγανές οι μελιτζάνες 

4. Βράζουμε το καλαμπόκι για λίγα λεπτά - για ευκολία το κάνω σε ένα μπρίκι


5. Τοποθετούμε την σαλάτα σε ένα μεγάλο και βαθύ πιάτο. Προσθέτουμε το βρασμένο καλαμπόκι, τις μελιτζάνες τις οποίες κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, 5-6 κουταλιές της σούπας από τη sour cream, αλάτι και ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε τα κρουτόν σκόρδου και ανακατεύουμε ελαφρώς  


Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

8 σχόλια:

  1. Μου αρέσει πολύ η συνταγή αυτή Ευαγγελία μου!Άνετα θα δοκίμαζα τη σαλάτα σου!Τέλεια και η μελιτζάνα με αυτόν τον τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πραγματικά παρα πολυ νόστιμη και η μελιτζάνα, πραγματική έκπληξη....

      Διαγραφή
  2. αυτος ο βρασμενος καπνος -- υγρος καπνος , τι στο καλο ειναι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ενα υγρο το οποίο εχει καπνιστή γεύση. Πλεον αυτο χρησιμοποιούν σε ολα τα καπνιστά προιοντα, δεν τους παίρνει οικονομικα να ακολουθήσουν τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο

      Διαγραφή
  3. Κάπου το είχα διαβάσει και κάπου το ξέχασα, καπνιστές μελιτζάνες αντί για μπέικον και ήρθε η δική σου ανάρτηση να τα ξαναφέρει όλα στην θέση τους.
    Πολύ ωραία συνταγή, σε ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα,ναι κ εγω ηθελα απο καιρό να το δοκιμάσω....ευτυχώς που το εκανα.

      Διαγραφή
  4. Τον υγρό καπνό από πού τον παίρνουμε;απο μαγαζί με μπαχαρικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω τον είχα πάρει από το θανόπουλο στη νεα ερυθραα. σε μεγαλα μαγαζια με ξηρους καρπους ή με βιολογικά. αν δε βρεις μπορεις να βαλεις ετοιμη ΒΒQ.

      Διαγραφή