Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Μπάρες με βρώμη, κινόα, μπανάνα και άλλα πολλά




Τι να πω γι΄αυτές τις μπάρες? Νομίζω ότι μια απλή ματιά στα συστατικά τους, τις κάνει αυτόματα να ξεχωρίζουν για τη διατροφική τους αξία και τη γεύση τους η οποία παρεπιμπτόντως, είναι σα να τρως φανουρόπιτα.

 Υλικά:
- 80 γρ κινόα (ωμή)
- 70 γρ σταφίδες
- 150 γρ νιφάδες βρώμης ολικής
- 150 γρ αμύγδαλα (ανάλατα και άψητα)
- 100 γρ σιρόπι αγαύης
- 70 γρ σουσάμι
- 2 ώριμες μπανάνες (200 γρ χωρίς τις φλούδες) 
- 100 γρ ταχίνι
- 2 κ.γ κανέλα (τουλάχιστον) - χρησιμοποίησα Κεϋλάνης 
- 14 γρ σπόρους chia (1 κ.σ)
- μια τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 70 γρ νερό ή χυμό από πορτοκάλι


Εκτέλεση:
1. Ξεπλένουμε την κινόα πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Αυτό το κάνουμε για 2-3 λεπτά και την τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να πικρίσει. Βράζουμε για 10-15 λεπτά. 

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 σε αέρα και όσο μαγειρεύουμε την κινόα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης, τις σταφίδες, το σουσάμι, τους σπόρους chia, το αλάτι και την κανέλα.  

3. Θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας

4. Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και τις προσθέτουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε το ταχίνι και την αγαύη και ανακατεύουμε πολύ καλά. 

5. Αφού έχει βράσει η κινόα, ξεπλένουμε  πολύ καλά και την προσθέτουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και νερό ή χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.  Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κανέλα ή αγαύη εάν θεωρούμε ότι χρειάζεται. 


6. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ταψάκι 35 χ 35 και ψήνουμε στους 170 σε αέρα  για 25 λεπτά

Σημείωση
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι  η παρούσα συνταγή δεν είναι διαφημιστική. Τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν είναι ευγενική χορηγία της εταιρίας Βιοαγρός.

Τέλος να σας υπενθυμίσω:

10 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία πρόταση, Ευαγγελία μου! Λατρεύω τις σπιτικές μπάρες δημητριακών και ιδίως όσες έχουν θρεπτικά και υγιεινά συστατικά! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κινόα και σπόρους chia, αλλά θα ήθελα. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα συστατικά που χρησιμοποίησες τα αγαπώ πολύ και τα τρώω σχεδόν καθημερινά!
    Maria Ifadopoulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου. Όλα τα υλικά που χρησιμοποίησα συγκαταλέγονται στα super foods. Νομίζω ότι με αφορμή αυτές τις μπάρες, είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις κινόα.

      Διαγραφή
  2. Oσες συνταγές και να δω δεν τις χορταίνω!!
    Η δική σου συνταγή Ευαγγελία είναι ιδιαίτερη, υγιεινή και φαίνεται πολύ λαχταριστή!!
    Είναι ότι πρέπει για δεκατιανό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μάχη μου, να σαι καλά!Πάντα προσπαθώ να δημιουργώ υγιεινές και κυρίως νόστιμες συνταγές

      Διαγραφή
  3. Δεν έχω χρησιμοποιήσει και γευτεί ακόμη κινόα Ευαγγελία μου.
    Μπορεί και να το κάνω κάποια στιγμή με αφορμές κάτι τέτοιες συνταγές όπως η σημερινή δική σου.
    Απόφαση δεν παίρνω...για να την αγοράσω :-)) Όλα τα υπόλοιπα υλικά υπάρχουν σχεδόν πάντα σε επαρκής ποσότητες.

    Χρόνια Πολλά σου εύχομαι για την αυριανή γιορτή σου και ένα ωραίο και ξεκούραστο 3ήμερο ή 2ήμερο ανάλογα πως θα το δει κανείς...

    Χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω. Κ εγώ θέλω να δοκιμάσω και να πειραματιστώ με νέα υλικά αλλά όλο το αναβάλω. Σκέψου ότι κάποια τα έχω αγοράσει κιόλας και απλά δεν τα έχω χρησιμοπιήσει ακόμη. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Ωμοφαγική φανουρόπιτα σε έκδοση μπάρας;!! Τέλειο Ευαγγελία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, ναι, κάπως έτσι! Νομίζω ότι οφείλεται στην υγρασίας που προσδίδει η μπανάνα σε συνδυασμό με τις σταφίδες

      Διαγραφή
  5. Μπουκιά και δύναμη Ευαγγελία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βρε παιδί μου. Το απόγευμα που με πιάνει πείνα αλλά έχω του κόσμου τις εκκρεμότητες θέλω κάτι θρεπτικό και χορταστικό να με κρατήσει!

      Διαγραφή