Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Γιουβέτσι Λαχανικών


Πόσο χαίρομαι που εμφανίστηκαν οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια στις λαικές αγορές, δεν περιγράφεται. Εννοείται ότι περιμένω να έρθει η εποχή τους και ας είναι τα αγαπημένα μου λαχανικά. Αλήθεια εσείς προτιμάτε φρούτα και λαχανικά εποχής

Το φαγητό που σας προτείνω σήμερα είναι Π Ε Ν Τ Α Ν Ο Σ Τ Ι Μ Ο. Ουσιαστικά είναι το γνωστό σε όλους μας τουρλού μόνο που, αντί για πατάτες, χρησιμοποίησα κριθαράκι. Μου άρεσε τόσο πολύ αυτή η αλλαγούλα και ανυπομονώ να το ξαναφτιάξω. Η Σοφία όταν το δοκίμασε μου είπε "Μπράβο μαμά, πολύ ωραίο φαγητό" και ότι κάτι της θυμίζει. Τι??? Γεμιστά... 
Δοκιμάστε το παρακαλώ και πείτε μου αν συμφωνείτε

Υλικά:
- 3 μελιτζάνες
- 6 μέτρια κολυκυθάκια
- 4 πιπεριές Φλωρίνης
- 3 μεγάλα κρεμμύδια 
- 1 πρασινη πιπεριά (για σαλάτα) 
- 400 γρ χυμό ντομάτας (συμπυκνωμένο)
- 4 σκελίδες σκόρδο 
- ελαιόλαδο
- 500 γρ κριθαράκι ψιλό
- αλάτι, πιπέρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ ρίγανη ξερή
- 1 κ.σ δυόσμο ξερό (προαιρετικά) 



Εκτέλεση:
1. Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες πολύ καλά. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε στο νερό για μια ώρα. Εγώ αλλάζω το νερό 2 φορές. 
 
2. Λίγο πριν να είναι έτοιμες οι μελιτζάνες προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα και ξεκινάμε να κόβουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά καρέ (κολοκυθάκια, πιπεριές Φλωρίνης και κρεμμύδια).

3. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις προσθέτουμε.
 

4.Την πράσινη πιπεριά τη θέλω για το άρωμα της και όχι για τη γεύση της (μου πικρίζει) οπότε την κόβουμε στα 4 και την προσθέτουμε και αυτή

5. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε έτσι, χωρίς νερό, για 45 λεπτά περίπου. Θα χρειαστεί να ανακατέψουμε 2 φορές ακόμη

6. Βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε πρώτα το κριθαράκι. Το ανακατεύουμε πολύ καλά να λαδωθεί και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι, ρίγανη, δυόσμο αν σας αρέσει και βραστό νερό τόσο ώστε να καλύψει το φαγητό και 1.5 δάχτυλο ακόμη. Σκεπάζουμε το σκέυος ή καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο θέλουμε να έχει μπόλικο ζουμάκι για να το "πιει"  

Το προτιμώ σε θερμοκρασία δωματίου. Του πηγαίνει πολύ το φρέσκο κρεμμυδάκι και τριμμένο καρύδι 



  • Η Όλγα το έφτιαξε αλλά παρέλειψε τις μελιτζάνες, καθώς δεν αρέσουν στην μικρή Μελίνα. Μάλιστα είπε ότι "είναι υπέροχο και πανεύκολο να γίνει"


  • Η Χριστίνα το έφτιαξε και παρέλειψε και εκείνη τις μελιτζάνες γιατί είχε ξαναφτιάξει πριν από λίγες μέρες. Μάλιστα είπε ότι "είναι "Σούπερ στην γεύση και άκρως ελαφρύ και χορταστικό"!!!!"


  • Η Ντανιέλα το έφτιαξε και άρεσε πολύ στην οικογένειά της

  • Η Γεωργία το έφτιαξε και μάλιστα είπε "Απερίγραπτης νοστιμιάς το γιουβέτσι λαχανικών. Συνδυάζει μοναδικά το άρωμα, τη γεύση και την υγιεινή διατροφή..."
  • Η Βαλεντίνη το έφτιαξε και είπε "Φανταστικό το γιουβετσι λαχανικών.Οι μικρές μου κ ο άντρας μου ξετρελάθηκαν.Η μητέρα μου το θεώρησε πολύ πιο νοόστιμο κ θρεπτικό απο το κλασικό γιουβέτσι με κρέας"

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

12 σχόλια:

  1. Το ίδιο το κάνω κι εγώ μόνο που αντί για ντοματοχυμό λιώνω στο μούλτη την φυσική ντομάτα και αντί για κριθαράκι βάζω ρύζι!
    Απλά υπέροχο! Ενδιαφέρουσα και η εναλλακτική με το κριθαράκι, θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνεις. Εννοείται ότι η φρέσκια ντομάτα εποχής είναι η καλύτερη επιλογή. Με ρύζι θα είναι πραγματικά σα γεμιστά. Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα το φτιάξω.

      Διαγραφή
  2. υπεροχο !!! νηστισιμο γιουβετσι το ελεγε η μανα μου μπας κ το φαμε!! χαχαχα τωρα που βγαινουν τα λαχανικα ειναι υπεροχο φαι !! μ αρεσει τοπηλινο σου σιγουρα κανει το μαγειρεμα καλυτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ μπροστά η μαμά σου..αχ αυτες οι μανούλες πάντα έχουν δίκιο. Το πήλινο όντως δίνει το κάτι παραπάνω γευστικά. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρόσφατα δε το πολυχρησιμοποιούςα γιατί είναι πολυ βαρύ.

      Διαγραφή
  3. Πόσο όμορφες και καλοδουλεμένες οι συνταγές σου! Μου άρεσε αυτή η "εναλλακτική" στο γιουβέτσι. Ειδικά αυτήν την εποχή τέτοια φαγητά πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολυ. Χαίρομαι που σου άρεσε. Έχεις δίκιο τα φρουρά κ τα λαχανικά του καλοκαιριού ειναι για μένα τα πιο νόστιμα

      Διαγραφή
  4. Ax μπράβο. Θα το δοκιμάσω σίγουρα! Μιας και έχω αφήσει το κρέας στην άκρη εδώ και λίγους μήνες η συνταγή σου είναι ότι πρέπει. Εννοείται προτιμώ και εγώ τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής. (με μια εξαίρεση στις μπανάνες που τις αγοράζω όλο το χρόνο ) . Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχεις κάνει το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου. μπράβο. εγώ παντως τη ΜΕΓΑΛΗ διαφορά την είδα όταν έκοψα τα γαλακτοκομικά. οι μπανάνες είναι από τροπικά μέρη και αφθονούν όλο το χρόνο οπο΄τε μια χαρα...όλα στην εποχή τους. αν το κάνεις να μου πεις τη γνώμη σου σε παρακαλώ

      Διαγραφή
  5. Μπράβο μπράβο! πάντα "μπαίνω" στο blog σου για ιδέες και δεν απογοητεύομαι ποτέ! Ευαγγελία μην ξεχάσεις να μου στείλεις όποτε μπορείς ένα mail με τις συμβουλές σου περί εγκυμοσύνης και χορτοφαγίας :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ για τα εγκωμιαστικά σου λόγια. Συγγνώμη για την καθυστέρηση, μολις σου έστειλα

      Διαγραφή
  6. νοστιμο και σχετικα ευκολο.
    τα λαχανικα μου δεν ηταν πολυ μαγειρεμενα, την επομενη φορα θα τα ριξω και λιγο νερο στη πρωτη φαση ωστε να παρουν λιγο με τον ατμο. (γαστρα με κλειστο καπακι.
    Σε ευχαριστω για την συνταγη σου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ που μπηκες στον κόπο να με ενημερώσεις. Λοιπόν, θα πρεπει να λαχανικά σου να ειναι κομμένα σε μικρα κομμάτια. Μη βάλεις νερο. Στην αρχη, για 35-45 λεπτά άστα μόνο με το λαδάκι τους κ ανατ´ατεψε 2-3 φορές. Μετα που θα εχουν μισοψηθει και μαζέψει αρκετά συνεχίζεις. Αν βάλεις νερο δε θα εχουν ωραια υφή. Οκ;;;;

      Διαγραφή