Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Παντζάρια σαλάτα

Η σαλάτα που σας προτείνω σήμερα, είναι τόσο νόστιμη, αρωματική και θρεπτική που επάξια, έχει ενταχθεί στο εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας.

Καθώς είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά αφού η περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα είναι μεγαλύτερη ακόμη και από τα καρότα ή το καλαμπόκι, επιλέγω να τα συνδυάζω με ξινόμηλο ώστε να υπάρξει ισορροπία και το τελικό αποτέλεσμα να είναι δροσερό.

Θεωρούνται από τα σημαντικότερα λαχανικά καθώς είναι πλούσια σε  βιταΐνη, συστατικό που καθαρίζει το αίμα και μειώνει το επίπεδο της ομοκυστεΐνης (είδος αμινοξέος που σε υψηλά επίπεδα βλάπτει το αγγειακό σύστημα). Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριοφυλλικό οξύ, αδιάλυτες φυτικές ίνες  και αντιοξειδωτικά. Μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες αφού ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

Ο λόγος που δε σας δίνω τις αναλογίες σε γραμμάρια, είναι για να το προσαρμόσετε στα γούστα σας, αυτό που εγώ ονομάζω "δοκιμάζω - προσθέτω".

Τέλος, πιστεύω ότι θα μπορούσατε να την εντάξετε και στο εορταστικό μενού των ημερών που έρχονται, εμείς πάντως θα το κάνουμε σίγουρα.



Υλικά:
- παντζάρια (μόνο τους βολβούς)
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- καρύδια
- ξύδι κατά βούληση
- ελαιόλαδο κατά βούληση
- αλάτι
- 1 ξινόμηλο

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να τρυπιούνται σχετικά εύκολα

2. Αφήνουμε τα παντζάρια να κρυώσουν και έπειτα τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε κυβάκια και τα τοποθετούμε σε μια σαλατιέρα

3. Κόβουμε τα σκόρδο σε φετάκια και το τοποθετούμε διάσπαρτα στα παντζάρια

4. Προσθέτουμε καλής ποιότητας ξύδι και ελαιόλαδο

5. Βάζουμε μεμβράνη στο μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο. όσο περισσότερο μείνουν, τόσο πιο νόστιμα θα είναι

6. Κόβουμε ένα ξινόμηλο σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στα παντζάρια. 

7. Σπάμε με τα χέρια μας τα καρύδια και τα τοποθετούμε και αυτά


Καλή Όρεξη!!!

Tips:
1. Μαγειρέψτε τα παντζάρια σε ατμομάγειρα. Γίνονται πιο νόστιμα και διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά

2. Εγώ επειδή δεν θέλω και δεν μπορώ να φάω ωμό σκόρδο,  το αφαιρώ πριν προσθέσω το μήλο και τα καρύδια. Με αυτόν τον τρόπο μένει η γεύση και η μυρωδιά χωρίς τις δυσάρεστες συνέπειες




Τέλος να σας υπενθυμίσω:
  • Αν θέλετε να μην χάνετε τις νέες συνταγές, παρακαλώ κάντε like στην επίσημη σελίδα του blog στο Facebook
  • Αν σας άρεσε η συνταγή, κοινοποιήστε τη στους φίλους σας στο facebook
  • Το φτιάξατε και σας άρεσε? Περιμένω να μου στείλετε τις δικές σας φωτογραφίες καθώς και το πως σας φάνηκε!

2 σχόλια:

  1. Υπεροχη σαλατα την φτιαχνο βαζω μηλοξυδο τωρα θα βαζωκαι μηλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεεεεελεια. Μην ξεχάσεις τα καρύδια κ το σκόρδο, πραγματικά κανουν τη διάφορα.

      Διαγραφή