Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Κριτσίνια με αλεύρι Ζέας και σπανάκι


Τα κριτσίνια είναι πολύ βολικά γιατί τρώγονται όλες τις ώρες της ημέρας είτε για να μας κόψουν λίγο την πείνα, είτε σαν συνοδευτικά στο φαγητό μας αντί για ψωμί, είτε σε πλατό τυριών, είτε με κάποιο ντιπ. Τα έτοιμα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δυστυχώς, αν και είναι η πιο εύκολη λύση, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Είναι γεμάτα με φυτικά λίπη, ζάχαρη, αλάτι, συντηρητικά, χημικά διογκωτικά και λευκό αλεύρι. Σήμερα θα φτιάξουμε πεντανόστιμα, σπιτικά, υγιεινά κριτσίνια με σπανάκι. Θα ξετρελαθείτε με το πόσο νόστιμα είναι και θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα και εύκολα γίνονται.

 Υλικά:
- 500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)

- 2 κ.σ τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι

- 50 γρ ελαιόλαδο

- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

- 8 γρ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)

- 170 γρ ζεστό νερό (περίπου 35-40 βαθμούς)

- 120 γρ σπανάκι (μόνο τα φύλλα)

- 1 κ.γ αλάτι (τουλάχιστον)

Εκτέλεση:
1. Πρώτα πλένουμε το σπανάκι πολύ καλά. Κόβουμε τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα φύλλα. Προσοχή!!!Δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρι παρά μόνο τα δάχτυλα μας

2. Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Τώρα που είναι χειμώνας και κάνει κρύο τις ζύμες τις βάζω στον αρτοπαρασκευαστή. Επιλέγω το πρόγραμμα «ζύμη –dough» και αφήνω το μηχάνημα να αναλάβει το ζύμωμα και το φούσκωμα. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευστή δεν υπάρχει πρόβλημα. Και πάλι μπορείτε να τα κάνετε ακολουθώντας την κλασική διαδικασία. Επειδή όμως θέλουμε ζέστη για να φουσκώσει η ζύμη, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους. Θα βάλετε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπασμένο με πετσέτα και θα το αφήσετε μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς ή κοντά σε καλοριφέρ- τζάκι, ή πάνω σε ηλεκτρική κουβέρτα (αυτό το μυστικό το μοιράστηκε μαζί μου ο Ανδρέας και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό) . Προσοχή, δε θέλουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία γιατί θα ξεραθεί η ζύμη μας

Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι 100 γρ ζεστό νερό. Όχι καυτό, γύρω στους 40 βαθμούς. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί. Να βγάλει φουσκάλες και να γίνει κάπως έτσι....   

Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά  και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
  
3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στις λαμαρίνες του φούρνου

4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη

Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο μακαρόνι


Έπειτα χωρίζουμε κάθε μακαρόνι σε 3 ή 4 μέρη

 
  
5. Τοποθετούμε κάθε κριτσίνι στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά αν τα θέλουμε μαλακά ή 18 λεπτά αν τα θέλουμε τραγανά ή 20 λεπτά αν τα θέλουμε κριτσανιστά. 

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλακά αλλά σε λίγα λεπτά θα σκληρύνουν  

Διατηρούμε σε τάπερ που κλείνει αεροστεγώς ή στην κατάψυξη

Συμβουλές- Παραλλαγές
- Τα 120 γρ σπανάκι θεωρώ ότι είναι η ελάχιστη ποσότητα που μπορείτε να βάλετε. Εγώ συνήθως βάζω 150

- Επειδή μου αρέσει να εκμεταλλεύομαι όλες τις πρώτες ύλες, το σπανάκι το βάζω αυτούσιο στον αποχυμωτή και το ζουμί που βγαίνει το χρησιμοποιώ αντί για νερό. Το σπανάκι που αποβάλλεται το χρησιμοποιώ αντί για τα φύλλα. Τα κριτσίνια βγαίνουν πιο πράσινα κ με  πιο έντονη γεύση σπανάκι. Ο λόγος που δε σας τα δείχνω με αυτόν τον τρόπο είναι γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν αποχυμωτή

- Μπορείτε να τα καλύψετε με σουσάμι, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο ή λιγότερο ελαιόλαδο και να αυξομειώσετε αντίστοιχα το νερό

- Μπορείτε να προσθέσετε διατροφική μαγιά ή τυρί σε σκόνη

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο αλεύρι έχετε- ειδικά με το κίτρινο για ζυμωτό ψωμί γίνονται πολύ νόστιμα

- Το αλάτι που σας προτείνω είναι λίγο και βγαίνουν ανάλατα. Τα έκανα έτσι όμως επειδή τα τρώνε μανιωδώς τα παιδιά μου

- Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του νερού με λευκό κρασί

- Αποξηραμένο κρεμμύδι μπορείτε να βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ καθώς και σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς ή μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αν έχετε αποξηραντή. Μην το παραλείψετε, πραγματικά τα απογειώνει

- Για πιο γρήγορα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε baking powder και όχι μαγιά. Εγώ προτιμώ τη μαγιά επειδή αποφεύγω τα χημικά προϊόντα 

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

4 σχόλια:

  1. Χαίρετε ! Έχω ετοιμάσει τη ζύμη με αλεύρι καλαμποκιού, βρίσκεται στην φάση της ξεκούρασης αυτή τη στιγμή, παρολα αυτά όταν αναμιχθηκαν όλα τα υλικά , χρειάστηκε να προσθέσω κι άλλο υγρό (έβαλα νερό ) διότι αλλιώς δεν ήταν εφικτό να ομογενοποιηθει το ζυμάρι μου ..θεωρείτε ότι έπαιξε ρόλο το αλεύρι ή τα 170 γραμμάρια νερού είναι 170 συν 100 στο αρχικό μίγμα με τη μαγιά ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 170 νερό και 50 λάδι. Ανάλογα το αλευρι κ την υγρασία απο το σπανάκι μπορει να χρειαςτει να προσθέσει κάποιος 10 γρ παραπάνω. Το καλαμποκάλευρο το αποφεύγω γιατι εχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μπορειτε να βάζετε καλαμποκάλευρο αλλα όχι πανω απο 100- 150 γρ. Πως βγήκαν τελικα;

      Διαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι με παιδεψαν πολύ και στη συνέχεια , αλλά βγήκαν πολύ πολύ νόστιμα . Ήθελα να χρησιμοποιησω το συγκεκριμένο αλεύρι γιατί ήταν βιολογικό και πλησίαζε η ημερομηνία λήξης , ελλείψει εμπειρίας βέβαια το έκανα με ελαφριά καρδιά ,την επόμενη φορά θα χρησιμοποιησω σίγουρα ζεας. Μα μου έκανε εντύπωση γιατί έχω κάνει κι άλλες απ τις υπέροχες συνταγές σας και ήταν πάντα πετυχημένες... Τέλος καλό όλα καλά και πάλι σας ευχαριστώ για το χρόνο σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάλι καλά που βγήκαν νόστιμα. Σίγουρα θα σε παίδεψε πολύη ζύμη, δε φουσκώνει, δεν έχει ελαστικότητα!!!! μπράβο πάντως για την υπομονή σου κ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή