Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Σουτζουκάκια φούρνου με "κιμά" από φακές

Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα πιάτο που ήταν εδώ και πολύ καιρό στη λίστα μου με τα φαγητά που ήθελα να δοκιμάσω. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα μεγάλες προσδοκίες. Έλεγα "Σιγά, πόσο νόστιμα να είναι". ΄Χαίρομαι τόσο που για ακόμη μια φορά διαψεύστηκα. Τα εύσημα βέβαια ανήκουν στα μπαχαρικά, τα οποία κάνουν τρομερή δουλειά ώστε να έχουμε αυτό το γευστικό αποτέλεσμα.

Σαν διαδικασία έχει αρκετά βήματα αλλά πιστέψτε με, αξίζει ο κόπος. Προτίμησα την υγιεινή τους εκδοχή οπότε τα έψησα στο φούρνο. Σίγουρα στο τηγάνι γίνονται πολύ πιο νόστιμα, όμως η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη που πραγματικά, δεν υπάρχει λόγος να τα τηγανίσετε. Η τελική επιλογή βέβαια είναι δική σας. 
 
Υλικά (για 12 σουτζουκάκια):
- 250 γρ φακές
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 100-120 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες περασμένες στο μπλέντερ)
- ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
- από 2 τσιμπιές κάρι, μείγμα μπαχαρικών για κρέας, πάπρικα γλυκιά
- ρίγανη
- μια τσιμπιά κύμινο
Για τη σάλτσα
- 400 ml χυμό ντομάτας
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
- αλάτι, πιπέρι
- 2 τσιμπιές κανέλα
- λίγο γαρύφαλλο
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
1. Μουλιάζουμε τις φακές για 8 ώρες. Έπειτα τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό με ένα φύλλο δάφνης, για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μαζί με αλάτι και όλα τα
μπαχαρικά. Μετά από 1-2 λεπτά προσθέτουμε κ το σκόρδο το οποίο έχουμε λιώσει στην πρέσα. Συνεχίζουμε μέχρι να έχουν μαλακώσει  
3. Σουρώνουμε τις φακές, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και λιώνουμε με ένα ραβδομπλέντερ
4. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, την βρώμη και ανακατεύουμε καλά.  Δοκιμάζουμε. Το μείγμα σε αυτό στο σημείο θα πρέπει να είναι νόστιμο. Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτουμε όποιο μπαχαρικό θέλουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον
5. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 για 20 λεπτά (χρησιμοποίησα το ταψί της πίτσας για πιο ωραίο ψήσιμο)
Για τη σάλτσα
1. Λιώνουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ. Σοτάρουμε τα λιωμένα κρεμμύδια και μετά από λίγο προσθέτουμε το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έχουμε μια πηχτή σαλτσούλα - περίπου 10-15 λεπτά
Καλή Επιτυχία!

 Θα χαρώ πολύ να διαβάσω τα σχόλια σας αν τα δοκιμάσετε. Αν σας άρεσε, παρακαλώ κοινοποιήστε τη συνταγή και μη ξεχνάτε να κάνετε Like στην επίσημη σελίδα στο facebook, ώστε να μη χάνετε τις νέες συνταγές 

8 σχόλια:

  1. Ήρθα και εγώ βολτίτσα από τα μέρη σου.Τι νοστιμιά βλέπω? Εκπληκτική συνταγή και θα την φτιάξω πολύ σύντομα!Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωωωω τελεια ιδεα!!!Εκανα τα ρεβυθια ετσι,αλλα για τις φακες ουτε σκεψη...Μπαινει στο μενου της επομενης βδομαδας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλως ήρθες και στο blog μου. χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν! αν τα φτιάξεις ενημέρωσε με αν θες

      Διαγραφή
    2. Άργησα αλλά την τίμησα την συνταγή!!Με αρκετό κύμινο, κόκκινη σάλτσα και ρυζάκι ενθουσιαστήκαμε οικογενειακώς!!!Συγχαρητήρια!!!

      Διαγραφή
    3. αχ, πόοοοοοοσο χαίρομαι που σας άρεσαν!!!! ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να με ενημερώσεις!!! Ελπίζω να βρεις και άλλες συνταγές που να σου ταιριάξουν!Πολλά φιλιά και καλές γιορτές εύχομαι σε σένα κ την οικογένεια σου!

      Διαγραφή
  3. ωωωωωωω ωραια ιδεα πρωτοτυπη!! καλη φαση να κρυβουμε τα οσπρια απ τα μικρα και τ αμεγαλα παιδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή