Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Νηστίσιμα κολοκυθομπιφτέκια φούρνου με ρεβυθάλευρο και βρώμη


Αυτά τα "μπιφτέκια" με ταλαιπωρούν από πέρσι για πολλούς και διαφoρετικούς λόγους. Αρχικά έβαζα πολύ αλάτι...πολύ όμως. Μετά δε μου πετύχαιναν στο ψήσιμο. Μετά κάτι μου έλειπε γευστικά διότι αφού ψήνονται στο φούρνο και όχι στο τηγάνι, πρέπει να είναι πολύ νόστιμοι από μόνοι τους. 

Φέτος είχα άλλα προβλήματα. Την πρώτη φορά που πέτυχα την απίστευτη γεύση που ήθελα, δεν είχα σημειώσει σε γραμμάρια τα υλικά ώστε να μπορέσω να σας τα παρουσιάσω. Μετά πέτυχα γεύση, σημείωσα υλικά αλλά έχασα στο ψήσιμο. 

Σήμερα πέτυχα γεύση, πέτυχα ψήσιμο αλλά δεν έβγαλα ωραίες φωτογραφίες. Εεεεεε, δε πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Έτσι, σκέφτηκα να κάνω τα στραβά μάτια και να σας τα δείξω ώστε να τα δοκιμάσετε, μιας και είναι εποχή τους και ας χάνουν λίγο σε φωτογένεια. 

Υλικά:
- 700 γρ κολοκυθάκια
- 300 γρ ξερά κρεμμύδια
- 150 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια
- 4-5 σκ σκόρδο λιωμένες 
- 15 γρ μάραθο (οπωσδήποτε)
- 2 κ.σ καλά αλεσμένο λιναρόσπορο ή 2 αυγά
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 250 γρ ρεβυθάλευρο ή καλαμποκαλευρο
- 200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- αλάτι

Εκτέλεση:
1. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια από την χοντρή πλευρά του τρίφτη. Χρησιμοποίησα πολύμηχάνημα κουζίνας και ήταν έτοιμα σε λιγότερο από 1 λεπτό. Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι, αλατίζουμε (περίπου μια κουταλιά της σούπας), ανακατεύουμε και αφήνουμε να φύγουν τα υγρά


2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια (φρέσκα), τα ξερά κρεμμύδια τα οποία κόβουμε σε μικρά καρέ, το λιναρόσπορο, το μάραθο, το ελαιόλαδο και το σκόρδο


3. Με ένα πιρούνι ή καλύτερα με τα χέρια μας στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια ώστε να φύγουν τα υγρά. Τοποθετούμε τα τριμμένα κολοκύθια στο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα αλεύρια λίγο - λίγο και ανακατεύουμε. Ανάλογα το πόσο καλά έχετε "στύψει" τα κολοκυθάκια θα εξαρτηθεί και το αλεύρι που θα χρειαστούμε. Το μείγμα μας θα είναι σφιχτό αλλά θα κολλάει στα χέρια. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. ΠΡΟΣΟΧΗ. Το μείγμα μας θα πρέπει να μας αρέσει. Ιδανικά αφήνουμε στο ψυγείο για 8 ώρες. Σε αυτό το σημείο όποιος θέλει προσθέτει και λίγη χοντροτριμμένη φέτα


4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 και στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε να πάει παντού. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε στη λαδόκολλα. Ρίχνουμε ελαιόλαδο από πάνω και ψήνουμε για 30 -40 λεπτά στους 220 σε αέρα. 



Τέλος να σας υπενθυμίσω:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου