Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

Κουλουράκια πορτοκαλιού με βρώμη μέλι και σουσάμι



Άλλη μια κλασική, Πασχαλινή συνταγή σας έχω σήμερα. Σουσαμένια, τραγανά και αρωματικά κουλουράκια πορτοκαλιού. Αυτά τα κουλουράκια μαζί με τα ουζοκούλουρα, ήταν τα αγαπημένα μου όταν ήμουν μικρή. Και μιας και το ανέφερα να σημειώσω στην to do λίστα μου, να φτιάξω ουζοκούλουρα. Αυτά τα κουλουράκια που λέτε τα φτιάχνω όλο τον χρόνο, όχι μόνο το Πάσχα, μιας και αρέσουν πολύ στις μικρές μου. Κρατήστε λοιπόν αυτή της συνταγή και δοκιμάστε τη μετά τις γιορτές αν δεν προλάβετε αυτή την περίοδο.
 

Υλικά για 15-16 κουλουράκια:
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 150 γρ μέλι
- 130 γρ χυμό από πορτοκάλι
- 4 γρ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 4 γρ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- ½ κ.γ φυσική βανίλια
- ξύσμα πορτοκαλιού κατά βούληση (βιολογικά και ακέρωτα κατά προτίμηση)
- 1 φακελάκι baking powder
- 300 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο μπλέντερ)
- σουσάμι για πασπάλισμα (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)


Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει το μέλι. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη βρώμη και το baking. Ζυμώνουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά. Θα σας φανεί αρκετά μαλακό το μείγμα, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, το αφήνουμε να ξεκουραστεί και σε 10 λεπτά θα έχει σφίξει. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κανέλα, ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλια κατά βούληση

2. Σε ένα βαθύ πιάτο  τοποθετούμε το σουσάμι. Σε ένα άλλο βαθύ πιάτο τοποθετούμε λίγο νερό

3. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 σε αέρα

4. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια των 60 γρ. Τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια, τα πατικώνουμε και τους κάνουμε μια τρύπα στη μέση με το δάχτυλο μας. Τοποθετούμε το κάθε μπαλάκι πρώτα στο πιάτο με το νερό, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, το ρολάρουμε και μετά το βουτάμε στο πιάτο με το σουσάμι και το τοποθετούμε στη λαμαρίνα



5. Ψήνουμε στους 180 σε αέρα, για 20- 24 λεπτά ανάλογα το πόσο τραγανά τα θέλουμε. Όταν τα βγάλουμε θα είναι λίγο μαλακά, μόλις κρυώσουν θα σκληρύνουν.  


Tips:
Μπορείτε να διατηρήσετε τα κουλουράκια στην κατάψυξη και όταν θέλετε να τα καταναλώσετε θα τα αφήσετε για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.


 

  • Η Σίσση έφτιαξε τα κουλουράκια και είπε " Τα έφτιαξα και είναι τέλεια"
 
Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου