Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς ζάχαρη και όλες οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή μου στο 1o Lifeme Workshop

Μου ζητήσατε συνταγή για υγιεινό τσουρέκι και εγώ, όπως έχετε καταλάβει, χατίρι δεν χαλώ! Η αλήθεια είναι ότι δεν φτιάχνω συχνά τσουρέκια, σχεδόν ποτέ δηλαδή και αυτό γιατί απαιτούνται αρκετές ώρες, τις οποίες δυστυχώς, δεν έχω στη διάθεση μου. Το τσουρέκι που σας προτείνω σήμερα είναι νηστίσιμο, πολύ νόστιμο και αφράτο. Δεν χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκια, οπότε δεν έχει τις χαρακτηριστικές ίνες. Εσείς χρησιμοποιήστε ότι αλεύρι έχετε και θέλετε! Αν δε σας αρέσει το ταχίνι και ο λιναρόσπορος, μην ανησυχείτε. Δεν θα το καταλάβετε, πιστέψτε με! Ελπίζω να τα δοκιμάσετε! Όπως πάντα θα περιμένω τις φωτογραφίες και τα σχόλια σας και φυσικά να σας δω και να σας γνωρίσω από κοντά στο 1ο Lifeme Workshop


 Υλικά:
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 20 γρ μέλι
- 80 γρ ζεστό νερό (περίπου 35 βαθμοί- όχι περισσότερο)
- 30 γρ λιναρόσπορο
- 50 γρ νερό
- 100 γρ ταχίνι
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 150 γρ μέλι
- 20 -30 γρ μαχλέπι σε σκόνη
- 1/2 κ.γ μαστίχα Χίου σε σκόνη
- 1/2 κ.γ κακουλέ σε σκόνη
- 1/2 κ.γ κανέλα σε σκόνη (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια (βιολογικά και ακέρωτα κατά προτίμηση)
- 500 γρ αλέυρι
- 50 γρ νερό

Για το πασπάλισμα
- 1 κ.σ μέλι
- 2 κ.σ νερό 
- αμύγδαλο φιλέ




Εκτέλεση:
1. Πρώτα  ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Τώρα που είναι χειμώνας και κάνει κρύο τις ζύμες τις βάζω στον αρτοπαρασκευαστή. Επιλέγω το πρόγραμμα «ζύμη –dough» και αφήνω το μηχάνημα να αναλάβει το ζύμωμα και το φούσκωμα. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευστή δεν υπάρχει πρόβλημα. Και πάλι μπορείτε να τα κάνετε ακολουθώντας την κλασική διαδικασία. Επειδή όμως θέλουμε ζέστη για να φουσκώσει η ζύμη, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους. Θα βάλετε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπασμένο με πετσέτα και θα το αφήσετε μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς ή κοντά σε καλοριφέρ- τζάκι, ή πάνω σε ηλεκτρική κουβέρτα. Προσοχή, δε θέλουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία γιατί θα ξεραθεί η ζύμη μας. Επειδή τα τσουρέκια χρειάζονται καλό ζύμωμα,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κουζινομηχανή σας. Αν δεν έχετε ούτε αρτοπαρασκευαστή, ούτε κουζινομηχανή και πάλι θα σας πετύχουν.Σηκώστε μανίκια και αρχίστε το ζύμωμα!



Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τα 20 γρ μέλι και τα 80 γρ νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί, να βγάλει φουσκάλες δηλαδή και να γίνει όπως φαίνεται στη φωτογραφία





2. Στο μεταξύ, σε μια κούπα τοποθετούμε το λιναρόσπορο και τα 50 γρ νερό. Αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει

3. Σε ένα μπολ, ή στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή, ή στο μπολ της κουζινομηχανής μας, τοποθετούμε  το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το μέλι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κακουλέ, την κανέλα, το ξύσμα και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει καλά το ταχίνι και το μέλι



4. Έπειτα, αφού έχει φουσκώσει προσθέτουμε τον λιναρόσπορο και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και τα τελευταία 50 γρ νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη τη ζύμη μας, σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα

5. Θα επιλέξετε το σχήμα και το μέγεθος των τσουρεκιών σας. Εγώ επέλεξα να κάνω 2 μέτρια, οπότε χώρισα τη ζύμη στα 2 (ζύγιζε 1045 γρ) και μετά κάθε κομμάτι στα 3. Δεν έκανα το κλασικό σχήμα, ώστε να σας δώσω μια ακόμη πιο εύκολη εναλλακτική. Έκανα 3 κορδόνια και τα έκανα πλεξούδα

6. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούμε τα τσουρέκια μας . Σε μια κούπα τοποθετούμε μια κουταλιά της σούπας μέλι, 2 κ.σ νερό και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το μείγμα μας πάνω από τα τσουρέκια και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο κομμένο σε φιλέ. Αφήνουμε για λίγο να ξαναφουσκώσουν και μετά προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 σε αέρα


7. Ψήνουμε για 20-22 λεπτά στους 180 σε αέρα. Αφού έχουν ψηθεί, τα μεταφέρουμε πάνω σε λαμαρίνα για να κρυώσουν. Για να μη σας σπάσουν, μπορείτε να περάσετε μια ξύλινη κουτάλα από κάτω τους, ώστε να γίνει με ευκολία και ασφάλεια η μεταφορά τους

8. Αν δεν έχουμε σκοπό να το καταναλώσουμε άμεσα σας προτείνω αφού θα έχουν κρυώσει καλα, να τα τυλίξετε με λαδόκολλα και έπειτα με μεμβράνη και να τα βάλετε στην κατάψυξη, είτε ολόκληρα, είτε κομμένα σε κομμάτια. Είναι πάρα πολύ νόστιμα και επειδή είναι τόσο υγιεινά φοβάμαι πως θα παρασυρθείτε και θα τα φάτε κατευθείαν. Δε το θέλουμε αυτό....





Την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 θα συμμετάσχω στο 1ο Lifeme Workshop. Συγκεκριμένα στις 3 το μεσημέρι, με μεγάλη μου χαρά, θα παρουσιάσω την υγιεινή και κυρίως απολαυστική εκδοχή, 3 εκ των πιο αγαπημένων μας γλυκών. Bounty, Ferrero Rocher  και καριόκες. Αν θέλετε να δείτε πως φτιάχνονται, να τα δοκιμάσετε αλλά και να γνωριστούμε επιτέλους από κοντά, θα πρέπει να πατήσετε εδώ ώστε να κάνετε την απαραίτητη κράτηση.


Στο 1ο Lifeme Workshop θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία Healthy Lifestyle μέσα από:

- Aθλητικές δραστηριότητες, αθλητικά βιωματικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους

- Συζητήσεις με τους καλύτερους Διατροφολόγους με θέματα που αφορούν όλους

- Παρουσιάσεις Μαγειρικής με υγιεινές συνταγές από τους καλύτερους



- Εκπλήξεις, διαγωνισμούς και πολλά ακόμη
 
Θα γνωρίσετε έναν διαφορετικό, υγιεινό και ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ τρόπο ζωής που θα σας κάνει να αναδείξετε την καλύτερη πλευρά του εαυτού σας!




Αν θέλετε να μπείτε στην κλήρωση για 10 προσκλήσεις, θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω: 

1. like στην σελίδα στο facebook "Νόστιμες και Υγιεινές Συνταγές"
2. like στην σελίδα στο facebook "Lifeme"

3. Kοινοποιήσετε τον διαγωνισμό στο facebook και κάνετε tag έναν φίλο σας

4. Αφήσετε ένα σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση με το e-mail σας (για όποιον δεν έχει blog, ώστε να μπορώ να επικοινωνήσω με τους νικητές)


Σημείωση:
Αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, ή δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τους όρους του διαγωνισμού, στείλτε μου μήνυμα ώστε να σας βοηθήσω. 
 

Η κλήρωση  θα γίνει την Τετάρτη 11/04/2018 και θα δημοσιευτεί σε αυτή την ανάρτηση.

Καλή επιτυχία σε όλους!!!

Και μην ξεχνάτε, μπείτε στο  1ο Lifeme Workshop  για να ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα.
 

3 σχόλια:

  1. Απίστευτο! Θα τρελαθώ! Τσουρέκια υγιεινά; Ευαγγελία μου χίλια μπράβο και πάλι λίγα είναι! Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για τον δρόμο που μου έδειξες και εφτασες την τροφή στο ανώτατο επίπεδο γεύσης και θρεπτικότητας. Πόσο θα ηθελα να ρθω στο σεμινάριο, αλλά ειανι αδύνατον γιατί ζω στην Αμαλιάδα. Έτσι δεν δηλωνω συμμετοχη στον διαγωνισμό, πάντως σ ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ πολύ Τουλίτα μου. Χαίρομαι πολύ που δοκιμάζεις συνέχεια τις συνταγές μου και ακόμη περισσότεροπου αντιλαμβάνεσαι πόσο υπερέχουν σε γεύση και θρεπτική αξία!

      Διαγραφή