Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Γίγαντες που θυμίζουν γεμιστά στο τεπανγιάκι



Υλικά:
- 500 γρ γίγαντες
- 1 συσκευασία ντομάτες κομμένες σε καρέ
- 1 μεγάλη χούφτα ρύζι (περίπου μισό φλυτζάνι)
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 καρότα
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 2 σκ. σκόρδο
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- σχεδόν μισό ματσάκι δυόσμο


Εκτέλεση:
1. Μουλιάζουμε τους γίγαντες για 24 ώρες (ιδανικά χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό)


2. Όταν ξεκινήσει το βράσιμο, ξαφρίζουμε και αλλάζουμε  το νερό 2 φορές. Τους βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 50 λεπτά περίπου (μέχρι να μαλακώσουν)

3. Αν τους φτιάξετε στο φούρνο, την παρακάτω διαδικασία θα την κάνετε σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν - περίπου 5 λεπτά, όχι περισσότερο για να μην πικρίσει το σκόρδο.
 

4. Κόβουμε σε μέτρια καρέ τις πιπεριές και τα καρότα σε ροδέλες. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα αφού προσθέσουμε τις πιπεριές και τα καρότα

5. Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε τη ντομάτα

6. Συνεχίζουμε με τους γίγαντες και το ρύζι. Προσθέτουμε βραστό νερό, αλάτι και πιπέρι.  Ανεβάζουμε την ένταση και σκεπάζουμε. Θα πρέπει να το ελέγχουμε συχνά μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.

7. Μετά από 30 λεπτά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μελώσει η σάλτσα- περίπου ένα τεταρτάκι ακόμη




Καλή Όρεξη!!!


Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τα σχόλια σας αν τους δοκιμάσετε
Αν σας άρεσε, παρακαλώ κοινοποιήστε τη συνταγή και μη ξεχνάτε να κάνετε Like στην επίσημη σελίδα στο facebook, ώστε να μη χάνετε τις νέες συνταγές 

5 σχόλια:

  1. Τέλειο!Θα το κάνω μάλλον αύριο που υποτίθεται νηστεύω....... Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλο ξεκούραστο μιαμ μιαμ Σαββατοκύριακο.....ο χρόνος βρσμού του ρυζιού είναι περίπου 30 λεπτά της ώρας ενώ οι γίγαντες θέλουν 50 λεπτα τουλάχιστον. δηλαδή το ρύζι θα υπερψηθεί .. όπως και ό δύοσμος το κρεμμυδάκι θα μπορούσαν να προστεθούν στο τέλος και να έχουν μαγειρευτεί ξεχωριστά..'ετσι θα κρατούσε όλα τα αρώματα και τα θρεπτικά, αν όχι όλα τα περισσότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ επίσης. Ευχαριστω πολυ για το καλοπροαίρετο σχόλιο σου αλλα κ για τον κόπο σου να μου το γράψεις κ στο FB. Το κάθε ρύζι έχει το δικό του χρόνο μαγειρέματος (άσπρο, μπασματι, κάστανο) οπότε κ θα χρειαστεί να προσαρμόσεις το χρόνο μαγειρέματος. Ελπίζω να πρόσεξες οτι η συνταγή αυτή προορίζεται για το τεπανγιάκι κ όχι για κλασικό φούρνο οπότε κ πάλι αλλάζουν οι χρόνοι μαγειρέματος. Τέλος, στο δικό μου στομάχι, ο δυόσμος είναι πολύ πιο εύπεπτος όταν έχει μαγειρυτεί για λίγα λεπτά κ ειδικά όταν ειναι φρέσκος οπως προτείνω.όσο για τα κρεμμύδια προτιμώ να έχουν μαγειρευτεί ώςτε να έχει φύγει η αψάδα τους, να έχουν καραμελώσει ελαφρά κ να βγάλουν όλη τη γλύκα τους στο φαγητό. Αυτή ωστόσο είναι καθαρά η δική μου πρόταση κ ελπίζω κατά τα άλλα να σου άρεσε.

      Διαγραφή